Byns camping erbjuder lugn och ro

Publicerad: 2017-11-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Spegelbilden av den röda bondgården lyser i Klarälvens svarta vatten. Några kanoter ligger på stranden och väntar på dagens äventyr. Ovanför ligger Byns Camping med vacker utsikt. Tystnaden är en lisa för själen. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 8-2017.

Byns camping erbjuder lugn och ro
Närheten till Klarälven betyder mycket för Byns Camping. Bild: Lars-Åke Höglund

Läge: 7

Vi har följt Inlandsvägen från Stöllet i norra Värmland, och när vi har cirka tio mil kvar till Karlstad hittar vi Byns Camping utanför samhället Ekshärad. Det är nästan som att bo i en liten trädgård och utsikten över Klarälven är så vilsamt vacker. Du har 500 meter att promenera in till Ekshärad.

Service: 8

Bemötandet är något vi poängsätter och det är ovanligt med låga poäng på punkten. På Byns Camping erbjuds varken någon fin campingbroschyr eller nybakt bröd på morgonen, men mottagandet var annorlunda. Ingen värd hade under alla våra tidigare campingbesök, denna sommar, tagit med mig runt för att visa olika möjligheter till uppställning och även visat vad som fanns i servicehuset.

Standard på gemensamma anläggningar: 6 

Röda och grå trähus sticker upp lite här och var på campingen. De är alla utom två små övernattningsstugor. De övriga är en lång röd byggnad som innehåller reception och sanitär service och det andra en form av uppehållsrum där du också kan låna en bok. Det finns två duschar och tre toaletter på respektive dam- och herrsidan. Köket är välutrustat och nästan hemliknande. Tvättstugan kan du låna för 30 kronor. Inte nog med det låga priset, det står en tvättvinda utanför och på väggen hänger en korg med klädnypor att fritt användas. Latrintömning men inte tömning för husbilstankar.

Framkomlighet: 6

Det är ramp till servicehuset på flera ställen, och på både dam- och herrsidan är det extra bred dörr till en av toaletterna och duschen är lätt att nå. Två av uthyrningsstugorna är också anpassade för rullstolsburna. Vägen inne på campingen är grusad men fast.

Byns camping erbjuder lugn och ro
Du väljer din plats själv på Byns Camping. Området är plant och har grönt gräs. Bild: Lars-Åke Höglund

Skötsel: 7

Hela campingen består av en välklippt gräsmatta. Trevliga blomsterlådor hänger på räcket utanför receptionen. Städningen inomhus är inte pedantisk men känns ändå fräsch.

Lekplats: 1

Det finns ingen lekplats. Vi ger ändå en poäng för möjligheten att ta ett bad i älven. På en sida av campingen hittar du en liten vik och till och med en liten sandstrand.

Campingtomt: 7

Hela campingen är en enda stor tomt och du ställer dig var du vill. Eftersom antalet elstolpar är begränsat så styr förstås deras placering var du står. Det är 10 ampères säkring. Området är plant.

Säkerhet: 7

Vi känner oss väldigt trygga trots avsaknaden av både bom och nattvakt. Tätt står vi inte, tvärtom har folk spridit ut sig, eftersom det är fritt att välja plats. Brandsläckare finns och två livbojar på stranden.

Miljö: 2

Små campingplatser har sällan ekonomi till miljösatsningar, och här lägger du soporna i en container helt enkelt. Men det är en plats som värnar om en mycket miljövänlig aktivitet, nämligen kanotpaddling.

Helhetsintryck: 8

Priset 200 kronor per natt inklusive el är inte mer än vad många ställplatser tar, och det är ju sällan dessa ligger så vackert som den här platsen. Tystnaden och stillheten ger poäng.
Läget så nära Ekshärad är heller inte dumt, du har 500 meter till ICA som är öppet alla dagar från 8-22 och du har flera restauranger att tillgå. Ett besök på Hembygdsgården och den berömda kyrkogården måste du ta dig tid med. På kyrkogården finns sammanlagt cirka 500 järnkors vilka symboliserar livsträd. I hembygdsgården finns hantverksbodar och kaffeservering.
Campingen driver även företaget Klarälvens Kanotuthyrning och det är kanotpaddlingen på Klarälven som blivit campingens signum. Du kan hyra kanot för 300 kronor för en hel dag.
Det finns även fiskekort att köpa.

BYNS CAMPING

• FC64 Byns Camping, 683 62 Ekshärad

• Tel: 076-835 49 39

• E-post:info@bynscamping.se

• Hemsida:bynscamping.se

• Prisbild: 200 kronor inkl. el, 5 kronor I duschen

• Öppet: 26/5 – 27/8

• GPS: N 60° 10′ 45”, E 13° 30′ 29”

Rulla till toppen