Semester till Åland – tre anledningar att styra resan till Östersjöns pärla

Publicerad: 2019-06-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Sommaren på Åland är magisk och bjuder på en mängd äventyr – för hela familjen. Det menar Tove Lolax från Eckerö Linjen. Här listar hon vad du absolut inte får missa.

Bara två timmars båtresa från Sverige ligger semesterpärlan Åland. Med tusentals öar, en orörd skärgård, karga klippor, vackra solnedgångar och många äventyr har semesterdestinationen snabbt blivit populär bland såväl stora som små. Att Åland har flest soltimmar i Norden gör inte lockelsen mindre – och oavsett om du besöker Åland över en dag eller flera kommer du inte att ångra dig. Och du – på Åland har du nästan garanterad havsutsikt var än du befinner dig!

Här listar Tove Lolax, kommunikatör på Eckerö Linjen, vad du inte får missa på Åland under sommaren 2019:

Semester till Åland – tre anledningar att styra resan till Östersjöns pärla

1. Upplev Eckerö – på en dag
För den som vill ha ett dagsäventyr är Eckerö på Åland ett utmärkt alternativ. Med förmiddagsbåten från Grisslehamn är du framme i Eckerö runt lunchtid och här är valmöjligheterna många, framför allt för barnfamiljer. Med det avgiftsfria minitåget, som trafikerar under högsäsong, kan ni ta er från Eckerö Linjens hamn till familjeparken Smart Park som bjuder på en vattenpark, ett gammaldags tivoli, elbilar, ett sandparadis, en illusionsbana, elbåtar och mycket mer.

Tåget stannar även vid det 5 000 kvadratmeter stora Leklandet i Eckeröhallen med olika uppblåsbara aktiviteter såsom hopptorn, hinderbana, sjörövarskepp – eller varför inte testa sumobrottning? Vill ni se kronhjortar, dovhjortar, lamor, vildsvin och strutsar ska ni stanna till vid Käringsunds Viltsafari, ett 32 hektar stort vilthägn där ni får följa med i safarivagnen och se djuren på nära håll. I närheten finns dessutom Ålands jakt- och fiskemuseum att upptäcka och Käringsunds gästhamn med Gastropub Bodegan där man kan avnjuta en bit mat eller fika med härliga vyer över havsviken och sjöbodarna. På just detta ställe spelades delar av Saltkråkan in.

Den som vill golfa kan hoppa av tåget vid Eckerö Golf och spela en runda. Banan passar såväl nybörjare som den mer erfarna golfaren. Kommer ni till Åland med eget fordon kan ni passa på att åka ut till Degersands vidsträckta sandstrand som ligger elva kilometer från Eckerö Linjens hamn. Stranden blev för något år sedan utsedd till den näst bästa oupptäckta stranden i Europa av brittiska Metro och resebloggen Beachtomato.

BOKA DIN RESA TILL ÅLAND MED ECKERÖ LINJEN REDAN IDAG

Semester till Åland – tre anledningar att styra resan till Östersjöns pärla

2. Utforska campingsemester på Åland!
På Åland finns oändligt många öar att upptäcka, alltifrån huvudön med den livliga sjöfartsstaden Mariehamn till de mindre öarnas lugna atmosfär. Här hittar du alltifrån små campingplatser till de lite större anläggningarna med uthyrning av cyklar, kajaker och stora gästhamnar för båtfolket.
Det enklaste sättet att campa på Åland är att hålla sig till fasta Åland och de öar som du når med broförbindelse. Åland är inte större än att du sen kan se större delen av huvudön under olika dagsutflykter med bil eller cykel.

Är du istället ute efter att komma längre ut i havsbandet så finns det färjeförbindelser som gör att du kan ta dig mellan öarna. Tänk på att du under högsäsong kan behöva ha lite framförhållning och boka plats på färjorna för att inte fastna längs vägen. Ett tips är att ta dig till ön Kökar, som ligger helt omgivet av öppet hav med endast små skär runt omkring, sydost om huvudön. Kökar har cirka 250 invånare och är Finlands näst minsta kommun. Hit tar du dig med färja som tar cirka två och en halv timme från Lumparland. Kökar är en isolerad ö där man finner ruinerna av ett medeltida franciskanerkloster.

LÄS MER OM ATT TA HUSBIL OCH HUSVAGN TILL ÅLAND

Semester till Åland – tre anledningar att styra resan till Östersjöns pärla

3. Upptäck sjöfartsstaden Mariehamn

Mariehamn beskrivs ofta som en liten storstad med hav på båda sidor och många restauranger, uteserveringar och caféer längs hamnarna och inne i stan. Här får du inte missa att beställa Ålandspannkaka som är gjord på risgryns- eller mannagrynsgröt, kryddad med kardemumma och serveras med sviskonkräm och snömos (vispad grädde). Den shoppingsugna kan söka sig till butikerna på Torggatan och den som är ute efter aktiviteter kan bland annat spela äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan, bege sig till äventyrsbadet Mariebad eller utforska något av stadens museer. Första maj öppnar dessutom det populära museifartyget Pommern upp igen – världens sista bevarade fyrmastade bark i ursprungligt skick. Det finns även flera sandstränder att välja mellan – alla på gångavstånd från stan. Ett tips är Lilla Holmen där du har chans att se kacklande hönor och påfåglar som strövar fritt på området.

BOKA DIN RESA TILL ÅLAND MED ECKERÖ LINJEN REDAN IDAG

Semester till Åland – tre anledningar att styra resan till Östersjöns pärla

Eckerö Linjen

Eckerö Linjen trafikerar den kortaste vägen över Ålands hav, båtresan tar endast två timmar per väg. Förutom kryssningsverksamheten med fartyget M/S Eckerö är Eckerö Linjen en stor arrangör av turistiska resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper och man förmedlar de flesta hotell, gästhem och cirka 350 stugor på Åland.

DENNA ARTIKEL ÄR ETT ANNONSSAMARBETE

Rulla till toppen