På jättefest med Garpe

Publicerad: 2012-06-25   Uppdaterad: 2012-06-26

I gamla tider förknippades Garpedansberget med troll, prinsessor och allehanda folkloristiska väsen. Vi åker till utkanten av Gamleby i Västerviks kommun och går en spännande led. Som en manifestation till allt detta fick den polske konstnären Jan Pol i uppdrag av föreningen Kulturkraft i Norra Tjust att utsmycka en 700 meter lång vandringsled över berget...

I gamla tider förknippades Garpedansberget med troll, prinsessor och allehanda folkloristiska väsen. Vi åker till utkanten av Gamleby i Västerviks kommun och går en spännande led.

Som en manifestation till allt detta fick den polske konstnären Jan Pol i uppdrag av föreningen Kulturkraft i Norra Tjust att utsmycka en 700 meter lång vandringsled över berget med sagoväsen tillverkade i fiberbetong. Idag finns ett sjuttiotal skulpturer på plats – i olika storlekar och utföranden, och mer eller mindre integrerade med den omgivande naturen. De allra flesta är meterhöga men det finns även de som är tredubbelt högre eller mindre. Det är ett livat gäng vi möter eftersom de alla är på väg till jätten Garpes fest på toppen av berget. Man kan vara säker på att det blir ett rejält gung i berget när Garpe själv kommer hem efter att ha handlat förnödenheter i Gamlebys köpcentrum.

Leden börjar vid ett stort stenblock krönt med ett troll och sedan bär det av uppför branten. Efter ett par hundra meter stöter vi på de första figurerna och sedan följer de i en strid ström. De flesta av dem är ganska grovt framställda med kraftfulla drag, men det fanns också figurer som visar på motsatsen. Här och var längs leden finns bänkar utplacerade, kanske för att trötta ben ska få vila, men nog ändå främst för att vi som vandrar här inte ska ha allt för bråttom utan också hinna med att reflektera över de figurer som omger oss.

På toppen möter vi jätten Garpe, liksom en rastplats med en fantastiskt vacker vy över Gamlebyviken. Fikakorg påbjudes! Och väl nere igen är man nog åtminstone lite gladare till sinnet, smittad av den kreativa fantasi och glädje med vilken konstnären tycks ha skapat sina alster                                            

Garpedansberget
Hemsida: www.gamleby.se/garpedansberget

Hitta hit: Parkeringen vid Folkparken i Gamleby.
GPS-koordinater: N 57° 54′ 18,2″  O 16° 24′ 40,7″

 Tips:

* Är du i behov av handikapphjälpmedel, har urdålig kondis eller knän som sviktar – avstå från besöket.

* Glöm inte fikakorg och bra skor på fötterna.

Rulla till toppen