Artikelförfattaren agerar doktorn i Mariannelund och Flora har stuckit huvudet i soppskålen.
Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!
Många av Astrid Lindgrens figurer är starkt förknippade med Mariannelund eller bygden däromkring. Katthult och Bullerbyn från filmerna ligger inte alls långt från det lilla samhället i Eksjö kommuns östra del, och det tändes en idé att skapa Filmbyn Småland. Vi blev nyfikna på Filmbyn och gjorde ett besök, och även min systerdotter med familj följde med. Med en åttaåring och en nioåring fanns ju förutsättningen att få ett bra omdöme.
En stor rödmålad byggnad med texten "Filmbyn, Småland" möter oss och innanför dörrarna finns en imponerande restaurang, café och glasscafé. Vi fixar biljett av Sara Schwardt och hon skojar och pratar med barnen och förklarar vad som väntar då man passerat den första dörren. Och vi vuxna får veta hur Filmbyns audioguide fungerar. Besökare kan använda sin privata mobiltelefon och det är riktigt smidigt.
Välkända melodier ur Emil i Lönneberga ljuder så fort man kliver in bland utställningarna, och på en filmduk hissas Ida upp i flaggstången i Katthult. Vildvittror skränar bakom nästa dörr och vi har hamnat mitt i Mattisborgen från filmen Ronja Rövardotter.
I Filmbyns nedre plan finns miljöer uppbyggda precis som det såg ut när de klassiska filmerna spelades in. Här finns handelsboden från Saltkråkan, Pippi Långstrumps kök, snickerboa från Emil i Lönneberga och doktorns mottagning i Mariannelund från samma film, inklusive möjlighet att stoppa huvudet i soppskålen. Även tekniska prylar kan ses, och hur scener spelades in förklaras till viss del.
På skärmar tar vi del av nygjorda intervjuer med flera av skådespelarna, som till exempel Hanna Zetterberg som spelade Ronja, Inger Nilsson som spelade Pippi och Louise Edlind som spelade Malin i Saltkråkan. Totalt finns det hela 40 olika intervjuer att ta del av.
– Jag bara går omkring och ler… Jag tycker detta är jättebra, säger Ann-Sofie Johansson.
Kanske är Filmbyns nedre våning roligare för vuxna än för barn. För oss som är så gamla att vi såg filmerna om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga då vi växte upp är det en nostalgikick att ta del av de uppbyggda inspelningsmiljöerna.
Visst känner vi igen dem allihopa! Pippi, Madicken, Emil, Rasmus, Tjorven, Karlsson på taket, Lotta med flera...
I en biosalong på den övre våningen rullar snuttar ur filmer med Astrid Lindgrens figurer hela tiden. Intill biosalongen är det mycket interaktiva miljöer. Vi testar att svara på frågor om de klassiska filmerna, och försöker att para ihop figurer med rätt film, det var inte helt enkelt. Barnen Flora och Moby springer som tokar framför filmdukar och det gäller att peta Rumpnissar ner i helvetesgapet och man kan också bli upphissad i flaggstången, fast allt sker på digital väg förstås.
I en studio sjunger jag Sjörövarfabbe för full hals och sånginsatsen skickas till min mailadress. Det finns tre sångstudios att gå in i och man kan välja olika sånger att skråla med i.
Innan vi lämnar filmbyn njuter vi av hamburgare plus en glass till efterrätt, i den fina restaurangen.
Robert Glader pratar sig varm om den nya satsningen i Mariannelund och han tror att Filmbyn Småland, Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs kommer att dra nytta av varandra.
Och hur lät sången undrar ni nog kanske, den som skickades till min mailadress? Jo, den spelade jag upp i bilhögtalarna på vägen hem men jag valde att stänga av fort som sjutton!
Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.
Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.
Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.
Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.
Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.
Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.
Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.
Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.
Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.
Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.