RESA: Budgetcampa i Småland

Publicerad: 2018-11-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

Det sägs att man får vad man betalar för. Men om det finns mervärden man inte ens vill ha, så kanske man kan tänka omvänt istället: Är det möjligt att få det man vill ha, och samtidigt betala mindre? 

Jag är inte ute efter minigolf, trubaduraftnar, tempererad pool eller restaurang med fullständiga rättigheter. Däremot söker jag lugn och ro, och härliga omgivningar för cykling och bad.

Efter en del googlande startar min resa i Ydrefors, en liten by belägen på länsgränsen mellan Östergötland och Kalmar. Ydrefors camping drivs av ideella krafter, ortens samhällsförening, och ligger naturskönt intill Stångån. Campingen är liten, men inhyser även några elplatser. Brosjögården driver café sommartid – i övrigt finns just ingen service i området. Välfyllt kylskåp vid ankomst rekommenderas! Servicebyggnaden är liten och av äldre snitt, men trevlig och välstädad.

RESA: Budgetcampa i Småland
Att ha en spegelblank badsjö helt för sig själv en varm sommardag är avkopplande lyx.
RESA: Budgetcampa i Småland
Efter en cykeltur sitter det fint med ett dopp.

I detta område är landskapet kuperat och antalet grusvägar näst intill oändligt. Dag ett packar jag gruscykeln, pumpar däcken och ger mig ut på upptäcktsfärd. Startar genom att ta sikte på Gullringen och viker därefter av mot Norra Kvills nationalpark, där John Bauerskogen omfamnar en ensam cyklist på ett väldigt behagligt sätt. Där vandringslederna startar är det läge att stanna för toabesök och lite matsäck.

Efter visst sicksackande mellan asfalt och grus, cyklar jag sedan rakt in i ”Emil-land” och kan på informativa skyltar läsa mig till vilka av gårdarna som har figurerat i filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker. Häftigt! Som om det vore ödets vilja, hamnar jag till slut i självaste Katthult och rullar in bland husen för att fotografera och se Emilgården på nära håll. Här möter jag också dagens första (och sista) skara turister.

Styr nu cykeln mot Ingatorp och Svinhult. Naturreservat, små sjöar och svindlande vyer över det böljande skogslandskapet kommer tätt, det blir många fotopauser.

Den här turen är möjligen inget för den helt otränade, då det stundtals blir ren berg- och dalbanecykling. Men landskapets skönhet kompenserar. Svettig och lycklig rullar jag in i Ydrefors igen efter min femmilatur. Nu passar det bra med ett svalkande dopp i Stångån, lite grillat och en god natts sömn.

När det dagen efter är dags att betala så är det idel glada miner – 125 kronor hade platsen kostat utan el, nu har jag unnat mig elplats så jag får lägga till ytterligare 40 kronor.

RESA: Budgetcampa i Småland
För den aktiva familjen finns det gott om enkla och billiga nöjen på Lövhults camping.
RESA: Budgetcampa i Småland
Gunnar och Marita från Nässjö njuter av oasen i Gisshult när de inte är ute i Europa med sin husbil.

Turen går nu vidare förbi Mariannelund, som lockar med filmstudio, karamellkokeri och glasscafé. På vägar som känns som klippta och skurna för husvagnskörning går färden istället vidare mot Jönköpings län och Eksjö. Här blir det ett stopp på Eksjö Wärdshus, där lunchbuffén är uppdukad och smakar underbart.

Mätt och belåten beger jag mig sedan i Nässjöriktningen och svänger strax av mot Gisshult, en söt liten camping intill traktens badplats. Planen är inte att stanna här för natten, men dyker en prisvärd camping upp så måste den givetvis undersökas.

Här finns kombinerat café och glasskiosk öppen dagtid. Priserna för övernattning är bra, 120:- utan el och 150:- med. Träffar camparna Gunnar och Marita Nordal, som har sin husbil uppställd på Gisshult när de inte är ute och rullar. Här trivs de och hunden Ludde utmärkt.  

– Det är så praktiskt med cykelavståndet in till Nässjö där vi bor, säger Marita. Och lugnt och skönt, fyller Gunnar i.  

Efter att ha klappat om Ludde ordentligt blir det ett dopp i Gisshultasjön. Badet är barnvänligt med brygga och en mindre lekplats på stranden. Sedan checkar jag in på den bokade platsen för natten, bara ett stenkast härifrån på Lövhults camping precis innan Nässjös stadsgräns. Här ansluter även min dotter, spänd inför några dagars camping.

RESA: Budgetcampa i Småland
Eksjö är en mysig liten stad med vackra miljöer och överraskande brett shoppingutbud.
RESA: Budgetcampa i Småland
Bättre sjöutsikt än den här, på Målsånna camping, är svår att hitta.

Vid första anblick är Lövhults camping inte så spännande. Men skrapar man på ytan så hittar man möjligheter till avkoppling och småskaliga nöjen.

Granne med campingområdet finns en äventyrsbana som passar barn som vuxna. Här hittar vi också utomhusgym, gungor och linbana. På skidstadions asfalterade banor älskar dottern att dundra fram på sin kickbike. En bit bort finns en konstgjord sjö med mysig grillplats och fina motionsspår.

Här tillbringar vi ett par aktiva dagar med lek och träning för både mor och dotter. Anläggningens servicebyggnader är välskötta men möjligen i behov av lite renovering för att leva upp till prislappen, 220:-/natt för elplats. En stor fördel är förvissso närheten till Nässjö. Även Eksjö ligger inom bekvämt avstånd (med bil), och dit far vi för att flanera bland butikerna längs med mysiga trähus och gågator.

Så blir det dags för sista stoppet på Smålandsresan, Målsånna camping utanför Aneby. Det är bara knappt 20 kilometer dit, men vi hinner ändå råka på en spännande sevärdhet på vägen, Bruadungens gravfält från järnåldern. Förklaringen till det fantasieggande namnet är att domarringarna enligt folktron från början var ett brudfölje, som förvandlades till stenar av onda väsen. Vi lämnar brua-dungen, glada att vi hittat den mitt på ljusa dagen och inte i mörkrets timma.

Målsånna Camping och Fritid drivs av ett lantbruk, vilket ger en ovanlig inramning. Vi sneddar över lagårdsplanen, bromsar för en tupp och checkar in hemma hos campingvärden Erika. Därefter följer vi en smal grusväg ner till Anebysjön där fritidsområdet ligger. Vår plats är belägen precis intill sjön.

RESA: Budgetcampa i Småland
Inte långt från Målsånna finns Sveriges högsta vattenfall, Stalpet.

Servicebyggnaderna är mer eller mindre helt nya och här finns även bastu, ”svettekörka”. Det erbjuds sparitualer, gruppträning och båtuthyrning som extraaktiviteter. Själva är vi lite småtrötta och vill helst bara bada, fika och ha det gott. Även för denna lite lägre ambitionsnivå passar Målsånna bra. Badet är långgrunt. Utmed strandpromenaden finns bänkar och bord , perfekta att inta kaffet vid medan man håller koll på badande barn. Man kan också ha oväntat stor behållning av att iaktta kor och deras kalvar i hagen.

En Anebyutflykt hinner vi med, till södra Sveriges högsta vattenfall Stalpet. Våffelstuga och minigolf med de mäktiga fallen som fond blir en trevlig avslutning på resan. Jag tar en titt på kvittot från Målsånna – 220:- för ett skönt dygn med den bästa sjöutsikt vi haft från en campingtomt.

Tack för denna gång, Småland!

NÅGRA TIPS INFÖR LÅGPRISCAMPING

• Använd Google maps och campingkartan.se. Med lite forskande kan man hitta små prisvärda campingar som drivs av ideella föreningar.

• Be om tips via campinggrupperna på Facebook, här finns mycket kunskap om var de billigare campingarna finns.

• Var inte rädd att fylla kylen och bege dig mitt ut i ingenstans – här finns äventyret.

• Skruva ner förväntningarna, tänk avkoppling framför förströelse.

Rulla till toppen