Campingsemester längs Göta kanal

Campingsemester längs Göta kanal

Publicerad

Göta kanal är ett underbart turistmål som passar såväl båtfolk som campare. H&C har gjort nedslag på tio platser som erbjuder camping utmed kanalen mellan Vänern och Vättern.  

Traditionella campingplatser finns i Töreboda, Jonsboda, Vassbacken, Strömsnäs och Karlsborg. I Sjötorp, Lyrestad, Norrqvarn, Hajstorp och Forsvik handlar det om gästhamnar, där båtfolk och vi med fritidsfordon delar på servicebyggnaden. Vi har inte lagt någon värdering på sanitär service utan kan konstatera att denna finns. Vid Göta kanal handlar det mest om att vara i vackra miljöer. Det bästa är att ha cyklar med sig. Det löper en cykelstig hela vägen, 74,9 km, och avståndsangivelser finns vid varje nedan nämnt stopp.  

Sjötorp - SP 168 Sjötorps Gästhamn
I Sjötorp, två mil norr om Mariestad, börjar kanalen och vi utgår härifrån. Här är det många husbilar som väljer att parkera även på den ordinarie rastplatsen som är gratis och har nattöppna toaletter och latrintömning. Sjötorp är ett populärt slussområde där det ofta är mycket folk. I de röda magasinshusen huserar hantverkare och du kan köpa allt ifrån träslöjd och hattar till honung och nyrökt Vänerforell. Här finns även Turistbyrå, två restauranger och ett café. Minigolf och boulebanor.

Jonsboda.

Jonsboda är verkligen sinnebilden för idyllen vid Göta kanal.

Jonsboda - FC 592 Jonsboda Café & Camping
Här är den svenska sommaridyllen total. När vi kommer har kanalcaféet bråda dagar och folk som övernattar på ängen eller på vårt "blågula band" kan inte göra annat än må gott. Den vedeldade bastun får du gärna hyra, men du får själv bära in veden från boden.

Lyrestad - SP 173 Lyrestad Gästhamn
Här står husvagnar och husbilar alldeles bredvid gästande båtar på kanalen. Lyrestad är fridfullt, det är som om den vita kyrkan på kanalvallen sänker sitt lugn över platsen. Gästhamnen ligger i utkanten av det lilla samhället som har en närbelägen ICA-butik. Vid ställplatsen ligger det stora röda hamnmagasinet, där glasblåsare brukar hålla till på sommaren. På kvällarna brukar någon från ortens idrottsförening komma förbi och ta betalt. Annan service vid gästhamnen är Café & Diversehandeln, minigolf, lekplats och fotbollsplan.

Norrqvarn -  SP 160 Norrqvarn Hotell och Vandrarhem
Mellan övre och nedre slussen i Norrqvarn har det på senare år blivit ett riktigt fint ställe, inte minst för barnfamiljer. Här finns nämligen Lilla Göta kanal, vilket helt enkelt är Göta kanal i miniatyr. Även sjöar som Viken och Unden finns med i vattensystemet som blivit barnens lekparadis. Har du glömt din leksaksbåt, så kan du hyra en för 25 kronor, och då ingår valfri glass i priset. I hotellet/vandrarhemmet finns en fin restaurang med uteservering på kajkanten. Själva ställplatsen består av en grusparkering bakom hotellet och är väl kanske inte den mysigaste längs kanalen.

Hajstorp  - SP 175 Hajstorps Café & Vandrarhem
Hajstorp är en personlig favorit, dels för det idylliska läget och dels för det trevliga bemötandet. Det fina hamnmagasinet har hemslöjd av yppersta klass. Och precis som det sig bör vid en sluss, finns här ett mysigt slusscafé.

Töreboda.

Töreboda Camping har ett perfekt läge vid kanalen med närhet till centrum.

Töreboda - FC 395 Töreboda Camping & Bad
Det är full fart vid poolen när vi kommer till Töreboda Camping, en riktig drömcamping där du bara har några steg till kanalen. Gångavstånd till centrum. Dessutom har Töreboda Golfklubb sin anläggning bara fem kilometer bort.

Vassbacken - R 26 Vassbacken Café Camping & Vandrarhem
Den nymålade minigolfbanan lyser i rött och gult i solskenet och det är gott om gäster på campingens uteservering. Kanoter ligger prydligt staplade i väntan på aktiva turister. Ja, Vassbacken är en vacker plats, mycket präglad av Göta kanal.

Forsvik - SP 169 Forsviks Sluss
Forsviks Industriminne med 600 år gammal industrihistoria är en riktigt fin sevärdhet. Det är också den 28 meter långa hjulångaren Eric Nordevall II som ligger i hamnen. En rekonstruktion av ångaren påbörjades 1995, och i år skall den invigas av kronprinsessan Victoria.  Ställplatsen är fridfullt belägen nedanför slussen bredvid kanalen. Restaurangen vid slussen har gott rykte.

Strömsnäs.

Utsikten från Strömsnäs är mäktig och från campingen kan man se båtar på väg till och från slussen i Forsvik.

Strömsnäs - FC 229 Strömsnäs Naturcamping
Av våra tio stopp kan inget mäta sig i skönhet med Strömsnäs. Fast här handlar det bara om camping och inte om butiker, caféer och andra aktiviteter. Längs med campingen ligger sjön Viken på vilken all kanaltrafik far förbi på sin väg till slussen i Forsvik någon kilometer söder om campingen.

Karlsborg - R 12 Karlsborgs Camping
Alla som rest utmed Vätterns västra sida har passerat Karlsborgs Camping som har ett sällsynt vackert läge mellan Vättern och Bottensjön. Här har du gångavstånd till centrum och flera restauranger att välja på vid kanalområdet. Ett besök på Karlsborgs fästning är en höjdare för både ung och gammal.

Hitta fler campingplatser och ställplatser här!

On
Off

3 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1641 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 607 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 327 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206