Resa: 40 vackra vinteräventyr

Publicerad: 2022-02-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

1. ABISKO: Skåda norrsken från första parkett. Eller varför inte hänga med skidpatrullerna på en offpistguidning, där du tas till dagens finaste snö och de bästa åken?

2. BILLINGEN (SKÖVDE): I detta rekreationsområde är det uppdukat med en buffé som består av hela elva längdskidspår, varav sex är av konstsnö.

3. BJÖRKLIDEN: Här befinner man sig med äventyret runt hörnet. Vad sägs om att frossa i skidåkning, se norrsken eller fjällvandra med utsikt över Lapporten?

4. BJURSÅS SKICENTER: Ligger två mil norr om Falun med en camping i anslutning till såväl skidbackar som värdshus. Många pister erbjuds, precis som restauranger och bubbelpooler. 

5. BRANÄS (SYSSLEBÄCK): En av landets största skidanläggningar med närhet till Karlstad. Och det är inte enbart utför som gäller, här kan man även åka på längden.

6. CORTINA (ITALIEN): Alpernas drottning och ett Mecka för alla skidfrälsta. Här har det körts mängder av världscuptävlingar och vid foten av en backe finns pizza bakad över öppen eld. 

7. EDSÅSDALEN (ÅREFJÄLLEN): Genuin fjällby där man kan campa invid längd- och turspår, skoterleder och skidbackar. Det är nära till allt och en skönt avslappnad atmosfär.

8. EKSJÖ: Den unika trästaden bjuder på en vintrig inramning. Levande musik kombineras med hästhovsklapper, en doft av glögg, pepparkakor och stöpta ljus.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
16. Idre. Skidåkning för precis alla.

9. FJÄTERVÅLEN (IDREFJÄLLEN): När lugnet och upplevelsen är det viktiga. Samtidigt har det arrangerats SM i utförsåkning på denna ort. En pärla för vintercampare.

10. GAMLA LINKÖPING: Spatsera längs mysiga och unika kullerstensgator, fascineras av de gamla husen och njut av atmosfären kring marknadsstånden i Gamla Linköping.

11. GRANÖ BECKASIN: Exotisk natur i svensk skogsbygd där gästerna njuter under himlens tak. Älskar man tystnad, norrsken och mörka midvinterdagar är detta rena rama paradiset.

12. GRÖVELSJÖN (IDRE): På denna plats tar landsvägen slut och framför dig har du ett oändligt fjällandskap där naturupplevelsen och tystnaden blir en mäktig upplevelse för alla sinnen. 

13. HARSA (JÄRVSÖ): Fantastiskt för alla som älskar längdskidåkning och i viss mån även snöskoteråkning. Det brukar vara snö här från oktober till april. Camping i närheten.

14. HOVFJÄLLET (TORSBY): Snösäkert och nära är två ord som passar in på Hovfjällets skidanläggning. Parkering, camping, liftsystem, spårcentral, allt finns samlat. 

15. ICEHOTEL (JUKKASJÄRVI): 20 mil norr om Polcirkeln bor man i supercoola rum skapade av is och snö och med en inomhus-temperatur på minus fem grader – året runt. 

16. IDRE: Storslagen natur, skidåkning för precis alla och möjligheter att campa. Detta är vad Idre Fjäll erbjuder, och så mycket mer behövs knappast för en bra vintersemester.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
17. Jokkmokks marknad. En årlig klassiker sedan 1605, tyvärr inställd 2022 p g a smittoläget. Men återkommer garanterat.

17. JOKKMOKKS MARKNAD: Orten som är mer än Jokkmokks-Jokke och den rockande samen Sven-Gösta Jonsson. Här finns marknaden med stort M och en pizza med lingonsylt.

18. JUKKASJÄRVI: Liten by med stora besöksmål. Hälsa på renar, ät traditionell samisk lunch, åk en slädtur, fika vid en levande eld eller bo på ishotellet.

19. JÄRVSÖ: Här finner man Sveriges näst äldsta alpinanläggning. Öjeberget heter den skogklädda höjd vars sluttningar förvandlas till en värld av möjligheter för vinterentusiaster. 

20. KIRUNA: Det gamla klassiska gruvsamhället som också är ett stort upplevelsecentrum. Vad sägs om att ge sig ut på ett äkta hundspannsäventyr i subarktiskt klimat?

Resa: 40 vackra vinteräventyr
Vintersportanläggningen Klacken i södra Bergslagen.

21. KLACKEN (SÖDRA BERGSLAGEN): Vintersportanläggning med längdskidutrustning, restaurang, badhus och logi i Toppstugan. Campingen bjuder på milsvid utsikt.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
22. Familjevänliga Kläppen i Sälenfjällen.

22. KLÄPPEN (SÄLENFJÄLLEN): Familjevänlig ort där man nästan får en känsla av Alperna när man ser de svarta, glänsande gondolerna glida upp längs Hormundbergets sluttning. 

23. LISEBERG: Nöjesparken bjuder på en av landets utan tvekan vackraste julmarknader. Sedan ska man väl kunna ha kul utan att åka skidor också.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
24. Lofsdalen, liten by med stor skidåkning.
Resa: 40 vackra vinteräventyr
27. Näsets Marcusgård, övernatta uppe i träden.

24. LOFSDALEN: Den lilla byn med den stora skidåkningen. En mysig fjällpärla med många aktiviteter där det mesta bara ligger ett stenkast från båda camping och liftar. 

25. MATOJÄRVIOMRÄDET (KIRUNA): Har en handfull skidspår i härlig skogsmiljö. Camp Ripan är så nära att du kan glida ut från campingtomten och vidare ut i spåret.

26. NIKKALUOKTA: Beskrivs ofta som portalen till fjällvärlden. Det beror på att byn ligger vid vägs ände – granne med Kebnekaisemassivet där man kan beskåda Sveriges högsta berg.

27. NÄSETS MARCUSGÅRD (FURUDAL): Tänk dig att övernatta mitt ute i skogen blott omgiven av snö, granar och magiskt ljus. Och du gör det bekvämt i en koja ett par meter upp i träden.

28. ORSA GRÖNKLITT: Orsa är inte bara Kalle Moraeus. Längdskidåkarna jublar och barnfamiljerna hyllar dess alpinområde som känns lagom svårt.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
29. Ramundberget.
Resa: 40 vackra vinteräventyr
32. Spruce Island Husky (Granö).

29. RAMUNDBERGET: Ett av Sveriges bästa skidområden med nära till allt. Oavsett om du föredrar längdskidornas smäckra elegans eller hellre kastar dig ut i branterna på fjället.

30. SANKT ANTON (ÖSTERRIKE): En välkänd skidort som är vikt för livsnjutare. Här finns inte bara fantastiska backar utan även den perfekta campingplatsen. 

31. SKIDOME (GÖTEBORG): Ingen snö på Västkusten? Det löser man via en suverän inomhusanläggning med två klassiska spår samt en skatebädd och en skjutvall. 

32. SPRUCE ISLAND HUSKY (GRANÖ): Tänk dig att styra ett helt eget hundspann som drar fram genom vinterlandskapet i djup snö. Det stora äventyret är möjligt.

33. SÄFSBYN (ERIKSBERG): När familjen står i fokus. Cirka sju mil längdåkning fördelat på en handfull spår. De flesta är lättåkta och beskrivs som ”njutarspår” (gles skog och myrmark). 

34. TANDÅDALEN (SÄLEN): Caravan Club är för många liktydigt med den stora campingen i Sälen som har drygt 700 platser. Hit har skidåkande husvagnsfamiljer vallfärdat i mer än 60 år.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
I Torsby Skidtunnel ligger snön i tio månader. /// FOTO: Tommy Pedersen

35. TORSBY SKIDTUNNEL: Snö tio månader om året, alltid vindstilla, konstanta -3 °C och bra glid. Men det finns även många andra aktiviteter. Dessutom är det nära till ljuvliga Hovfjället.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
36. Tänndalen.

36. TÄNNDALEN (FUNÄSFJÄLLEN): Utöver utmaningar utför och på längden kan man följa med på skotersafari, gå på topptur eller slå sig ned på isen och försöka lura till sig en röding.

Resa: 40 vackra vinteräventyr
37. Tännäs – fin camping och levande vildmarksby.
Resa: 40 vackra vinteräventyr
40. Östersund. /// FOTO: Roger Strandberg, Östersunds kommun.

37. TÄNNÄS: En bra vintercamping och en levande vildmarksby med bara några steg till skidliftar och välpreparerade skidspår. För er som vill ha fritidsfordonet som bas för vintersemestern.

38. ÅNNABODA (ÖREBRO): Välpreparerade skidbackar och dito längdspår. Vill man inte stanna hela tiden på den åretruntöppna campingen är det bara några mil till Örebro. 

39. ÅRESKUTAN: Att övernatta i en igloo tycks ha fascinerat människor i generationer även om ytterst få vågat prova. Och missa inte ett bad i bubbelpoolen. 

40. ÖSTERSUND: Vid Storsjöns strand ligger staden där mycket handlar om snö och is. Porten till den jämtländska fjällvärlden har också ett rikt nöjesliv och spännande museer.

Rulla till toppen