Ett campingparadis för dansglada

Publicerad: 2014-06-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Gillar du dans och dansbandsmusik, då skall du läsa den här campingkollen. På Kärrasands Camping i småländska Urshult kan du få ditt lystmäte. Läge – 7 poängMitt emellan Växjö och Karlshamn skulle man lite enkelt kunna säga att du hittar denna plats. Fast du får nog ta fram kartan, så att du kan ta dig...

Gillar du dans och dansbandsmusik, då skall du läsa den här campingkollen. På Kärrasands Camping i småländska Urshult kan du få ditt lystmäte.

Läge – 7 poäng
Mitt emellan Växjö och Karlshamn skulle man lite enkelt kunna säga att du hittar denna plats. Fast du får nog ta fram kartan, så att du kan ta dig av mot Urshult och slutligen Kärrasands Camping som ligger 5,5 kilometer norr om samhället. Väl framme befinner du dig på stranden till sjön Åsnen. Och tro det eller inte, men runt denna sjö finns det tolv campingplatser. Det är förstås ingen slump.

Service – 8 poäng
Ett korrekt bemötande med god information, efter att jag fått frågan om jag hade varit där tidigare. Butik med nybakat bröd på morgonen från halv nio. Vardagskvällar är receptionen öppen till nio, söndagar till sju, fast på danskvällarna kan det vara öppet långt in på natten.

Standard på gemensamma utrymmen – 6 poäng
Byggnaderna vid campingen är många, röda och charmiga. Den runda dansrotundan vid sidan av campingen dominerar. Bredvid ligger en före detta bygdegård, som används som servering. Att stiga in här, är som att komma tillbaka till 1960-talet. Så har du receptionen som är navet i verksamheten. Receptionisten verkar sköta både gatuköket, in- och utcheckningar och butiksförsäljningen.

Det finns två servicehus av medelmåttig standard. Bra tvättstuga. Serviceplats för husbilar. Bastu med herr- och damtider varje fredagskväll. Enkelt kök, men det finns spisar, mikro och kylskåp för gästerna att använda.

Skötsel – 7 poäng
Det ser allmänt välskött ut på campingen och städningen ser också okej ut.

Campingtomter – 8 poäng
Campingområdet är vackert, även om inte alla har sjöutsikt. Det är gott om buskar och grönt gräs. Tomterna väl tilltagna och relativt plana.

Lekplats – 7 poäng
På lekplatsen hittar du gungställning, sandlåda, klätterställning med rutschkana, gungbräda och ett spiraldjur att gunga på. På gräsytan bredvid står två enkla fotbollsmål och det finns även nät för volleyboll eller badminton. Badet i sjön är riktigt barnvänlig och här finns också en rutschkana. Boulebana.                                             

 Miljö – 5 poäng
Källsorteringen av sopor inskränker sig till hushållsavfall, metall, glas och plast.

Säkerhet – 8 poäng
Någon bom eller inhägnad har man inte på Kärrasand, men campingvärden bor i en husvagn hela sommaren. Dessutom bor en säsongsgäst strategiskt vid infarten. Ekipagen står luftigt med bra avstånd. Hälften av elanslutningsstolparna är för Europakontakter och resten för vanliga stickproppar. Brandsläckare på flera ställen.

Livbåt och livboj på stranden.

Framkomlighet – 4 poäng
I begreppet framkomlighet tittar vi på förutsättningarna för dem som är rullstolsburna och även vården av bebisar. Det står skötrum på en dörr, men det fanns inte ens ett skötbord i rummet. Handikapptoaletten är rymlig och lättillgänglig, men saknar dusch. Vägen inne på området är grusad men fast. Ramp till receptionen.

Ett campingparadis för dansglada
Badet har både sandstrand och bryggor. Den långgrunda sjön blir dessutom tidigt varm på sommaren.

Helhet – 9 poäng
Varenda fredagskväll och lördagskväll från mitten av maj till och med september kan du dansa på dansbanan vid Kärrasands Camping. Förra sommaren kunde vi notera besök av exempelvis, Elisas, Larz Kristerz, Flamingokvintetten, Wisex och Lasse Stefans. Det är med andra ord ett dansställe av rang. 60-talsfesten första helgen i augusti har blivit dragplåstret nummer ett genom åren. Vill man ha en plats på campingen då, gäller det att vara ute i god tid.

Men du åker inte till Kärrasand bara för dansens skull, en vacker sommardag är stranden full med badgäster. Det är ett härligt insjöbad med både bryggor och sandstrand. Blir du fikasugen och inte ids koka kaffe, ja då kan du gå till Kurrebo Visningsträdgård eller till Lunnabackens Hembygdsgård & Museum. Även på campingen finns det kaffeservering, och grillkök. Kurrebo Visningsträdgård är vida känd och det kostar ingenting att njuta av blomsterprakten. Stigen dit (900 meter) går genom en bokskog och området är ett naturreservat.

Det finns båtar och kanoter att hyra och du köper fiskekort på campingen.

I campingens broschyrställ får man tips om små mysiga besöksmål runt sjön Åsnen.

Solens uppgång och fall över Åsnen är mäktigt att se, och alldeles gratis!

 FAKTA
FC 422 Kärrasands Camping
Kärrasand
360 13 Urshult

Tel: 070-557 11 63
Hemsida: www.karrasand.nuÖppet: 20/4 – 30/9
GPS-koordinater: N 56o35’01”   E 14o47’06”

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 är godkänt men inte mer)
Läge                                                          7

Service                                                      8

Standard på gemensamma utrymmen    6

Skötsel                                                      7

Campingtomt                                           8

Lekplats                                                    7

Miljö                                                         5

Framkomlighet                                         4

Säkerhet                                                   8

Helhet                                                       9

Summa poäng: 69

usvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här