Slovakien – en höjdarupplevelse

Publicerad: 2012-01-24   Uppdaterad: 2023-04-18

En resa med husbilen till Slovakien blir en höjdarupplevelse i dubbel bemärkelse. Det gäller självfallet ett besök i det mäktiga Tatramassivet, men landet har mycket mer än så att erbjuda. Dessutom råder ännu så länge ingen större turistinvasion. Du slipper bilköer och känner dig snabbt välkommen. Så sent som i januari 1993 blev Slovakien en...

En resa med husbilen till Slovakien blir en höjdarupplevelse i dubbel bemärkelse. Det gäller självfallet ett besök i det mäktiga Tatramassivet, men landet har mycket mer än så att erbjuda. Dessutom råder ännu så länge ingen större turistinvasion. Du slipper bilköer och känner dig snabbt välkommen.

Så sent som i januari 1993 blev Slovakien en egen stat. Dessförinnan hade landet utgjort den nordöstliga delen av Tjeckoslovakien och har för de flesta västeuropéer varit en tämligen okänd och avlägsen del av Europa.

I dag är landet på väg att snabbt växa fram som en allt viktigare del av det forna Östeuropa. För svenska besökare är gränserna till Slovakien numera helt öppna och det är därmed helt problemfritt att ta sig in i landet.

Till saken hör även att det förr så fjärran Östeuropa i själva verket inte alls ligger så långt bort från Sverige. Från Trelleborg via Polen till Slovakien är avståndet endast drygt 1.000 kilometer, vilket kan jämförs med ungefär samma avstånd mellan Trelleborg och Sundsvall.

Den som väljer att resa via södra Polen kan också tämligen snabbt via E 50:an ta sig bort mot Tatrabergen i den centralt nordliga delen av Slovakien. Ganska snart börjar de mäktiga bergen att resa sig mot himlen, och utsiktsvyerna från husbilsfönstret blir allt mäktigare.

Med en sammanlagd yta på 786 kvadratkilometer är Tatramassivet Europas minsta högbergsområde. Gerlachovský štít är högsta toppen och tronar ståtligt på 2.655 meter, men 24 andra toppar når upp till minst 2.500 meter.

De resliga bergen känns givetvis obestigliga för en husbilsresenär, men som ändå kan leta sig upp på några av de högst belägna bergsvägarna.

I bergsmassivets sluttningar finns många små pittoreska byar liksom flera storslagna turistorter, som till stor del byggdes upp under det kommunistiska herraväldet. De gamla socialistiska hotellbyggena får numera även samsas med allt fler nybyggda privata lyxvillor.

I dessa turistorter på Tatras sydsida finns numera knappast inga avgiftsfria parkeringar. Runt 30-40 svenska kronor kostar en dags parkering med husbil.

Invid den största turistbyn, Tatranská Lomnica, går det även under sommaren att med hjälp av en linbana byggd 1941 ta sig upp till Lomniký Stit på 2.632 meters höjd, Tatras näst högsta punkt.

Trots att det på flera platser är ganska branta lutningar på Tatramassivet, så finns det där även en järnvägslinje mellan flera av orterna och där är biljettpriset fortfarande blygsamt.

Slovakien - en höjdarupplevelse

Efter en dags häftiga upplevelser i bergsmassivet finns det flera campingplatser att välja på för de mobila besökarna. Invid nerfarten från Tatranská Lomnica ligger två campingplatser, som häststammar från landets socialistiska tid.

Eurocamp FICC är den största av dem, men besökarens första intryck kan bli blandat. Vid infarten finns nämligen alla de storslagna byggnaderna kvar i förfallet skick från storhetstiden, men när de väl är passerade uppenbarar sig vackert gröna gräsytor för campingekipagen.

Strax intill finns även resterna av de stilfullt utformade semesterbostäderna, som trots sitt mångåriga förfall fortfarande är i bruk till viss del. Ytterligare en större camping, Tatranec, invid ett hotell och restaurang med samma namn bär också tydliga spår efter den gamla storhetstiden. Där bjuds däremot på en smått fantastisk utsikt från husbilsfönstret mot Tatramassivet.

Även om det är svårt att utan saknad lämna det vackra och spännande bergsområdet, så har givetvis det lilla mellaneuropeiska landet mycket mer än så att erbjuda sina besökare.

Bara några tiotals kilometer sydöst om Tatra ligger de kalkvita ruinerna efter Spišský Hrad (se bilden överst i artikeln), som en gång i tiden var Mellaneuropas största borg. Den härstammar från 1100-talet och finns sedan 1993 med på UNESCO:s lista över monument med världskulturellt värde. Konstutställningar och klassisk musik tillhör också inslagen i borgen under turistsäsongen.

Slovakien - en höjdarupplevelse

Det betydligt mer välbehållna slottet Bojnický Zámok kan därmot beses invid staden Prievidza. Inne i slottet finns inte bara vackert och storslaget möblerade rum, från källaren sträcker sig även en droppstensgrotta djupt ner i bergsgrunden.

Invid slottet finns flera större hotell och några kilometer in i skogen en campingplats, som knappats förändrats något från gamla tider. En resenär i husbil känner sig här lite udda, eftersom den nästan bara omges av tältare och en och annan husvagn från den förra tidsepoken i landet.
– Men vi brukar faktiskt ha en sju-åtta gäster från Sverige här varje sommar, och det verkar som om det blir fler för varje år som går, säger Malovec Martin i receptionen, som är öppen och bemannad dygnet runt.

Slovakien - en höjdarupplevelse

I lite kontrast till de storslagna slotten, så är ”världens mest bildmässiga hus” i den lilla byn Cicmany mellan bergsmassiven Strázovské Vrchy och Malá Fatra i västra delen av landet också väl värda ett besök. De gamla timrade husen är prydda med geometriska mönstermålningar, som ursprungligen syftade till att invånarna i byn skulle hålla sig väl med solguden.

När det gäller storslagna byggnader, så är givetvis den mäktiga träkyrkan vid byn Svätý Kríz i norra delen av landet i en klass för sig. Det är en av Centraleuropas största träbyggnader och den har också tack vare sin träkonstruktion en speciell akustik till glädje för många musiker.

Slovakien - en höjdarupplevelse

I Slovakien finns även många hälso- och terminalbad av skiftande slag. Den mest kända kurorten är staden Pieštany invid floden Váh, där det finns två storslagna spa- och hotellanläggningar med olika former av mineral- och hälsobad.

Den som reser med husbil i landet märker snabbt att trafiken oftast är lugn och behaglig, men framför allt i den östra delen av landet finns fortfarande många av de gamla välslitna vägarna kvar sedan den förra tidsepoken. På flera håll pågår emellertid ombyggnader av både mindre och större vägar och Europavägen E 50 i västlig-östlig riktning söder om Tatramassivet är på väg att i rask takt förvandlas till en modernt utformad motorväg. Även E 75 utgörs av motorväg från söderbelägna Bratislava och till norra delen av landet.

För husbilsresenären finns däremot ännu så länge knappast några markerade ställplatser för övernattning. I stället väljer de flesta att natta på campingplatserna, som dock inte alltid har tidsenlig utrustning i klass med västra Europa. Det är också i många områden ganska glest mellan campingplatserna, så det gäller att planera sina övernattningar i god tid innan kvällen.

Det ska också understrykas att Slovakien betraktas som ett mycket säkert land för semesterresenärer. Många av campingplatserna har dessutom bemanning dygnet runt och där det alltid är tyst och lugnt efter klockan tio på kvällen.

En camping av mera västerländsk stadskaraktär återfinns däremot i norra utkanten av Bratislava, där en stor del av gästerna brukar komma från andra länder och i många fall även från Sverige. Därifrån går det även att snabbt tas sig in till huvudstadens centrum med stadsbussar.

Slovakien - en höjdarupplevelse

Fakta:
Landareal: 49 000 kvadratkilometer
Antal invånare: 5,4 miljoner invånare
Huvudstad: Bratislava ( 426 000 invånare)
Valuta: slovakisk korona
Språk:slovakiska, men framför allt yngre personer kan en hel del engelska

Slovakien blev självständig stat januari 1993, när landet skildes från Tjeckien. Det anslöts till EU 2004. Landet ligger i Centraleuropas hjärta och avgränsas i sydvästra delen av floden Donau. Bergsområdet Höga Tatra är känt för sina vackra vyer och skidbackar. Den låglänta Donauslätten rymmer en bördig jordbruksregion.

Befolkningen består till 86 procent etniska slovaker medan ungrarna är den största minoriteten. Bland kända slovaker märks Štefan Bani¿ som uppfann fallskärmen 1913 och popkonstens grundare Andy Warhol, vars föräldrar kom från östra Slovakien.

Turistinformation:
Hemsida: www.slovakiatourism.sk
Där kan en bra turistkarta beställas där alla större sevärdheter samt 31 campingplatser är markerade.

Slovakien - en höjdarupplevelse
Slovakien - en höjdarupplevelse
Slovakien - en höjdarupplevelse

Slovakien - en höjdarupplevelse
Slovakien - en höjdarupplevelse
Slovakien - en höjdarupplevelse

Rulla till toppen