Gävle lockar med Joe Hill och Bönan

Gävle lockar med Joe Hill och Bönan

Publicerad

Det var den rökta böcklingen som drog oss till Gävle. Men på campingen fann vi ett gammalt tystlåtet hus, vars stumma budskap fick oss att åka in till stan. På så vis fick vi påspädning också med mental skaffning.

Bönans fiskeläge heter det, och ligger på udden som sticker ut i Gävlebukten strax norr om stan. Fisket har avtagit, så nu finns bara ett fåtal yrkesfiskare kvar. Platsen andas lugn och frid.

I den fas av resan som vi befann oss då, passade det oss perfekt. Hjärncellerna viftade avvärjande mot nya intryck, de hade fullt upp med att smälta alla dem vi hade samlat på oss dittills under resans gång. Magen hade däremot inte så mycket att smälta, vi hade liksom inte hunnit med att vårda den också. Det var där den rökta böcklingen kom in i bilden.

Bild 309905

Vi vek av från E4:an vid Gävle norra, följde Hamnleden i riktning mot kusten och Bönans fiskeläge. Utmed vägen dit ligger Engesbergs Camping, FC369, så det krävdes inga längre överväganden för att fatta beslut om övernattningsplats. Alltså ställde vi av vagnen vid campingen först, och åkte sedan vidare mot Bönan med enbart bilen.

Vi parkerade och gick vägen på högra sidan om viken ut mot fyren. År 1840 uppfördes den. Tornet är 16,5 meter högt, byggt av bräder. Fyren ser lite övergiven ut, som om ingen längre intresserar sig särskilt mycket för den. Ingen mer än en ensam fiskmås, som har inrättat sitt bo på ett tak strax intill. Utsikten är inte fy skam därifrån, kan man tänka, men det är förmodligen inte utsikten som lockat den vackra fågeln dit.

Det skulle i så fall vara utsikten att få tag i ett skrovmål fisk, där strax intill kustremsan. Då har vi faktiskt något gemensamt, fiskmåsen och vi. Vi följer fågelns blick ut över havet, men inser att några nyrökta böcklingar inte lär poppa upp därute. De får sökas på annat håll. Därför beger vi oss strax in på den andra vägen, den på vänster sida om viken, och som leder ut till bodarna där den berömda böcklingen finns till salu.

Bild 309904

Böna Rökeri ligger utmed den här vägen, men också butik längre ut mot udden. Och jodå - det fanns fortfarande böckling kvar efter dagens rökning, även om vi var sent ute. Vi stoppade ner den väldoftande paketen i nätkassen, och när kvällsmaten väl var tryggad flyttades uppmärksamheten till omgivningen med nytt intresse.

Fiskeläget har anor från början av 1800-talet, och att det utvecklades ett fiskeläge just där ger liksom sig självt. Men som så ofta på de riktigt idylliska platserna ändras inriktningen med tiden. Så också här. Grosshandlarna i Gävletrakten var inte annorlunda än grosshandlare på andra platser, så de såg snart att den här trakten kunde nyttjas till annat än fiske.

Den rogivande naturen, havet som präglar kusten och lockar till både bad och sköna båtturer - med eller utan fiskeredskap. Trakten har alla de attribut som inbjuder till att slå läger för rekreation och avkoppling. Det var detta som låg till grund för att grosshandlarvillorna snart blev ett nytt inslag i miljön.

I takt med att Bönan blev sommarvistelse för burget folk, växte det snart upp hotell, badhus, dansbana och handelsbod på platsen. I mitten av 1800-talet fick Bönan också ett litet kapell, som byggdes av ortens fiskare. Fortfarande finns en hel del sommarhus härute, men numera är ändå de flesta bostäderna bebodda året runt.

Bild 308933

Vi återvände till campingen, fick vår plats och knappt hade vi fått ner stödbenen på vagnen förrän kvällsmaten stod på bordet. Doftande böckling, en krämig äggröra, färskt, saftigt bröd, en kopp nybryggt kaffe på maten. Det är sådana stunder man inte hittar ett enda dugg att beklaga sig över.

Kvällsrundan inskränkte sig till campingområdet, och det var då vi upptäckte det tysta huset. Som på undantag stod det, ödsligt och omgivet av gräs och grönska som fått klara sig själv, utan att tuktas av människors händer eller redskap. Helt oansenlig är byggnaden, men ändå speciell. Det är Joe Hills barndomshem, den ryktbare Gävlesonen som stred för de fattigas rätt och fick sota med döden.

Bild 309903

Exakt vad som tände vår nyfikenhetsgnista vid denna anspråkslösa boning går inte att säga i efterhand. Klart är däremot att vi sökte upp Joe Hill-gården inne i centrala stan påföljande dag. Rummet är litet, det är lågt till tak. Slitna trasmattor ligger på golvet, några enkla möbler, en gammal vedspis, bilder och affischer - det är allt. Och så tidningsklipp, gulnade klipp.

Joe Hill arkebuserades i Salt Lake City, USA klockan 8.20 på morgonen den 19 november 1915. Joel Emanuel Hägglund, vilket var has riktiga namn, var född 1879, men emigrerade till USA 1902. Då ändrade han också sitt svenska namn till Joseph Hillstrom, förkortat Joe Hill.

Han anslöt sig till Industrial Workers of the World, IWW, och blev agitator, organisatör och rörelsens främste diktare. Men en dödsskjutning i Utah blev livsavgörande för Joe Hill. Han blev dömd för det brottet, rätt eller fel, det tvistas det fortfarande om. Otvivelaktigt blev han i varje fall straffad med döden genom arkebusering. I minnesrummet kan vi läsa hans sista ord: ”Sörj ej. Organisera!”

Han har kallats för ”Mannen som aldrig dog”, för att hans protestsånger och dikter lever vidare. På senare år har intresset för Joe Hill och hans historia blommat upp på nytt världen över. Det har märkts även i Gävle, där det enkla minnesrummet har besökts av 10 000 personer varje år.

Vi går ner för den smala, knirkande trätrappan. Fyller lungorna med sommarluften på gården, promenerar ut på de kullerstensbelagda, trånga gatorna i Gamla Gefle, där själva stadsdelen är nostalgi.

Gamla Gefle är en del av stadens centrum, och till stora gågatan är sträckan inte lång. Den är egentligen alldeles lagom lång för att man ska hinna ställa om sig mentalt från sekelgamla miljöer till dagens moderna utbud. Vi tar oss över Gavleån, når Stortorget och har då den livliga kommersen åt både höger och vänster. Butiker, restauranger, lunchledigt folk och flanörer om varandra, allt detta tar oss med ens tillbaka till nutid. Men inte så bryskt att vi tappar bort det vi nyss har upplevt. Bönans stillsamma fiskeläge och atmosfären i Gamla Gefle tog plats i huvudet för att stanna.

Bild 308932

Fakta Gävle:
Gävle är ”Gästriklands storstad” och residensstad i Gävleborgs län. Staden är beläget vid kusten cirka två timmars bilresa norr om Stockholm.
Hemsida: www.gastrikland.com
GPS: 60°41¿N 17°10¿O
Källa: Gävle kommun

FC369*, Engesbergs Camping
Hemsida: www.engesbergs-camping.se
Tyck till/läs andras omdömen om campingen

Campingen ligger på kulturhistorisk mark med anor från 1500-talet, och här har funnits gårdar, fäbodar och lantbruk i flera sekler. Ett så gammalt område omgärdas gärna av sägner och berättelser. En handlar om en engelsk skeppare som tog sin dotter med sig på resan norrut. Dottern förde med sig en liten lindplanta, som hon vårdade ömt. Dessvärre blev dotterns sjuk, och avled i Gävle. Kaptenen lät begrava sin dotter i Engesberg, och planterade hennes lilla lindträd på graven. Linden står fortfarande kvar, och är nu naturskyddad.

Fakta Gamla Gefle:
Gamla Gefle har Gavleån att tacka för sin existens. År 1869 drog en våldsam brand fram och förvandlade cirka 500 hus till aska. Men just den här delen av stan, Söder, klarade sig tack vare ån. På 1950-talet revs en del av den gamla stadsdelen, men många av de gamla husen bevarades. Det är de som utgör Gamla Gefle idag.

Av: Ingela Svenson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1641 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 607 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 327 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206