Svenskarnas bilar: Nödutrustning saknas

Publicerad: 2023-09-29   Uppdaterad: 2023-10-02

En nyligen genomförd undersökning med 1 000 bilägare visar att vi förlitar oss på gammalmodig nödutrustning.

Varningstriangel, första hjälpen-kit och isskrapor finns i de flesta fordon som rullar på våra vägar. Däremot har bara omkring en av tio en portabel batteristartare – en så kallad nödladdare – som kan vara till stor hjälp för den som hamnar i ett läge med urladdat batteri på landsbygden.

96 procent har den lagstadgade varningstriangeln, 69 procent har ett första hjälpen-kit och 57 procent reflexväst. Annat som är relativt vanligt är isskrapa (90 procent), startkablar (52 procent) och bogserlina (37 procent).

Å andra sidan rapporterar endast en dryg tiondel av de tillfrågade att de har en portabel batteristartare. Det visar sig också att blott två procent har en alkomätare för privat bruk.

Andra produkter med låg förekomst är bensindunk, skyffel och varma kläder. Tio personer av de tillfrågade uppger att de inte har någon av dessa säkerhetsprodukter i sina bilar.

FOTNOT: Undersökningen genomfördes på uppdrag av Ctek via Norstats panel 2023. Över 1 000 bilägare runt om i Sverige mellan 18–65+ medverkade i undersökningen.

Rulla till toppen