RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

Publicerad: 2018-11-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

Många av Astrid Lindgrens figurer är starkt förknippade med Mariannelund eller bygden däromkring. Katthult och Bullerbyn från filmerna ligger inte alls långt från det lilla samhället i Eksjö kommuns östra del, och det tändes en idé att skapa Filmbyn Småland. Vi blev nyfikna på Filmbyn och gjorde ett besök, och även min systerdotter med familj följde med. Med en åttaåring och en nioåring fanns ju förutsättningen att få ett bra omdöme. 

En stor rödmålad byggnad med texten ”Filmbyn, Småland” möter oss och innanför dörrarna finns en imponerande restaurang, café och glasscafé. Vi fixar biljett av Sara Schwardt och hon skojar och pratar med barnen och förklarar vad som väntar då man passerat den första dörren. Och vi vuxna får veta hur Filmbyns audioguide fungerar. Besökare kan använda sin privata mobiltelefon och det är riktigt smidigt.

RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld
Flora på Lilla Gubben, Pippi Långstrumps häst.

Välkända melodier ur Emil i Lönneberga ljuder så fort man kliver in bland utställningarna, och på en filmduk hissas Ida upp i flaggstången i Katthult. Vildvittror skränar bakom nästa dörr och vi har hamnat mitt i Mattisborgen från filmen Ronja Rövardotter.

I Filmbyns nedre plan finns miljöer uppbyggda precis som det såg ut när de klassiska filmerna spelades in. Här finns handelsboden från Saltkråkan, Pippi Långstrumps kök, snickerboa från Emil i Lönneberga och doktorns mottagning i Mariannelund från samma film, inklusive möjlighet att stoppa huvudet i soppskålen. Även tekniska prylar kan ses, och hur scener spelades in förklaras till viss del.

RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld
Fanny testar vad hon kan om filmerna som gjorts om Astrid Lindgrens figurer.

På skärmar tar vi del av nygjorda intervjuer med flera av skådespelarna, som till exempel Hanna Zetterberg som spelade Ronja, Inger Nilsson som spelade Pippi och Louise Edlind som spelade Malin i Saltkråkan. Totalt finns det hela 40 olika intervjuer att ta del av.

– Jag bara går omkring och ler… Jag tycker detta är jättebra, säger Ann-Sofie Johansson.

Kanske är Filmbyns nedre våning roligare för vuxna än för barn. För oss som är så gamla att vi såg filmerna om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga då vi växte upp är det en nostalgikick att ta del av de uppbyggda inspelningsmiljöerna.

RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld
Visst känner vi igen dem allihopa! Pippi, Madicken, Emil, Rasmus, Tjorven, Karlsson på taket, Lotta med flera…
RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

I en biosalong på den övre våningen rullar snuttar ur filmer med Astrid Lindgrens figurer hela tiden. Intill biosalongen är det mycket interaktiva miljöer. Vi testar att svara på frågor om de klassiska filmerna, och försöker att para ihop figurer med rätt film, det var inte helt enkelt. Barnen Flora och Moby springer som tokar framför filmdukar och det gäller att peta Rumpnissar ner i helvetesgapet och man kan också bli upphissad i flaggstången, fast allt sker på digital väg förstås.

I en studio sjunger jag Sjörövarfabbe för full hals och sånginsatsen skickas till min mailadress. Det finns tre sångstudios att gå in i och man kan välja olika sånger att skråla med i.

Innan vi lämnar filmbyn njuter vi av hamburgare plus en glass till efterrätt, i den fina restaurangen.

Robert Glader pratar sig varm om den nya satsningen i Mariannelund och han tror att Filmbyn Småland, Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs kommer att dra nytta av varandra.

Och hur lät sången undrar ni nog kanske, den som skickades till min mailadress? Jo, den spelade jag upp i bilhögtalarna på vägen hem men jag valde att stänga av fort som sjutton!

Rulla till toppen