Borås – överraskningarnas stad

Publicerad: 2012-11-19   Uppdaterad: 2012-11-20

Borås har förvandlats från en trist industristad till en grön idyll. 2011 belönades staden med utmärkelsen Årets stadskärna, och vi förstår varför. – Fotboll naturligtvis, svarar den unge mannen när jag försynt frågar varför han står i en ringlande kö utanför stadens turistbyrå en halvtimma före öppningsdags. En sak som jag och min fru aldrig...

Borås har förvandlats från en trist industristad till en grön idyll. 2011 belönades staden med utmärkelsen Årets stadskärna, och vi förstår varför.

– Fotboll naturligtvis, svarar den unge mannen när jag försynt frågar varför han står i en ringlande kö utanför stadens turistbyrå en halvtimma före öppningsdags. En sak som jag och min fru aldrig har upplevt tidigare, trots hundratals besök i liknande inrättningar genom åren. Då han inser att svaret inte nått avsedd effekt hos mottagaren, fortsätter han med en lätt överseende röst:
-Ja, mellan Barcelona och Manchester United på Ullevi.
-Aha, svarar jag, och låtsas vara med på noterna. Man behöver ju inte precis skylta med sin totala okunnighet, eller hur? Själva fortsätter vi så vår vandring in mot stadens centrum.

 Skulpturstaden
I Borås finns närmare ett hundratal skulpturer utplacerade, delvis som en följd av den skulpturbiennal som varje sommar anordnas i staden. Själva väljer vi att inledningsvis besöka den kanske mest kända av dem alla, den nio meter höga Pinocchiostaty som kom på plats 2008. En privatperson donerade pengar till ett verk av konstnären Jim Dine och fullmäktige antog erbjudandet – trots motstånd från allmänheten som inte tyckte att Disneys Pinocchio hade någonting med Borås att göra. Men tecknaren Gustav Tenggren, bördig från Boråstrakten, var faktiskt den som utformade figuren åt Disney på 1930-talet, så visst finns det en koppling. Och verket både imponerar och roar. För visst är det kul att konst inte alltid behöver vara så förbaskat högtravande? Och så heter den ju också Walking to Borås!

 Shoppingstaden
Lika roande är inte Arvid Knöppels ”Knallestaty” på Stora Brogatan, stadens paradgata, men den förtjänar likväl sin plats som en symbol för de gårdfarihandlare som hjälpte till att marknadsföra traktens textila produkter över hela landet. Som besökare i centrum upptäcker man snabbt att stadens entreprenörsanda är i full blom. Här finns boutiquer och andra affärer i mängd och ett utbud värdigt Sveriges textila Mekka. Faktiskt mycket mera intressant att besöka än stadens Knalleland, som med sina närmare 100 affärer täcker in de flesta inriktningar.Varför? Ja, smaken är ju olika, men själva tycker vi att det enda originella med Knalleland är dess ytmässiga utbredning.

Mätta på shopping sätter vi oss ner på en restaurang i stadens centrum för att även erhålla en lekamlig mättnad. Och visst trivs vi, där vi sitter omgivna av en sommarlätt atmosfär med utsikt över Viskans vatten och med Stadsparkens enorma blomsterprakt intill. Jag lovar, man kan välja en sämre plats att äta lunch på!

 Parkstaden
Stadens stadsträdgårdsmästare har placerat ut 45 000 plantor i stadens rabatter inför sommaren och att många av dessa hamnat i Stadsparken förstår vi när vi kommer på plats. Vilken prakt och vilken själslig oas denna plats erbjuder oss besökare! Vi strosar runt i parken, för att då och då bara sätta oss ner på en bänk och njuta av prakten – och livet! Här i parken finns även Stadsparksbadet, ett äventyrsbad för alla dem som gillar blöta aktiviteter. I anslutning till Stadsparken, under en tvåhundraårig lönn, finner vi Anna Lindhs Park, som med en skulptur av C F Reuterswärd – en pistol med knutslagen pipa – minner oss om våldets meningslöshet. Bland stadens övriga tio parker besöker vi Annelundsparken och Ramnaparken. Den förstnämnda är fyllt av promenadstigar under storslagna ädelträd.

Ramnaparken däremot ger ett mera öppet intryck med promenadstråk, fågelreservat och ett rosarium med 130 olika rosor på plats. Här finns också en stor mängd konst utplacerad. Båda parkerna erbjuder väldigt fina lekplatser. I anslutning till Ramnaparken finns även Sinnenas park, en örtagård där även funktionshindrade har tillgång till samtliga växter.

 Djurstaden
Borås djurpark är utan tvekan stadens stora dragplåster – och detta med all rätt! Under våra dagar i staden undrade vi ibland var turisterna fanns, men väl innanför parkens grindar fick vi svaret. Djurparken är verkligen storslagen och, tycker jag, även landets trevligaste. Här finns det man förväntar sig att få se, tillsammans med en rad trevliga kringaktiviteter för besökare i alla åldrar – allt föredömligt samlat inom ett någorlunda begränsat område. I närområdet finns även campingplats, stort utomhusbad och Upzone, en äventyrsbana för trädklättring. Ja, här finns till och med ett Tropikhus för den som inte fått nog av djur i djurparken. Låt vara att djuren i Tropikhuset är en aning mera stillsamma än de i djurparken.

 Turiststaden
Turistbyråns Annika E Andersson och Amelie Bååth ser följande fem sevärdheter som något av ”måsten” för en turist i staden: Skulpturvandring, Stadsparken, Djurparken, Navet (ett upplevelsehus för barn) och Upzone. De vill också slå ett slag för ”Torsdagskväll i centrum” då staden bjuder på gratis underhållning på Stora torget med kända artister och efteråt dansmusik i Stadsparken kvällen lång.

 

Mer information
Turistbyrå
Adress: Österlånggatan 1 – 3
Webbplats: boras.com
Telefonnummer: 033-35 70 90

Camping:
P 11 Borås Camping Saltemad, 033-35 32 80 N 57° 44ˈ 19,75″ E 12° 55ˈ 57,06″

Missa inte:
* Turistbyrån – ta hjälp av deras både trevliga och kunniga.                personal.

* Almenäs badplats, en verklig idyll i södra änden av Öresjö.
GPS N 57° 45ˈ 39,75″ E 12° 56ˈ 15,70″

* Att samtliga statyer har en/ett kod/nummer med vilken du kan få information om konstverket direkt i din mobil.

Rulla till toppen