Tre härliga dalapärlor

Tre härliga dalapärlor

Publicerad

Orsa, Rättvik och Falun är tre berömda turistcentra i Dalarna. Vi tog en tur med husbilen till samtliga för att se vad de hade att erbjuda.

 Orsa
För undertecknad är Orsa lika med Kalle Moraeus, stora skogar, björnar och en gigantisk camping. Och väl på plats inser jag att det stämmer ganska bra. Inte minst på grund av de avslutande ord som vi får av Anneli Kershaw på turistbyrån, efter hennes genomgång av traktens turistiska företräden. Men, säger hon då med en uppmanande röst, du får aldrig glömma att våra turister – till skillnad mot andra platser i Dalarna - i första hand söker djur, vildmark och vandringar. Och vad känns då mera naturligt än att fara upp till Grönklitt och Orsa Björnpark och ta en titt på djuren?

Anneli hade rätt, det är här turisterna finns. Och med all rätt, för anläggningen är storslagen, även om man som besökare ibland blir en aning irriterad över alla de stängsel som omger djuren. Fast visst, vi förstår att det måste vara så av säkerhetsskäl. De inhägnade områdena är ibland också så stora att det är närmast omöjligt att få syn på djuren. Bra för djuren, men sämre för oss som vill se dem. Mycket bra är dock att man överallt, och på ett pedagogiskt sätt, ger oss besökare kunskap kring djuren. Inte minst inom det nya Polar World – området där isbjörnarna håller till med sin otyglade vildhet, men också i exempelvis Barnens rovdjurshall där de små, vid sidan av att möta Mors lilla Olle och björnen, också kan lära sig mycket om parkens vilda djur.

Fryksås

Fryksås fäbodar är i mångt och mycket en idyll och bjuder en fantastisk utsikt över nejden.

På väg tillbaka mot Orsa passar vi också på att svänga upp och ta en titt på Fryksås tidigare fäbodsområde med en och annan hantverkare på plats, men som nog annars mest förvandlats till ställe med exklusivt boende och gourmetrestaurang. Men också en plats med en fantastisk utsikt över nejden – när det inte börjar ösregna som vid vårt besök. Tänk på att det även finns en övre parkering om den nedre är full. 

Väl tillbaka i Orsa styr vi, på inrådan av Anneli, kosan mot Mässbackens slipstensmuseum. Fyllda av ny kunskap kring den månghundraåriga tillverkningen på plats ger vi oss sedan av på vandring längs den 3,5 kilometer långa vandringsleden genom områdets storskog. Vi passerar ett flertal gamla gruvhål och boplatser som alla är bevis på mänskliga umbäranden och ett enormt slit för den egna överlevnaden. Själva vandrar vi stigen fram begrundande den tid som varit, fotograferande och inte minst bekämpande de horder av mygg som utsett oss till skogens VIP-gäster.

Rättvik
Nittsjö keramik blir vårt första besöksmål i Rättviktrakten. Och väl på plats i den gamla tegelbyggnaden blir vi inte besvikna. Dagens produktion är väl inte vad den en gång varit, men sommartid bjuder man till och erbjuder, vid sidan av försäljningen och dess lockande produkter, både en drejare och en dekoratör in action. Personer som också gärna berättar om Nittsjö, dess produkter och historia.

Vägen till Nittsjö är också en delsträcka till Dalhalla, som blir vårt nästa resmål. Dalhalla är ju den enorma konsertanläggning som skapats i ett gammalt kalkstensbrott. Sedan den officiella öppningen 1995 har den årliga besökssiffran ökat från 4000 till dagens 100 000! Tala om succé!  Och inte bara musikälskare är på plats utan även personer som vi, som bara vill se själva anläggningen. Varje hel timma utgår en guidad tur. Vår egen guide Ella Jax visar sig vara en både kunnig och trevlig tjej som verkligen ger oss en fin orientering kring såväl platsens geologiska förutsättningar som dess konsertmässiga.

Väl i Rättvik tar vi sedan en inledande promenad på den långa ångbåtsbrygga som sträcker sig 600 meter rakt ut i Siljan. Bryggan är en naturlig samlingsplats för ortens turister.  Regnet hänger i luften och några få tappra badar längs den fina sandstranden, men annars är aktiviteten på den intilliggande Siljanstrandens Camping förvånansvärt låg. Efter en stilla promenad i centrum når vi ortens nybyggda kulturhus med bibliotek, konsthall och en utställning kring hur landskapet formades av ett enormt meteoritnedslag för drygt 350 miljoner år sedan. Har ni barn med på resan gör gärna ett besök för här finns även massor av uppstoppade djur – från älg och björn och nedåt i storlek.

Falun

Stora Stöten är en imponerande grop i utkanten av Falun.

Falun
Falun välkomnar oss med ett halvhyfsat väder och efter att vi i kvällningen installerat oss på den nya ställplatsen vid Falu gruva, följer vi med guidade kvällsturen ner i djupet. Med guiden Moa Buff i täten tar vi oss successivt ner till 67 meters djup. Koppargruvans historia sträcker sig hela 1300 år tillbaka i tiden, en tid som kanske behövts för att komma 400 meter ner i marken och skapa gruvans 30 kilometer gångar – när en van gruvarbetare under 1600-talet inte klarade av att bryta sig mer än en meter in i berget på en månad!

Allt förändrades visserligen på eftermiddagen den 25 juni 1687, då gruvan föll samman och dagens väldiga hål Stora Stöten skapades. Inte en enda människa dog vid tillfället eftersom alla arbetare hade midsommarledigt! Den efterföljande dagen inleder vi med en promenad runt det gigantiska hålet och sedan besöker vi de gamla arbetslokalerna som restaurerats inom området. Det stora gruvmuseet får naturligtvis också ett besök. Efter lunch är tanken att vi efter en kort promenad ner till centrum ska åka upp till Lugnets skidstadion och ta en promenad i området. Som gammal skidåkare har jag alltid drömt om att få se och "känna på" den berömda Magnussonbacken, för att inte nämna Mördarbacken. Men vi råkar hamna på Dalarnas museum och sen går eftermiddagen! Vilket museum! Vilka samlingar! Dalahästar, kurbitsmålningar, stora konsthallar och textilier i massor!  Och så Selma Lagerlöfs gamla arbetsrum i original från den tid hon bodde här i Falun. Vi blir verkligen imponerade.

Lugnet når vi inte förrän dagen efter och en sak lovar jag härmed dyrt och heligt: Jag ska aldrig mera sitta hemma i TV-soffan och klaga på våra blågula kämpars brist på ork i de berömda backarna längs spåren runt Lugnets skidstadion.

 

Campingar och övernattningsplatser:
Orsa camping: www.orsacamping.se
GPS:N61° 07ʹ 14.41ʺ  E 14° 35ʹ 57.92ʺ

Siljansbadets camping, Rättvik: www.siljansbadetscamping.com
GPS:N 60° 53ʹ 19.83ʺ E 15° 06ʹ 30.78ʺ

Enåbadets camping, Rättvik: www.enan.se
GPS:N 60° 53ʹ 27.80ʺ E 15° 07ʹ 52.10ʺ

Lugnets camping, Falun: www.lugnetscamping.se
GPS:N 60° 37ʹ 09.98ʺ E 15° 39ʹ 08.94ʺ

Främby udde camping, Falun: www.frambyudde.com
GPS:N 60° 34ʹ 52.08ʺ  E 15° 40ʹ 36.34ʺ

Vikarbygården, Vikarbyn: www.vikarbygarden.se
GPS:N 60° 90ʹ 72ʺ E 15° 03ʹ 39ʺ

Ångbåtshamnen i Vikarbyn: Camping/övernattningsplats.
GPS:N 60° 54ʹ 13.95ʺ E 15° 00ʹ 35.70ʺ

Nusnäs: Övernattning i anslutning till dalahästtillverkningen.
GPS:N 60° 57ʹ 44.43ʺ E 14° 38ʹ 57.55ʺ

Falu gruva: Nyöppnad övernattningsplats. N 60° 36ʹ 16.04ʺ  E 15° 37ʹ 11.58ʺ

Orsa Camping

På Orsa Camping finns möjlighet att reservera en verklig VIP-plats.

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206