Känsla och kärlek i Glasriket

Känsla och kärlek i Glasriket

Publicerad

Förr var orterna Orrefors, Kosta och Boda lika med glasbruk och försäljning. Idag blåser här nya vindar – till fromma inte minst för oss turister.

Hårda nypor - Och den som skapat dessa är Torsten Jansson och hans företag New Wave som för några år sedan tog över det konkursmässiga företaget Orrefors Kosta Boda. Olyckskorparna kraxade men Torsten, entreprenören från Västkusten, deklarerade frankt:
- En konkurs är inte aktuellt! Och för att visa att han själv trodde på idén flyttade han och hans dåvarande familj till Kosta, för att därefter, med hårda nypor och en strikt affärsmässig syn på verksamheten, åter få företaget på fötter. Inte minst genom att i Kosta bredda den tidigare verksamheten med "Sveriges största riktiga varumärkesoutlet", med en affärsyta på 20 000 kvadratmeter och ett tjugofemtal olika butiker, caféer och restauranger, samt Kosta Art Hotel. Det senare är en sevärdhet i sig, med en bardisk helt i glas och i övrigt inredningsdetaljer där företagets konstnärer och designers fått ge prov på skicklighet – och lekfullhet.

Idag vet vi att hans vision var sann. Framtidstron i bygden har återvänt och turisterna strömmar till i mängder. Och Torsten själv? Jodå, han bor fortfarande kvar i Kosta.

The Glass Factory

På The Glass Factory bjuds glasarbetare in och experimenterar med att "återskapa" många av de tidigare mästerverken – många gånger för att utröna hur de gamla mästarna egentligen gjorde.

The Glass Factory - Boda var en av de orter som drabbades hårt av"glasbruksdöden" men reser sig nu likt en Fågel Fenix ur askan. Satsningen baseras på den enorma glassamling (30 000 enskilda föremål från 1700-tal till nutid) som Emmaboda kommun köpte in då Torsten Jansson lade ut den till försäljning för att få kapital till nyinvesteringar i verksamheten. Heder åt kommunen som såg till att detta historiska arv inte skingrades för vinden. Och än mera för att man satsar på att skapa ett helt nytt besökscentrum, The Glass Factory, i Boda glasbruks nedlagda lokaler. Ett besökscentrum som vid sidan av utställningar även har en mindre glasproduktion.

Maja Heuer, verksamhetsledare på plats, förklarar satsningen så här:
- Vi vill att besökarna ska känna pulsen. Vad är glas? Det är så mycket mera än att bara titta på föremål. Det är känsla och kärlek.

The Glass Factory ska även ses som en kreativ mötesplats för alla åldrar och med en verksamhet som inkluderar allt från föreläsningar och happenings till glasshower, teaterföreställningar och workshops med inbjudna konstnärer. Alltsammans kompletteras sedan på ett föredömligt sätt av modern audiovisuell teknik i form av historiska tillbakablickar och framträdande ljud- och bildinstallationer. Ett nära försäljningssamarbete med företaget Designhouse Stockholm har också inletts.

13 meter hög, tre meter i diameter och tillverkad av 1000 glaskulor. Man förstår att Vägverket lvar skeptiska till att låta Bertil Valliens spektakulär skapelse stjäla trafikanternas uppmärksamhet i den stora vägkorsningen i Eriksmåla.

Martiniglaset - Ytterligare ett utslag av de nysatsningar som sker inom Glasriket är Bertil Valliens höga skulptur, som veckan före midsommar 2011 kom på plats vid trafikrondellen i Eriksmåla.
- I folkmun kommer den definitivt att kallas Martiniglaset, spådde konstnären själv i samband med invigningen. Glasskålen är tre meter i diameter och består av 1000 glaskulor, tillverkade vid det närliggande Åfors glasbruk, ett företag som även rymmer en fin utställning kring hans och hustrun Ulrikas produktion. En ort där för övrigt filmen Mitt liv som hund spelades in och även är hemort för konstnärsparet.

Sjöparkens Camping

Sjöparkens Camping är något av ett eldorado för barn med spring i benen.

Sjöparkens Camping i Lenhovda är en liten mysig camping integrerad med den idylliska Sjöparken vid kanten av Lenhovdasjön och dess badplats. Den har 40 platser varav 10 har el.
- Vi har varit i Kalmar, säger Linda Boström från Göteborg som tillsammans med maken Lars och barnen Filip och Simon finns på plats med lånad husbil. Vilken lyckträff att vi fann den, fortsätter Linda. Enkel, men pedantiskt skött, kanonfin lekplats och massor att upptäcka för aktiva barn som våra. Den borde vara betydligt mera känd, avslutar Linda sin lovsång över platsen.

En liten varning dock: Vill du ha lugn och ro så undvik ett besök den första helgen i augusti, då det är fotbollscup på gång med tusentals besökare på plats i närområdet.

FAKTA
The Glass Factory, Storgatan 5, Boda Glasbruk, N56 43 41 E15 40 47,5 www.theglassfactory.se

Camping:
FC 373 Sjöparkens Camping, Sjögatan 3, 360 73 Lenhovda
G 10 Kosta Bad & Camping, Rydvägen, 360 52 Kosta
G 11 Gökaskratts Camping, Bruksallén, 360 51 Hovmantorp

Ställplats/fricamping:
Hyllsjöns rastplats, Strömbergshyttan
Sandsjön, mellan Kosta och Lenhovda (N56° 55' 24" E15° 21' 37")
Skruv (N56° 40' 08,6" E15° 22' 25")
Kosta outlet

 Tips:
* I Strömbergshyttan, strax öster om Hovmantorp, finns försäljning av de största glasbrukens produktion. N56° 46' 57,3" E15° 13' 22,3"

* Missa inte att besöka Målerås och Skruvs glasbruk.

On
Off

4 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206