Bilprovningen: Dyster statistik

Publicerad: 2022-09-12   Uppdaterad: 2022-09-06

Sommaren är här och med den även semestertiden. Men hur står det egentligen till med husvagnen och husbilen? Inte så bra visar statistik från Bilprovningen.

Av de närmare 24 000 husvagnar som Bilprovningen kontrollbesiktade under föregående år fick 29,3 procent nedslag. Var femte hade dessutom något fel som krävde efterkontroll. Den vanligaste orsaken var fel på bromssystemet, bland annat på grund av att husvagnar står stilla under längre perioder.

– Som ägare bör man vara uppmärksam på om husvagnen ”dunkar till” bilen vid en lite kraftigare inbromsning. Det kan vara ett tecken på att påskjutsbromsens rörelsereserv är kort och bromsarna i behov av översyn, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Inte heller husbilarna kommer undan, statistiskt sett. Av cirka 11 000 fick 33,1 procent anmärkningar. Strålkastare och bromssystem var det vanligaste felet och var sjätte husbil (15,5 procent) hade fel som krävde efterkontroll.

Det visade sig även att var tjugonde husvagn och husbil hade brister i gasolutrustningen, där läckage och trasiga slangar var de vanligast förekommande detaljerna som fick anmärkningar. 

Rulla till toppen