Lofoten - en resa i västerled

Lofoten - en resa i västerled

Publicerad

Hav, fiskebåtar, snöklädda bergstoppar, blomstrande dikesrenar och ett ständigt flöde av fritidsfordon. Så kommer vi att minnas vår resa över Lofoten.

Det är i midsommartid som vi kör ombord på M/S Bodø. Flaggorna hänger nästan rakt ner i hamnen och jag tar det som ett gott tecken för sjöresan. Om tre och en halv timma skall vi vara på Lofoten. Trots färjeresor flera gånger om året vill min mage aldrig lära sig att vara på havet. Det visar sig inte vara någon skillnad idag heller. Kunde väl förstått att Norska havet inte ens vid stiltje är stilla. Det är bara att sätta sig ner och hålla ut.

Bild 309809

Det är en fräsch färja med fåtöljer till alla passagerare. Det finns en enkel cafeteria och där serveras även några varmrätter. Vi är i huvudsak turister, en buss med fransmän, en med tyskar och så ett antal husbilar och husvagnar.

Bild 309808
Reine heter ett av alla de pittoreska fiskelägena längs vår väg över Lofotenöarna

Innan vi kör iland på Lofotens sydligaste ö kan jag kort berätta att vi farit från Västergötland upp genom Sverige för att ta oss till Norge via väg 84 genom Härjedalen och in i Norge mot staden Røros. Valet av väg hade ingen annan orsak än att vi ville titta på Røros som vi läst och sett om på TV.

Sedan tar vi sikte på Trondheim och i den lilla orten Støren möter vi E6:an. Støren är förresten känt som Norges laxcentrum och vi passar på att ta in på deras camping en natt. Det är en bra och välutrustad camping. Vår färd mot Bodø följer sedan E6:an.

Vägen går genom en dalgång och vatten och berg är våra ständiga följeslagare. Min tålmodige make klagar inte, fast jag hela tiden påpekar hur otroligt vackert det är. Det är rikligt med rastplatser och ännu rikligare med campingplatser. Eftersom det är på dagen är det knappast några gäster på dessa men sannolikt har de flesta till uppgift att finnas när globetrotters har bestämt sig för att stanna för nattvila.

Strax efter polcirkeln är det vi som är i behov av camping och det blir Saltdals Turistcenter som får ge oss en plats att stå på. Ge och ge, vi får en smärre chock när vi får betala nästan 300 svenska kronor för en natt och då ingår inte ens en varmvattensdusch, den måste man aktivera med en norsk tiokrona. Fast det är en riktigt fin anläggning.

Bild 309807
Får på blommande ängar är ständigt återkommande inslag i det vackra landskapet.

Ta gärna fram en karta över Norge för nu har vi anlänt till Bodø och det känns skönt att vara på fast mark igen. Moskenes heter färjeläget som ligger 4,5 kilometer norr om fiskeläget Å, där vägen börjar, eller slutar om man så vill, på Lofoten. Molnen hänger regntunga över Å och bergstopparna döljs i dimman, men vid havet har rödmålade fiskebodar och vita trävillor samlat sig runt bryggan där fiskebåtarna ligger och skvalpar efter gryningens färder.

Detta vårt första möte med Lofoten är så betagande vackert att det är svårt att finna orden. Vi klär på oss rejält men trots det känns det som om nordanvinden tränger rakt igenom oss. I världens enda torrfiskmuseum tar vi skydd när vi går in och ut i de olika husen som hör till museet. Förstår att livet som fiskare är hårt. Trankokeriet är roligt att titta på. I slutet av 1800-talet uppfann man en ny metod att ångkoka tran på så att man kunde utvinna den hälsosamma oljan.

Än idag är tran på flaska en stor produkt i hälsokostbutikerna och norska barn får snällt ta sin fiskolja. Jag provsmakar en sked men tänker att jag tusen gånger hellre tar min Omega-3-tablett därhemma. Fast när jag läser att innehållet i skeden mosvarar samma mängd näringsämnen som man får i sig genom tolv torskar och ett glas mjölk, kanske tablettvarianten får ge sig.

Bland museibyggnaderna finns ett litet bageri. Vi böjer våra huvuden och går in. I samma miljö har det bakats bröd här sedan 1884. Numera bakar man bara matbröd och kanelbullar för att sälja till turisterna. Kan väl aldrig tänka mig att ortsbefolkningen vill betala ungefär 12 svenska kronor för en liten rågbulle. Överallt i Å hänger fisk på torkning. Det är sådan fisk man äter som snacks i Norge.

Det bor 24 600 personer på Lofoten och i den enda staden som heter Svolvaer bor det cirka 5.000. Att människor har levt och verkat här väldigt länge, det vet man. Så sent som 1981 fann man glaspärlor och keramikföremål från tusentalet. Föremålen har med all sannolikhet hämtats hem från Frankrike och därmed bekräftades åter att det bott vikingar även på Lofoten. År 1995 invigdes ett Vikingamuseum i Borg. Redan år 500 efter Kristus blev ett hövdingacentrum för vikingar upprättat i Borg.

Bild 309806
Man kan både äta och lära sig om mat i det storslagna Vingamuseet Lofotr i Borg.

Nu kan vi föreställa oss hur det var. Museet är inte bara stort utan också mycket informativt. Vi förstår att vi har lite otur som kommer någon timma före stängningsdags för normalt pågår en mängd aktiviteter. Måndag till fredag lagas mat som på vikingatiden, och här är idel hantverkare i farten. Barnen får leka lekar som det gjordes förr och hela museet sjuder av liv. Jag kan verkligen rekommendera ett stopp här, men gör också en promenad på cirka en kilometer till havet.

Där ligger ett äkta vikingaskepp. Precis som på museerna i Å finns en fin souvenirbutik med framför allt rikligt med litteratur. Men ingen shop utan lusekoftor och värmande mössor.

Min kollega Torbjörn Stålenhag har tipsat mig om två vackra utsiktspunkter. Den ena heter Utakleiv och den andra Eggum. För att komma till dessa platser gäller det att lämna E10:an och göra avstickare rakt västerut för att sedan fara samma väg tillbaka. Vi är nyfikna och hittar lätt vägvisarna som pekar ut mot dessa orter. Smala men asfalterade är vägarna som slingrar sig fram längs vattnet.

- Det finns ingen trädgårdsmästare i världen som kan mäta med sig med vår Herre, utbrister jag.
Hela tiden har vi de ljuvligaste av rabatter vid varje sida och i rabatten växer smörblommor, tjärblommor, midsommarblomster och hundkex.

Både Eggum och Utakleiv ligger cirka en mil ut mot Norska havet. Vid Utakleiv tar vi en rejäl långpromenad längs stranden, och vi beklagar det dåliga vädret för sanden är vit och havet blågrönt och badet för tankarna till Karibien. Vägen ut till Utakleiv är förunderlig med sina vackra blommor och storslagna berglandskap, precis innan man kommer fram till havet har en 880 meter lång tunnel byggts.

Tänker att det i Sverige knappast skulle göras ett så påkostat byggnadsverk bara för en vacker utsikt, några hus och ett bra bad. Vid Utakleiv finns en vildmarkscamping där du får stå för 40 kronor natten. En sådan camping finns det även när vi kommer ut till Eggum, fast nu kostar det 20 kronor. Kanske för att det bara finns vatten och soptunnor men ingen ”bajamaja” som på förra stället.

Bild 309805

Här väljer vi att sova och sällskapet är verkligen internationellt. På morgonen tar vi oss en promenad eftersom det står att det är ett skulpturlandskap en kilometer bort. Det visar sig vara en enda stenskulptur samt en gravsten, men utsikten och naturen är obeskrivlig. På Lofoten säger människorna att Eggum är världens ände och det är åtminstone så långt västerut som man kan komma.

Vi närmar oss Svolvaer som ligger på Austvågøy, en av de större öarna i Lofotens örike. Innan vi kommer fram till Svolvaer tittar vi på två mycket naturskönt belägna campingplatser i Kabelvåg. Till Kabelvåg hör också Storvågan (se bilden överst i artikeln) och där tar vi en rejäl paus. Vi besöker museet ”Fisk och folk i 1.000 år” som bland annat har en hundra år gammal fotoatelje och en lanthandel i lika åldrig miljö. Intill museet ligger Lofotakvariet som ger oss svar på massor av frågor om näringslivet på Lofoten.

Bild 309804
Överallt hänger fisk på tork för att så småningom stå i skålar framför TV-apparaterna i norska hem.

Precis som vi anat är 80 procent av människorna sysselsatta med fisket. På tal om fisket, så måste jag få berätta om ett norskt ord som satte myror i huvudet på oss. Redan i Å såg vi att det stod ”Rorbua” på en skylt och sedan återkom utbudet av Rorbuer längs hela vägen. Jo, ordet kommer av ror som betyder ro och bue som betyder liten stuga.

Bild 309803
Större delen av befolkningen på Lofoten livnär sig på fiske.

Förr i världen for norska fiskare till Lofoten på vårvintern för att fiska torsk, som det var gott om här. För att ge alla dessa fiskare husrum byggdes särskilda små övernattningsstugor. På 1960-talet började man fundera över vad man skulle göra med de 100-tals rorbuerna. Det var då förslaget att göra om dem till härbärge för turister kom.

Besöket i Lofotenakvariet handlade inte bara om fakta om havet och fisket utan också om Norges förhållande till de gas- och oljefyndigheter som utvinns i havet. Det finns även en fin akvariedel med allt ifrån sälar till krabbor. Även en film på cirka tjugo minuter, som visar Lofoten vid alla årstider, ger stor behållning.

När vi reser på Lofoten slås vi av hur lite kommersiellt det är, trots att det kommer cirka en kvarts miljon besökare årligen. Det syns knappt några restauranger längs vägen, men i Stovågan kan man fika på Lofotenakvariet eller gå på restaurangen som ligger strax intill. I Storvågan finns även Galleri Espolin som har Norges största samling av landets kände konstnär Kaare Espolin Johnson som med sina poetiska bilder kastar ljus över kustfolkets liv och leverne.

Fakta Lofoten:
Lofoten består av många öar, störst är Meskenesöya, Flakstadøya, Vestvågøya och Austvågøya. Sträckan över Lofoten från Å i söder till Fiskebøl i norr är 17 mil.

Färjor:
Färjan från Bodø till Moskenes på Lofoten tog 3,5 timmar och kostade 661 Nkr (husbil 6m + två vuxna) 2006. Färjan mellan Fiskebøl och Melbu på Langøya (25 minuter) kostade 114 Nkr.

Bokning Bodøfärjan: www.hurtigruten.com eller 0047-75 54 80 30

Den andra färjan körs av Nordtrafik som har telefon 0047-76 11 11 11

Camping:
Det finns campingplatser fördelade över hela Lofoten. Vi trivdes gott på Hammerstad Sjöhuscamping norr om Svolvaer. Enkel, vacker och prisvärd. Vi prövade även att stå för ett par tior ute vid havet.

Hemsida: www.lofoten.info
Tel. Destination Lofoten 0047-76069800

Museum:
Lofotsmuseet
Hemsida: www.museumnord.no
Tel. 0047-76 06 97 90

Lofotakvariet
Hemsida: www.lofotakvariet.no
Tel. 0047-76 07 86 65

Vikingamuseet Lofotr
Hemsida: www.lofotr.no
Tel. 0047-76 08 49 00

Restips:
Om ni reser norr ut efter Lofoten, missa inte väg 825 från Tjeldslund Bru till Gratangen där E6-an möter.

(Ur Husvagn & Camping nr 6/2007)

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1641 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 607 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 327 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206