Branschen är hoppfull

Publicerad: 2022-11-24   Uppdaterad: 2022-11-22

2022 ser ut att bli ännu ett toppår för husvagns- och husbilsbranschen. Men försäljningen hade kunnat vara 20 procent högre om återförsäljarna hade fått tillräckligt med nya bilar och vagnar levererade. Det visar en färsk undersökning som Elmia Husvagn Husbil låtit genomföra.

De senaste åren med hemestrar och restriktioner har lett till att campingnäringen gått starkt uppåt. Försäljningen av husvagnar och husbilar nådde rekordnivåer 2021. Även 2022 ser ut att bli ett toppår. 

– Handlarna tror att siffrorna landar något lägre än fjolårets, men att det ändå blir ett fantastiskt resultat. I stort sett uppger alla att brist på nya fordon har varit ett hinder gällande försäljningen. De menar att de hade kunnat sälja 20 procent fler fordon om tillverkarna haft möjlighet att leverera, kommenterar Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil. 

När nya fordon inte har kunnat erbjudas, har återförsäljarna istället sålt bra med begagnat. Sju av tio fordon som sålts hittills i år har varit begagnade. Branschen vittnar även om att de nya köparna finns i alla åldersgrupper och kategorier.

– Oroligheter i världen, klimatkatastrofer, värmeböljor, flygstrejker och andra bekymmer gör att många väljer att semestra i husvagn eller husbil och själv äga sin resrutt. Vi vet att svenskar är beredda att satsa pengar på sin fritid och semester. Jag är övertygad om att fler människor än tidigare inser att campande erbjuder en flexibilitet och möjlighet till semester som är svårslagen, säger Klas Brandt.

Branschen spår också att 2023 blir ett bra år med en 3,5-procentig ökning av husbilsförsäljningen och 3,5-procentig minskning inom husvagnar, jämfört med 2022. Det innebär att man ligger kvar på höga försäljningssiffror. Orosmoment som räntehöjningar, inflation och den politiska utvecklingen i världen kan måhända sänka köplusten, men man tror ändå att köpkraften finns.

Fotnot: Undersökningen genomfördes under augusti 2022 och bygger på information från återförsäljare som motsvarar 80 procent av försäljningen på den svenska marknaden.

Rulla till toppen