Full fart i Falkenberg

Full fart i Falkenberg

Publicerad

Halland och Falkenberg! Namn som får våra sinnen att signalera salta bad, oändliga sandstränder, solsken och lata sommardagar. Men det finns även annat att upptäcka.

 - Nej, inte ska du ta bilderna nu, säger Mats Persson, producent till Allsång på Vallarna, när vi under en måndagförmiddag möts vid scenen till Vallarnas friluftsteater. Jag är där för att ta några bilder av den campingplatsinspirerade dekoren till årets föreställning Campa i klaveret och han för att fixa scenen inför kvällens föreställning. Kom igen i kväll, fortsätter han, då vi har artister på scenen och en fullsatt publik på plats. Då lovar jag att bilderna blir betydligt trevligare. Och så blev det naturligtvis, samtidigt som min fru och jag fick en underhållande kväll tillsammans med 1600 andra mer eller mindre skönsjungande människor i publiken vägledda av Bo Liljedahl och Håkan Runevad, från Falkenbergsrevyn.  

Vallarnas friluftsteater är av många ansedd som landets vackraste utomhusscen, inramad av ståtlig grönska som den är och med Ätrans breda strömmande vatten som en bakre, rörlig kuliss. Och jag är böjd att hålla med.

Vallarna friluftsområde skapades under tidigt 1900-tal och utgör idag en lunga i stadens centrala delar. Men även dagens politiker satsar på nydaning. Vid teaterparkeringen finns idag en jättefin lekplats, en liten äventyrsbana samt ett minizoo för familjens yngsta medlemmar, medan de lite äldre samsas på den närliggande skateparken. För de äldre finns även en bouleanläggning av rang och en minigolfbana, liksom ett antal slingor för promenad och joggning.

Själva väljer vi att promenera, med start vid Tullbron, utefter Laxpromenaden som sträcker sig längs Ätrans norra strand. Vi njuter av områdets underbara natur och fågelliv. Här och där stannar vi till och växlar några ord med någon av de många laxfiskare som finns på plats, troligen lika mycket för att njuta av friden som för att testa fiskelyckan. En av dem säger också förklarande: - Aldrig smakar kaffe och smörgås så gott som här vid stranden av Ätran.

Fisket är egentligen en förevändning för att få komma hit, fortsätter han leende.

-Tro dé svarar vi, som postiljonen Dag Otto brukar göra på den närliggande scenen, medan den egna kaffetarmen skriker. Vid Laxbryggan, där det går att komma över till flodens södra sida, har ett antal fiskare samlats för att under gemytliga former prova lyckan i det starkt strömmande vattnet. Promenaden tillbaka, på den södra stranden, kallas Doktorspromenaden och har anor från 1861. Väl tillbaka vid bron har vi promenerat cirka fyra kilometer. Känner du för ytterligare promenad så är det bara att fortsätta på andra sidan Tullbron längs Strandpromenaden som sträcker sig ända ut till Skrea strand.


Falkenberg

Trots sin ålder spelar fortfarande den gamla Tullbron en central roll i Falkenbergs framtoning.

Stadens berömda Tullbro (den kallas ibland Sveriges vackraste stenbro) från mitten av 1700- talet var, fram till 1913 den plats där besökare fick betala en avgift för att få komma in i staden. Vid bron finns också resterna av borgen Falkenberg, som när det begav sig på 1200-talet var den danska kungamaktens nordligaste utpost.

Också centrala Falkenberg är som gjort för stillsamma promenader. Vi väljer i första hand att besöka Gamla stan, vars åldriga hantverkarkvarter delvis finns bevarade i autentiskt skick. S:t Laurentii kyrka mitt i området har anor från 1300-talet och är väl värd ett besök. Inte minst för predikstolen som kom på plats 1978 och är snidad i ask av konstnären Tore Heby. De gamla byggnaderna har idag integrerats med modernare byggnader i samma stil. Ta gärna en titt in på någon av de små gårdarna, visserligen privatägda, men utifrån min erfarenhet ändå tillgängliga för en snabb titt och eventuell fotografering. Naturligtvis under förutsättning att man uppför sig på ett sådant sätt att man inte stör – och kanske även ger dess ägare ett berömmande ord om platsen. Vi är alla mottagliga för smicker! Med broschyren Konst i Falkenberg kan du också enkelt ta del av all den konstnärliga utsmyckning som pryder staden och som du möter överallt.

Centrala Falkenbergs många småbutiker erbjuder också en mångfald av "sommarreor" i tid till turisternas ankomst. Ja, jag måste nog säga att jag förvånas över det varierande utbud som staden erbjuder – trots sin ringa storlek. Så här i början av juli lyser dock de flesta turisterna med sin frånvaro, så de enda vi har att stångas med i butikerna är stadens egna invånare.

Falkenberg

De halländska badstränderna är oändligt vackra, även dagar då blåsten omöjliggör ett normalt badliv.

 Som sol- och badälskande sommargäst i staden går det enkelt att få sina lustar tillgodosedda. Och som campingturist har du det än bättre förspänt eftersom stadens båda centrala campingplatser, Skrea Camping och Hansagård Camping, ligger i direkt anslutning till havet.  Hansagård erbjuder ett mer centralt läge, men kan å andra sidan inte erbjuda samma storslagna sanddyner som finns vid Skrea Camping. Norr om staden finns även Olofsbo Camping. Totalt har Falkenberg 13 kilometer sandstränder i sitt närområde. En annan fördel i sammanhanget är också att de båda förstnämnda platserna även utgör hållplatser för det eltåg som går reguljära turer mellan stranden och stadens centrum. En miljömässig satsning som avlägsnar en hel del biltrafik i stadens centrala delar.

Vid våra besök är dock vinden så kraftig att en njutningsbar tillvaro på stranden är utesluten, men ett bad i de storslagna böljorna kan vi dock inte avvara – stora badälskare som vi är både hustrun och jag.

 FAKTA
Turistinformation:
visitfalkenberg.se, 0346-88 60 00 Här finns all den information du behöver, samt möjligheten att ladda ner broschyrer i PDF-format. Jag rekommenderar speciellt broschyrerna Falkenberg Centrum & Gamla stan och övriga fem broschyrer i samma serie. Mycket bra!

Campingplatser:
N 12 Skrea Camping, N 20 Hansagård Camping och N 10 Olofsbo Camping. 

Ställplatser:
SP235 Hallands Camp, SP117 Lövstaviken gästhamn

Missa inte: Vallarnas friluftsteater. Att ta långa promenader och njuta av omgivningarna.

Avstånd till Ullared: Cirka 30 km

Hitta Sveriges camping- och ställplatser här       

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206