Vila vid en slåtteräng

Publicerad: 2013-07-17   Uppdaterad: 2013-07-18

Ibland har man mer tur än man förtjänar. Som när vi, i jakten på en ”natthamn”, även fann ett naturparadis.  Mölarps kvarn, med medeltida anor, ligger någon mil norr om Borås. Kvarnen är pietetsfullt renoverad och några gånger om året sätts vattenhjulet åter i rullning för att med hjälp av ån Viskans vatten få de...

Ibland har man mer tur än man förtjänar. Som när vi, i jakten på en ”natthamn”, även fann ett naturparadis.

 Mölarps kvarn, med medeltida anor, ligger någon mil norr om Borås. Kvarnen är pietetsfullt renoverad och några gånger om året sätts vattenhjulet åter i rullning för att med hjälp av ån Viskans vatten få de gamla kvarnstenarna att komma i arbete. Vi parkerar på den lilla p-platsen och njuter av forsens brus och det lugn som platsen utstrålar.

 Mölarps hage ligger på Mölarps ö, ett område omslutet av två olika lopp av Viskan. Sex markerade vandringsslingor finns på plats, från cirka en halv kilometer till fem och en halv. Samtliga är utrustade med informationsskyltar. Har ni yngre barn med på resan måste ni bara gå Djungelstigen, den kortaste slingan som drar fram genom en vegetation och fuktighet som enklast kan beskrivas som djungellik. Den fuktiga markvegationen domineras av storrams och skogsbingel och i de vattenfyllda hålorna samsas grodor, paddor, spindlar, skalbaggar och andra småkryp i en biologisk mångfald. Barnen kommer att älska det!

 Mölarps hage är en flerhundraårig slåtteräng, något av ett gammalsverige med ängsblommor här och där skuggade av uråldriga hamlade askar. Alltså träd som förr beskars på alla nya skott och löv, till fromma för de magra kreatur som genom detta näringstillskott kunde överleva de kalla vintermånaderna. Den klart dominerande blomman är brudbröd, som klär området i en vit skrud. Till förmån även för de stora blåklockor som finns på plats och som genom denna konstrastverkan lättare kommer till sin rätt.

Vi väljer sedan, med hjälp av det informationsblad som finns på plats, att vandra längre in i området för att besöka olika sevärdheter, som Kungagraven (en välbevarad hällkista), Offerkällan och Kröklings hage. Men, visar det sig, det är Mölarps hage som är områdets pärla! Och visst är det väl en fördel att det mest sevärda finns på parkett – i anslutning till det egna fordonet.

                                                                                      

FAKTA
Information: www.hembygd.se
Camping:
Borås Camping, 033-353280 N 57° 44ˈ 19,75″ E 12° 55ˈ 57,06″
Tips:
Var gärna på plats en solig dag i midsommartid. Glöm inte informationsbladet i lådan vid kvarnen.

Rulla till toppen