Borås - överraskningarnas stad

Borås - överraskningarnas stad

Publicerad

Borås har förvandlats från en trist industristad till en grön idyll. 2011 belönades staden med utmärkelsen Årets stadskärna, och vi förstår varför.

- Fotboll naturligtvis, svarar den unge mannen när jag försynt frågar varför han står i en ringlande kö utanför stadens turistbyrå en halvtimma före öppningsdags. En sak som jag och min fru aldrig har upplevt tidigare, trots hundratals besök i liknande inrättningar genom åren. Då han inser att svaret inte nått avsedd effekt hos mottagaren, fortsätter han med en lätt överseende röst:
-Ja, mellan Barcelona och Manchester United på Ullevi.
-Aha, svarar jag, och låtsas vara med på noterna. Man behöver ju inte precis skylta med sin totala okunnighet, eller hur? Själva fortsätter vi så vår vandring in mot stadens centrum.

 Skulpturstaden
I Borås finns närmare ett hundratal skulpturer utplacerade, delvis som en följd av den skulpturbiennal som varje sommar anordnas i staden. Själva väljer vi att inledningsvis besöka den kanske mest kända av dem alla, den nio meter höga Pinocchiostaty som kom på plats 2008. En privatperson donerade pengar till ett verk av konstnären Jim Dine och fullmäktige antog erbjudandet – trots motstånd från allmänheten som inte tyckte att Disneys Pinocchio hade någonting med Borås att göra. Men tecknaren Gustav Tenggren, bördig från Boråstrakten, var faktiskt den som utformade figuren åt Disney på 1930-talet, så visst finns det en koppling. Och verket både imponerar och roar. För visst är det kul att konst inte alltid behöver vara så förbaskat högtravande? Och så heter den ju också Walking to Borås!

 Shoppingstaden
Lika roande är inte Arvid Knöppels "Knallestaty" på Stora Brogatan, stadens paradgata, men den förtjänar likväl sin plats som en symbol för de gårdfarihandlare som hjälpte till att marknadsföra traktens textila produkter över hela landet. Som besökare i centrum upptäcker man snabbt att stadens entreprenörsanda är i full blom. Här finns boutiquer och andra affärer i mängd och ett utbud värdigt Sveriges textila Mekka. Faktiskt mycket mera intressant att besöka än stadens Knalleland, som med sina närmare 100 affärer täcker in de flesta inriktningar.Varför? Ja, smaken är ju olika, men själva tycker vi att det enda originella med Knalleland är dess ytmässiga utbredning.

Mätta på shopping sätter vi oss ner på en restaurang i stadens centrum för att även erhålla en lekamlig mättnad. Och visst trivs vi, där vi sitter omgivna av en sommarlätt atmosfär med utsikt över Viskans vatten och med Stadsparkens enorma blomsterprakt intill. Jag lovar, man kan välja en sämre plats att äta lunch på!

 Parkstaden
Stadens stadsträdgårdsmästare har placerat ut 45 000 plantor i stadens rabatter inför sommaren och att många av dessa hamnat i Stadsparken förstår vi när vi kommer på plats. Vilken prakt och vilken själslig oas denna plats erbjuder oss besökare! Vi strosar runt i parken, för att då och då bara sätta oss ner på en bänk och njuta av prakten – och livet! Här i parken finns även Stadsparksbadet, ett äventyrsbad för alla dem som gillar blöta aktiviteter. I anslutning till Stadsparken, under en tvåhundraårig lönn, finner vi Anna Lindhs Park, som med en skulptur av C F Reuterswärd - en pistol med knutslagen pipa – minner oss om våldets meningslöshet. Bland stadens övriga tio parker besöker vi Annelundsparken och Ramnaparken. Den förstnämnda är fyllt av promenadstigar under storslagna ädelträd.

Ramnaparken däremot ger ett mera öppet intryck med promenadstråk, fågelreservat och ett rosarium med 130 olika rosor på plats. Här finns också en stor mängd konst utplacerad. Båda parkerna erbjuder väldigt fina lekplatser. I anslutning till Ramnaparken finns även Sinnenas park, en örtagård där även funktionshindrade har tillgång till samtliga växter.

 Djurstaden
Borås djurpark är utan tvekan stadens stora dragplåster – och detta med all rätt! Under våra dagar i staden undrade vi ibland var turisterna fanns, men väl innanför parkens grindar fick vi svaret. Djurparken är verkligen storslagen och, tycker jag, även landets trevligaste. Här finns det man förväntar sig att få se, tillsammans med en rad trevliga kringaktiviteter för besökare i alla åldrar - allt föredömligt samlat inom ett någorlunda begränsat område. I närområdet finns även campingplats, stort utomhusbad och Upzone, en äventyrsbana för trädklättring. Ja, här finns till och med ett Tropikhus för den som inte fått nog av djur i djurparken. Låt vara att djuren i Tropikhuset är en aning mera stillsamma än de i djurparken.

 Turiststaden
Turistbyråns Annika E Andersson och Amelie Bååth ser följande fem sevärdheter som något av "måsten" för en turist i staden: Skulpturvandring, Stadsparken, Djurparken, Navet (ett upplevelsehus för barn) och Upzone. De vill också slå ett slag för "Torsdagskväll i centrum" då staden bjuder på gratis underhållning på Stora torget med kända artister och efteråt dansmusik i Stadsparken kvällen lång.

 

Mer information
Turistbyrå
Adress: Österlånggatan 1 - 3
Webbplats: boras.com
Telefonnummer: 033-35 70 90

Camping:
P 11 Borås Camping Saltemad, 033-35 32 80 N 57° 44ˈ 19,75" E 12° 55ˈ 57,06"

Missa inte:
* Turistbyrån - ta hjälp av deras både trevliga och kunniga.                personal.

* Almenäs badplats, en verklig idyll i södra änden av Öresjö.
GPS N 57° 45ˈ 39,75" E 12° 56ˈ 15,70"

* Att samtliga statyer har en/ett kod/nummer med vilken du kan få information om konstverket direkt i din mobil.

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206