Himmelrike för tekniknördar – och oss andra

Himmelrike för tekniknördar – och oss andra

Publicerad


Tänk att få trycka på knappar, vrida på rattar, dra i spakar, gräva, lasta, lossa och tävla med trampbil. Roligare än så här kan det knappast bli!

1959 byggdes Schweiz transportmuseum eller Verkehrshaus, som det kallas i vardagslag. Platsen var Luzern och det hela har idag utvecklats till ett av Europas ledande tekniska museer. Verkehrshaus ligger mycket fint placerat i en vacker parkmiljö och i direkt anslutning till den strandväg som sträcker sig runt Vierwaldstättersjön. Vi parkerar på den stora parkering som betjänar såväl besökarna till Verkehrshaus som det intilliggande strandbadet Lido. Parkeringen är stor och sväljer alla typer av campingfordon. Avgiften är cirka 40 SEK för ett dygn – men övernattning är förbjuden. För den som också vill besöka stadens centrum finns fyra alternativ från platsen: Ångbåt, buss, spårvagn eller till fots.

Egentligen är det fel att kalla den gigantiska anläggningen för ett museum, för i sanning är det mera något av en teknisk happening som erbjuds oss besökare än den företeelse som vi i vardagslag kallar museum – mera inriktat på ett passivt iakttagande. Här får vi nämligen i högsta grad trycka på knappar, dra i spakar och aktivt ta del av det som visas. Besökarnas åldrar är också ytterst varierande, från små barn till dem som nått ålderns krona och kan se på mycket av det som visas med ett igenkännande leende. Men ingen åldersgrupp behöver känna sig styvmoderligt behandlad – här finns aktiviteter anpassade för alla. Nu ska också sägas att många av de allra yngsta besökarna kommit med sina föräldrar enbart för att se på film i anläggningens IMAX – avdelning, där en aktuell barnfilm visas på en gigantisk duk i 3D – format.

Sommaren 2009 är det Ice age 3 som är huvudnumret på programmet. Själva väljer vi dock att avstå från biobesöket då vi hellre vill utnyttja eftermiddagen till att ta en titt på anläggningens övriga attraktioner. Vi löser inträdet, 27 CHF (drygt 200 SEK, med film är priset 37 CHF) och kommer ut på den väldiga innegård kring vilken anläggningen är fördelad. Väl här förstår vi dock omgående att det också finns massor av barn på plats som ratat filmen för att i stället "arbeta" på anläggningens "vägbygge". Utrustade med skyddsvästar och hjälm får barnen gräva, köra traktorer, lasta och på olika sätt hantera minigatstenar som vore de anställda på Vägverket. De går in i verksamheten med liv och lust – även om pappa eller mamma då och då rycker in med en hjälpande hand. För de lite större barnen finns en tävlingsbana för trampbilar, med tävlingsledare och Le Mans-start.

Verkehrshaus

Utanför hallen som visar historiken kring transporter i luften finns ett par flygplan i fullstorlek som drar till sig besökarnas intresse.

Anläggningen är uppdelad i ett flertal underavdelningar, av vilka flygtransport, rälstransport, vägtransport, linbanetransport, fartygstransport, rymdtransport och media är de allra mest framträdande. Vi  börjar vår rundvandring med ett besök i den stora hall som speglar utvecklingen inom flyg- och rymdtekniken. Möjligen lockade av de flygplan, i fullstorlek, som finns på plats utanför ingången till hallarna. Väl där inne möter ett stort antal flygplan som speglar flygutvecklingen, från bröderna Montgolfiers tidiga ballonguppstigningar, via Lilienthals glidflygplan och Whiteheads första motorflygningar till dagens moderna flygplan. Men den allra skojigaste delen är nog ändå den där vi besökare själva tar del av denna utveckling. Som att ligga på magen i ett av de allra tidigaste motorflygplanen och med hjälp av dess enkla reglage hålla planet i luften med hjälp av en monitor som visar på ett omgivande landskap och registrerar alla de rörelser som jag som pilot initierar. Behöver jag nämna att jag aldrig kom så långt att planet lyfte? Fast i det fiktiva flygledartornet lyckades jag hålla koll på ett stort antal flygplan i luften utan att den hände några större incidenter. Den som vill kan också få prova på att flyga ett jaktflygplan i en riktig flygsimulator. Fast dit var det kö!

På samma sätt som vad gäller flyget presenteras såväl den historiska som moderna rymdfarten. I stort sett allt av det som finns på plats är original, från den dräkt som hunden Laika bar under sin berömda rymdfärd till utrustning för nutida rymdfärder. Och, även här är det fritt fram för oss besökare att trycka på knappar, vrida på rattar och försöka lösa uppkomna problem under fiktiva rymdfärder. Vi blir otroligt imponerade!

Samtidigt som vi inser att en eftermiddag inte alls räcker för att få en bra överblick över allt som finns på plats och de möjligheter anläggningen erbjuder. Varje timma finns också möjlighet att följa med på en färd ut i rymden via planetariet på plats. Missa inte det! Men var på plats i tid. De börjar på minuten – och låser dörrarna under hela föreställningen. I anslutning till denna föreställning finns också en mycket sevärd utställning av och omkring meteoriter.

Hallen som speglar bilismens utveckling genom historien är utvändigt klädd med hundratals schweiziska vägskyltar – i original. Ytterst imponerande i sin magnifika framtoning är också bilutställningen, som huvudsakligen består av en gigantisk vägg utformad som en lagerhylla med 42 avdelningar. I varje avdelning finns en bil (eller några motorcyklar) från olika verksamhetsområden och historiska eror. Via en dator kan vi besökare sedan beordra en lyftanordning att hämta ner det fordon vi är speciellt intresserade av och ställa detta på en väl upplyst scen där vi sedan kan ta oss en närmare titt på skapelsen.

Imponerande är ett alldeles för svagt ord i sammanhanget. En verkligt bilintresserad besökare torde enkelt kunna fördriva en hel dag bara i denna avdelning, för vid sidan av den tidigare nämnda "lagerväggen" alla former av bilteknik. På ett ställe kan vi besökare exempelvis sitta ner och via ett datastyrt kontrollbord och en väldig ljudanläggning skapa en högst personlig framtoning på den musik vi vill ska fylla bilen under färden och på ett annat får vi ta del av säkerhetsutrustningen i en modern rallybil. På plats finns även tusentals modellbilar, från världens alla ledande tillverkare av denna typ av leksaker.

Den rälsbundna avdelningen är den ytmässigt klart största på hela anläggningen, vilket kanske egentligen inte är så svårt att förstå. Medan exempelvis flygplan kan monteras i luftrummet över varandra, så möter det betydligt större problem att göra detta med lok och vagnar i originalutförande. Och de gör sig nog också allra bäst på marken. Utställningen uppvisar huvudsakligen vagnar och lok med ett rejält antal år på nacken. Inga som helst problem för en verklig tågnörd att fördriva en dag eller två bland de utställda objekten. Möjligheter erbjuds till studier såväl ut- som invändigt – liksom att via oljegropar ta sig en titt på de tekniska vidundren från ett grodperspektiv. Klart imponerande! Möjligen kan man anmärka på att dagens moderna tåg lyser en aning med sin frånvaro - i alla fall i fullskaleversioner!

Avdelningen för fartyg och fartygstransporter bjuder också på en rad attraktioner. Som exempelvis att stå på kommandobryggan och ge instruktioner till motormännen nere i fartygets inre och verkligen känna hur varvtalet förändras i takt med mina order – genom de förändrade vibrationerna i golvet. Snacka om verklighetstroget. Eller att stå framför en batysfär som avverkat djup på tiotusentals meter och en ensamseglares hemmabyggda farkost för en färd över Atlanten och undra över hur i herrans namn man bara kan komma på idéer som dessa.

Vår avslutande timma på Verkehrshaus tillbringar vi i den fiktiva mediafabrik som finns på plats, och som låter oss ta del av dagens moderna medievärld genom elva olika infallsvinklar – där det utan tvekan är radio- och TV-studion som tilldrar sig det allra största intresset. Att agera som programledare i radio, och lyda producentens order i hörlurarna. Att hänga med i den text som telepromptern matar fram framför dig som nyhetsuppläsare i en TV-studio visar sig betydligt svårare än de allra flesta tror.

Själva kan vi tyvärr inte prova på det hela, då all praktisk verksamhet på denna avdelning sker på tyska eller franska. I alla andra avdelningar är engelska ett gångbart språk. Nöjda, men fullkomligt utpumpade av upplevelser och intryck, återvänder vi till husbilen. I morgon väntar nya upplevelser, men just nu känner vi bara för en snabb incheckning på bredvidliggande Camping Lido, en ordentlig middag och en lämplig dryck därtill.

                Staffan Knutsson


On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206