Modellnytt 2022 (del 3)

Publicerad: 2021-12-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

CONCORDE HUSBIL

Modellnytt 2022 (del 3)
Concorde – bättre än hemma?
Modellnytt 2022 (del 3)
Überlyxiga Concorde firar 40 år.

Superlyxiga Concorde utökar sortimentet samtidigt som Credo, Carver och Charisma även får sina utseenden uppdaterade.  

När det gäller Carver heter den nya trion 720 L, 920 G och 850 L som är en jubileumsmodell då Concorde fyller 40 år. Den först- och sistnämnda har höga långbäddar medan 920 G är försedd med queenbed.

På kontinenten är det tydligen Charisma som säljer allra bäst. Inom den familjen är 860 LI, 910 LI och 910 MI nya. Den sistnämnda är utrustad med en dubbelsäng medan LI-modellerna har singelbäddar. Både Carver och Charisma byggs på chassi från Iveco Daily. Carver har dessutom fått ett nytt interiört träslag som heter ebano silver, vilket även gäller för Credo.

Till sist presenteras det även tre nykomlingar i serien Liner (som byggs på Mercedes Atego) och det är 940 LSI, 940 MI och 1040 GIO. Som vanligt har Concordes fordonsflotta i stort sett all lyx man kan tänka sig och det finns heller ingen hejd på vilken extravagans som finns på tillvalslistan: tvätt- och diskmaskin är två exempel.

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Lättviktaren C-compactline 143 LE.

CARTHAGO HUSBIL

En ny generation av chic c-line, uppgradering för c-tourer och c-compactline samt ytterligare förfining av e-line, s-plus och liner-for-two gäller för Carthagos husbilsflotta.

Den eleganta c-line New Generation är mer attraktiv än någonsin efter att ha genomgått en omfattande vidareutveckling, både på in- (många elfenbensdetaljer) och utsidan. Bland annat finns en ny böjd köksbänk och ett diskret designbarskåp.

Precis som på Malibu (instegsmärket som tillverkas av Carthago) har man lyckats sänka vikten med 20 kg och det gäller 3 500-tonsserien c-compactline samt c-tourer. Och utrustar man dem med aluminiumfälgar (tillval) sparar man ytterligare vikt.

Via tillvalslistan går det även att byta ut det ordinarie blybatteriet mot ett litiumjon-batteri. Bredare entrédörr (63 cm), kapselkaffebryggare och ny mediaanläggning är andra nyheter för den serien.

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Snyggt och elegant. Tabbert är lite av en Mercedes på den mellaneuropeiska marknaden.

TABBERT HUSVAGN

Moderna, sportiga och innovativa – tre ledord som i mångt och mycket står för Tabberts serie Da Vinci. En
serie som nu utökas med fullbreddsvagnen 550 DM 2.5.

Planlösningen är en klassiker med fransk säng och toalett som granne. Dinetten sväljer sex personer enligt tillverkaren.

Väljer man istället barnkammarmodellen 500 KD finns där lyxig dusch som tillval samt att våningssängen kan utökas till en trippelbädd (något som även gäller syskonmodellen KD 700). Om man beställer en av dessa barn-familjevagnar finns även ”garagedörr” på tillvalslistan.

Hela Da Vinci-serien har nu Dometics kylskåp (10-serien), ett nytt kraftfullt litiumbatteri samt logotype i silver. 

POLAR HUSVAGN

 

Modellnytt 2022 (del 3)
620 BQD finns nu även som Edition till reducerat pris.

POLAR-LEXIKON

A = Angle kitchen
B = Bathroom
C = Children beds
D = Doorside
F = French bed
Q = Queenbed
S = Single beds
W = Windowside
X = Xtra sofa

I utgåva 9/2021 kunde vi ta del av Polars nya exteriöra utseende med bland annat det premiumhusbilslikande bakpartiet. Men den svenska husvagnstillverkaren har fler uppdateringar än så.

Två nya planlösningar finner man i 620 BWFA (fransk säng, vinkelkök och fordonsbrett hygienutrymme) och 730 BFDC (fordonsbrett hygienutrymme, fransk säng samt våningssäng).

620 BQD (tvärställd dubbelsäng och fordonsbrett hygienutrymme) finns sedan tidigare men den ingår nu i serien Edition, det vill säga i de redan färdigpaketerade modellerna.

Noterar ni även annorlunda bokstavskombinationer än tidigare? Till detta behövs en parlör (se separat faktaruta). Till sist plockas 830-serien bort ur sortimentet, vilket innebär att 730 nu är Polars största vagn.

CHAUSSON HUSBIL

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Lilla charmiga X550 – en halvintegrerad modell i plåtisformat.
Modellnytt 2022 (del 3)
660 Exclusive Line har två entrédörrar och som synes ett modernt designspråk.

När den innovativa fransosen presenterar nya modeller gör de det med besked. I deras fall handlar det om nytänkande i sittgrupperna som de är tämligen ensamma om.

I denna utgåva har vi satt tänderna i X550 (läs separat artikel här) så den lämnar vi utanför Modellnytt. I stället tar vi några rader om 660 Exclusive Line som inte bara har en entrédörr, utan två!

Vidare har modellen en L-soffa som kan bli till en U-soffa och längst bak finns en kombinerad garage/walk-in-closet som man når från husbilens insida. Modellen har bara en fast säng, och det är en nedfällbar takbädd (190 x 160 centimeter).

Även helintegrerade 7020 är spännande. Också här noterar vi en förvandlingsbar sittgrupp (antingen face-to-face eller tre bältade säten – två riktade i färdriktning och en emot). Alla har Isofix-fästen. Denna modell har såväl nedfällbar taksäng som våningsbäddar. 

 

NIESMANN HUSBIL

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Både Arto och Flair kan nu beställas med lackeringen Eifelgrå.
Modellnytt 2022 (del 3)
Den breda dubbelsängen i nya iSmove 7,3 F.

Endast tio månader har förflutit sedan Niesmann+Bischoff presenterade sin nya modellserie i 3,5-tonsklassen – iSmove – som nu får ett storasyskon.

Efter den framgångsrika introduktionen med modellen 6.9 E lanseras nu en 30 centimeter längre iSmove 7.3F som är försedd med en två meter bred queenbed.

Den nya husbilen erbjuder gott om förvaringsutrymmen, bland annat fyra stora utdragbara och central-låsförsedda lådor under sängen, en garderob med indirekt belysning på den ena sidan av sängen och ett stort sideboard på motsatta sidan. Dolt i varje fotsteg intill sängen finns dessutom ytterligare förvaringsmöjligheter för skor och diverse accessoarer.

Till och med en fempersonersfamilj kan resa i iSmove 7.3 F, tack vare tillvalet – hopfällbart och bältesförsett passagerarsäte. Isofix-fäste för bilbarnstol är standard från och med modellår 2022, precis som i Arto-modellerna.

Modellserierna Arto och Flair har inte genomgått några revolutionerande förändringar, förutom komplettering av den attraktiva lackeringen Eifelgrå. Färgen har blivit en succé bland iSmove-köparna, och kan därför nu erbjudas även på Arto och Flair.

Nytt är också Fiats körkomfortpaket som består av en digital cockpit, ratt och växelspaksknopp med skinnklädsel, trådlös laddning av smartphone samt en batterifrånskiljare för startbatteriet.

ERIBA HUSVAGN

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Barnavdelningen i nya Nova 565.

Eriba för en tämligen blygsam tillvaro i Sverige. Men alla som har eller har haft en av deras husvagnar vet att det handlar om kvalitet.

Vill man inte gå loss på den handbyggda Touring 820 (läs separat artikel här) kan man glädjas åt den nya barnkammarvagnen Nova 565. En modell som kännetecknas av dess innovativa karossdesign och goda isoleringsegenskaper.

Layouten består av en stor tvärställd dubbelsäng, ett rymligt hygienutrymme med separat dusch, våningssängar med upp till tre bäddar, en mysig U-formad sittgrupp samt en stor uppfällbar garageport vid våningssängen som gör husvagnen lämplig för stora barnfamiljer.

HYMER HUSBIL

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Nya planlösningen S 585 i serien Tramp.
Modellnytt 2022 (del 3)
Hymer Backrack+ finns i olika skepnader.

Hymerkoncernen fortsätter att driva utvecklingen framåt gällande digitalisering.

Till 2022 kommer Hymer Connect som standard även på Hymer B-klass (serien Modern Comfort). Med hjälp av Connect-appen kan alla smarta funktioner skötas på ett enkelt sätt.

I Tramp-klassen lanserar Hymer även en ny planlösning som heter S 585. Modellen har en extra bred soffa, höga singelbäddar och taksäng, garderob från golv till tak, stort garage med surrningsskenor, många förarhjälpmedel, multimediasystem och ett smart hygienutrymme med en vridbar duschvägg. Bilen är endast 709 centimeter lång.

Vidare utökas Hymers produktsortiment med Backrack+. Ett innovativt modulsystem för Hymerhusbilar som är byggda på Fiat Ducato.

Med Backrack+ kan man skapa ytterligare lagringsutrymme (kan gälla cyklar, lådor, reservhjul med mera) på fordonets bak-gavel.

FRANKIA HUSBIL

 

Modellnytt 2022 (del 3)
Öppen planlösning med face-to-face i Titan Next.
Modellnytt 2022 (del 3)
Thetfords avloppssystem iNDUS blir standard i nya Titan Next.

Premiumvarumärket Frankias största nyhet till kommande 2022 är att en ny modell, Titan Next, tillkommer i sortimentet.

Titan Next, som tillverkaren marknadsför som en pionjär för nästa generation lyxiga husbilar, är bland annat utrustad med iNDUS toalettsystem. Alltså Thetfords innovativa avloppsteknik där gråvattnet används till toalettspolning.

Husbilen byggs på Fiat med 160 hästkrafter och har en totalvikt på 5 500 kg. Vidare har den även en loungeliknande sittgrupp, 203 cm ståhöjd, Aldes vattenburna värmesystem (även i golvet) samt solceller och dubbla 110 Ah litiumjonbatterier för att inte vara beroendet av externa system.

Dessutom blir Frankias fordonsflotta försedd med ett nytt träslag som heter Visby White. Tre olika inredningsteman har designavdelningen arbetat fram: Neapel, Venedig och Milano.

Två pluspaket från den svenska importören Forsbergs finns också att tillgå om man önskar mer lyx samtidigt som man sparar lite drygt 55 000 kronor per paket. I dessa ingår bland annat solcell, navigatorsystem, värmeväxlare, takfläkt (Omnivent), elektrisk markis, backkamera med dubbellins och en hel del annat.

Rulla till toppen