Känsla och kärlek i Glasriket

Publicerad: 2013-11-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Förr var orterna Orrefors, Kosta och Boda lika med glasbruk och försäljning. Idag blåser här nya vindar – till fromma inte minst för oss turister. Hårda nypor – Och den som skapat dessa är Torsten Jansson och hans företag New Wave som för några år sedan tog över det konkursmässiga företaget Orrefors Kosta Boda. Olyckskorparna...

Förr var orterna Orrefors, Kosta och Boda lika med glasbruk och försäljning. Idag blåser här nya vindar – till fromma inte minst för oss turister.

Hårda nypor – Och den som skapat dessa är Torsten Jansson och hans företag New Wave som för några år sedan tog över det konkursmässiga företaget Orrefors Kosta Boda. Olyckskorparna kraxade men Torsten, entreprenören från Västkusten, deklarerade frankt:
– En konkurs är inte aktuellt! Och för att visa att han själv trodde på idén flyttade han och hans dåvarande familj till Kosta, för att därefter, med hårda nypor och en strikt affärsmässig syn på verksamheten, åter få företaget på fötter. Inte minst genom att i Kosta bredda den tidigare verksamheten med ”Sveriges största riktiga varumärkesoutlet”, med en affärsyta på 20 000 kvadratmeter och ett tjugofemtal olika butiker, caféer och restauranger, samt Kosta Art Hotel. Det senare är en sevärdhet i sig, med en bardisk helt i glas och i övrigt inredningsdetaljer där företagets konstnärer och designers fått ge prov på skicklighet – och lekfullhet.

Idag vet vi att hans vision var sann. Framtidstron i bygden har återvänt och turisterna strömmar till i mängder. Och Torsten själv? Jodå, han bor fortfarande kvar i Kosta.

Känsla och kärlek i Glasriket
På The Glass Factory bjuds glasarbetare in och experimenterar med att ”återskapa” många av de tidigare mästerverken – många gånger för att utröna hur de gamla mästarna egentligen gjorde.

The Glass Factory – Boda var en av de orter som drabbades hårt av”glasbruksdöden” men reser sig nu likt en Fågel Fenix ur askan. Satsningen baseras på den enorma glassamling (30 000 enskilda föremål från 1700-tal till nutid) som Emmaboda kommun köpte in då Torsten Jansson lade ut den till försäljning för att få kapital till nyinvesteringar i verksamheten. Heder åt kommunen som såg till att detta historiska arv inte skingrades för vinden. Och än mera för att man satsar på att skapa ett helt nytt besökscentrum, The Glass Factory, i Boda glasbruks nedlagda lokaler. Ett besökscentrum som vid sidan av utställningar även har en mindre glasproduktion.

Maja Heuer, verksamhetsledare på plats, förklarar satsningen så här:
– Vi vill att besökarna ska känna pulsen. Vad är glas? Det är så mycket mera än att bara titta på föremål. Det är känsla och kärlek.

The Glass Factory ska även ses som en kreativ mötesplats för alla åldrar och med en verksamhet som inkluderar allt från föreläsningar och happenings till glasshower, teaterföreställningar och workshops med inbjudna konstnärer. Alltsammans kompletteras sedan på ett föredömligt sätt av modern audiovisuell teknik i form av historiska tillbakablickar och framträdande ljud- och bildinstallationer. Ett nära försäljningssamarbete med företaget Designhouse Stockholm har också inletts.

Känsla och kärlek i Glasriket
13 meter hög, tre meter i diameter och tillverkad av 1000 glaskulor. Man förstår att Vägverket lvar skeptiska till att låta Bertil Valliens spektakulär skapelse stjäla trafikanternas uppmärksamhet i den stora vägkorsningen i Eriksmåla.

Martiniglaset – Ytterligare ett utslag av de nysatsningar som sker inom Glasriket är Bertil Valliens höga skulptur, som veckan före midsommar 2011 kom på plats vid trafikrondellen i Eriksmåla.
– I folkmun kommer den definitivt att kallas Martiniglaset, spådde konstnären själv i samband med invigningen. Glasskålen är tre meter i diameter och består av 1000 glaskulor, tillverkade vid det närliggande Åfors glasbruk, ett företag som även rymmer en fin utställning kring hans och hustrun Ulrikas produktion. En ort där för övrigt filmen Mitt liv som hund spelades in och även är hemort för konstnärsparet.

Känsla och kärlek i Glasriket
Sjöparkens Camping är något av ett eldorado för barn med spring i benen.

Sjöparkens Camping i Lenhovda är en liten mysig camping integrerad med den idylliska Sjöparken vid kanten av Lenhovdasjön och dess badplats. Den har 40 platser varav 10 har el.
– Vi har varit i Kalmar, säger Linda Boström från Göteborg som tillsammans med maken Lars och barnen Filip och Simon finns på plats med lånad husbil. Vilken lyckträff att vi fann den, fortsätter Linda. Enkel, men pedantiskt skött, kanonfin lekplats och massor att upptäcka för aktiva barn som våra. Den borde vara betydligt mera känd, avslutar Linda sin lovsång över platsen.

En liten varning dock: Vill du ha lugn och ro så undvik ett besök den första helgen i augusti, då det är fotbollscup på gång med tusentals besökare på plats i närområdet.

FAKTA
The Glass Factory, Storgatan 5, Boda Glasbruk, N56 43 41 E15 40 47,5 www.theglassfactory.se

Camping:
FC 373 Sjöparkens Camping, Sjögatan 3, 360 73 Lenhovda
G 10 Kosta Bad & Camping, Rydvägen, 360 52 Kosta
G 11 Gökaskratts Camping, Bruksallén, 360 51 Hovmantorp

Ställplats/fricamping:
Hyllsjöns rastplats, Strömbergshyttan
Sandsjön, mellan Kosta och Lenhovda (N56° 55′ 24″ E15° 21′ 37″)
Skruv (N56° 40′ 08,6″ E15° 22′ 25″)
Kosta outlet

 Tips:
* I Strömbergshyttan, strax öster om Hovmantorp, finns försäljning av de största glasbrukens produktion. N56° 46′ 57,3″ E15° 13′ 22,3″

* Missa inte att besöka Målerås och Skruvs glasbruk.

Rulla till toppen