Resa: 40 vackra vinteräventyr

Granö Beckasin: Exotisk natur i svensk skogsbygd där gästerna njuter under himlens tak.

Resa: 40 vackra vinteräventyr

Publicerad

Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

1. ABISKO: Skåda norrsken från första parkett. Eller varför inte hänga med skidpatrullerna på en offpistguidning, där du tas till dagens finaste snö och de bästa åken?

2. BILLINGEN (SKÖVDE): I detta rekreationsområde är det uppdukat med en buffé som består av hela elva längdskidspår, varav sex är av konstsnö.

3. BJÖRKLIDEN: Här befinner man sig med äventyret runt hörnet. Vad sägs om att frossa i skidåkning, se norrsken eller fjällvandra med utsikt över Lapporten?

4. BJURSÅS SKICENTER: Ligger två mil norr om Falun med en camping i anslutning till såväl skidbackar som värdshus. Många pister erbjuds, precis som restauranger och bubbelpooler. 

5. BRANÄS (SYSSLEBÄCK): En av landets största skidanläggningar med närhet till Karlstad. Och det är inte enbart utför som gäller, här kan man även åka på längden.

6. CORTINA (ITALIEN): Alpernas drottning och ett Mecka för alla skidfrälsta. Här har det körts mängder av världscuptävlingar och vid foten av en backe finns pizza bakad över öppen eld. 

7. EDSÅSDALEN (ÅREFJÄLLEN): Genuin fjällby där man kan campa invid längd- och turspår, skoterleder och skidbackar. Det är nära till allt och en skönt avslappnad atmosfär.

8. EKSJÖ: Den unika trästaden bjuder på en vintrig inramning. Levande musik kombineras med hästhovsklapper, en doft av glögg, pepparkakor och stöpta ljus.

16. Idre. Skidåkning för precis alla.

9. FJÄTERVÅLEN (IDREFJÄLLEN): När lugnet och upplevelsen är det viktiga. Samtidigt har det arrangerats SM i utförsåkning på denna ort. En pärla för vintercampare.

10. GAMLA LINKÖPING: Spatsera längs mysiga och unika kullerstensgator, fascineras av de gamla husen och njut av atmosfären kring marknadsstånden i Gamla Linköping.

11. GRANÖ BECKASIN: Exotisk natur i svensk skogsbygd där gästerna njuter under himlens tak. Älskar man tystnad, norrsken och mörka midvinterdagar är detta rena rama paradiset.

12. GRÖVELSJÖN (IDRE): På denna plats tar landsvägen slut och framför dig har du ett oändligt fjällandskap där naturupplevelsen och tystnaden blir en mäktig upplevelse för alla sinnen. 

13. HARSA (JÄRVSÖ): Fantastiskt för alla som älskar längdskidåkning och i viss mån även snöskoteråkning. Det brukar vara snö här från oktober till april. Camping i närheten.

14. HOVFJÄLLET (TORSBY): Snösäkert och nära är två ord som passar in på Hovfjällets skidanläggning. Parkering, camping, liftsystem, spårcentral, allt finns samlat. 

15. ICEHOTEL (JUKKASJÄRVI): 20 mil norr om Polcirkeln bor man i supercoola rum skapade av is och snö och med en inomhus-temperatur på minus fem grader – året runt. 

16. IDRE: Storslagen natur, skidåkning för precis alla och möjligheter att campa. Detta är vad Idre Fjäll erbjuder, och så mycket mer behövs knappast för en bra vintersemester.

17. Jokkmokks marknad. En årlig klassiker sedan 1605, tyvärr inställd 2022 p g a smittoläget. Men återkommer garanterat.

17. JOKKMOKKS MARKNAD: Orten som är mer än Jokkmokks-Jokke och den rockande samen Sven-Gösta Jonsson. Här finns marknaden med stort M och en pizza med lingonsylt.

18. JUKKASJÄRVI: Liten by med stora besöksmål. Hälsa på renar, ät traditionell samisk lunch, åk en slädtur, fika vid en levande eld eller bo på ishotellet.

19. JÄRVSÖ: Här finner man Sveriges näst äldsta alpinanläggning. Öjeberget heter den skogklädda höjd vars sluttningar förvandlas till en värld av möjligheter för vinterentusiaster. 

20. KIRUNA: Det gamla klassiska gruvsamhället som också är ett stort upplevelsecentrum. Vad sägs om att ge sig ut på ett äkta hundspannsäventyr i subarktiskt klimat?

Vintersportanläggningen Klacken i södra Bergslagen.

21. KLACKEN (SÖDRA BERGSLAGEN): Vintersportanläggning med längdskidutrustning, restaurang, badhus och logi i Toppstugan. Campingen bjuder på milsvid utsikt.

22. Familjevänliga Kläppen i Sälenfjällen.

22. KLÄPPEN (SÄLENFJÄLLEN): Familjevänlig ort där man nästan får en känsla av Alperna när man ser de svarta, glänsande gondolerna glida upp längs Hormundbergets sluttning. 

23. LISEBERG: Nöjesparken bjuder på en av landets utan tvekan vackraste julmarknader. Sedan ska man väl kunna ha kul utan att åka skidor också.

24. Lofsdalen, liten by med stor skidåkning.

27. Näsets Marcusgård, övernatta uppe i träden.

24. LOFSDALEN: Den lilla byn med den stora skidåkningen. En mysig fjällpärla med många aktiviteter där det mesta bara ligger ett stenkast från båda camping och liftar. 

25. MATOJÄRVIOMRÄDET (KIRUNA): Har en handfull skidspår i härlig skogsmiljö. Camp Ripan är så nära att du kan glida ut från campingtomten och vidare ut i spåret.

26. NIKKALUOKTA: Beskrivs ofta som portalen till fjällvärlden. Det beror på att byn ligger vid vägs ände – granne med Kebnekaisemassivet där man kan beskåda Sveriges högsta berg.

27. NÄSETS MARCUSGÅRD (FURUDAL): Tänk dig att övernatta mitt ute i skogen blott omgiven av snö, granar och magiskt ljus. Och du gör det bekvämt i en koja ett par meter upp i träden.

28. ORSA GRÖNKLITT: Orsa är inte bara Kalle Moraeus. Längdskidåkarna jublar och barnfamiljerna hyllar dess alpinområde som känns lagom svårt.

29. Ramundberget.

32. Spruce Island Husky (Granö).

29. RAMUNDBERGET: Ett av Sveriges bästa skidområden med nära till allt. Oavsett om du föredrar längdskidornas smäckra elegans eller hellre kastar dig ut i branterna på fjället.

30. SANKT ANTON (ÖSTERRIKE): En välkänd skidort som är vikt för livsnjutare. Här finns inte bara fantastiska backar utan även den perfekta campingplatsen. 

31. SKIDOME (GÖTEBORG): Ingen snö på Västkusten? Det löser man via en suverän inomhusanläggning med två klassiska spår samt en skatebädd och en skjutvall. 

32. SPRUCE ISLAND HUSKY (GRANÖ): Tänk dig att styra ett helt eget hundspann som drar fram genom vinterlandskapet i djup snö. Det stora äventyret är möjligt.

33. SÄFSBYN (ERIKSBERG): När familjen står i fokus. Cirka sju mil längdåkning fördelat på en handfull spår. De flesta är lättåkta och beskrivs som "njutarspår" (gles skog och myrmark). 

34. TANDÅDALEN (SÄLEN): Caravan Club är för många liktydigt med den stora campingen i Sälen som har drygt 700 platser. Hit har skidåkande husvagnsfamiljer vallfärdat i mer än 60 år.

I Torsby Skidtunnel ligger snön i tio månader. /// FOTO: Tommy Pedersen

35. TORSBY SKIDTUNNEL: Snö tio månader om året, alltid vindstilla, konstanta -3 °C och bra glid. Men det finns även många andra aktiviteter. Dessutom är det nära till ljuvliga Hovfjället.

36. Tänndalen.

36. TÄNNDALEN (FUNÄSFJÄLLEN): Utöver utmaningar utför och på längden kan man följa med på skotersafari, gå på topptur eller slå sig ned på isen och försöka lura till sig en röding.

37. Tännäs – fin camping och levande vildmarksby.

40. Östersund. /// FOTO: Roger Strandberg, Östersunds kommun.

37. TÄNNÄS: En bra vintercamping och en levande vildmarksby med bara några steg till skidliftar och välpreparerade skidspår. För er som vill ha fritidsfordonet som bas för vintersemestern.

38. ÅNNABODA (ÖREBRO): Välpreparerade skidbackar och dito längdspår. Vill man inte stanna hela tiden på den åretruntöppna campingen är det bara några mil till Örebro. 

39. ÅRESKUTAN: Att övernatta i en igloo tycks ha fascinerat människor i generationer även om ytterst få vågat prova. Och missa inte ett bad i bubbelpoolen. 

40. ÖSTERSUND: Vid Storsjöns strand ligger staden där mycket handlar om snö och is. Porten till den jämtländska fjällvärlden har också ett rikt nöjesliv och spännande museer.

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206