Stenkällegårdens Camping: Campa i trollskogen

Publicerad: 2023-05-11   Uppdaterad: 2023-05-09

Tivedens Nationalpark har lika ofta gått under namnet ”Trolltiveden”. Något som blir uppenbart i receptionen på Stenkällegårdens Camping där besökarna möts av massor av troll. Vi har kikat på anläggningen som lockar campare året om.

Läge – 4

Ligger i norra Västergötland och från campingen är det fem kilometer till huvudporten för Tivedens Nationalpark. Om du kör via väg 49 mellan Askersund och Karlsborg är det skyltat Stenkällegården knappt två mil norr om Karlsborg. Campingen ligger naturskönt mitt i skogen vid den lilla Bocksjön. Ett utmärkt ställe att ha som bas för det rika friluftsliv som Tiveden erbjuder.

Stenkällegården vy
Campingen ligger mycket vackert på en sluttning ner mot Bocksjön. Två troll vaktar området (se stora bilden överst) som är starkt förknippat med sagor och gammal folktro.

Service – 4

Vår koll är baserad på campingen som den är på sommaren. Från midsommar till början av augusti är restaurangen öppen varje dag och under för- och eftersäsong är det sporadiskt öppet vissa helger. Receptionen har bra servicebutik och här säljs även fiskeredskap, campingtillbehör och souvenirer. Från mitten av april till i mitten av oktober är receptionen öppen klockan 9–18. Övrig tid finns det ett telefonnummer att ringa. Vi upplevde servicehusen välstädade och omgivningarna välvårdade. Fri wifi.

Stenkällegården reception
Hela campingsluttningen är fylld av röda hus för olika ändamål. Här är receptionen.

Standard – 3

Tre olika servicehus, varav det ena består av kök och tvättstuga. De andra har toaletter, duschar, bastu och mindre kök. Ingen lyx men rent och helt. Tömningsplats för fasta tankar finns, likaså enkel lekplats med gungor, sandlåda och rutschkana.

Stenkällegården lekpark
Gungor är ett väl beprövat sätt att glädja barn.

Tillgänglighet – 3

Under vintern förvandlas området till en vintersportplats. Även om gästerna inte direkt campar i slalombacken är området rejält kuperat. Besökarna står lite utspridda och till stor del består campingområdet av terrasser. En viss lutning förekommer men som helhet är det både relativt plant och lätt att parkera. Grusvägar finns på alla ledder men är du rullstolsburen kan du hitta bättre platser att campa på. Vi noterar en separat handikapptoalett (utan dusch), men det är knöligt att ta sig in i huset.

Stenkällegården servicehus
Utöver två traditionella servicehus har ett lite nyare tillkommit, där vi fann detta kök och en tvättstuga.

Allmänt – 3

Detta är en oas för de som uppskattar tystnaden och naturen. I den lilla sjön kan du bada och det är fritt att fiska för campinggäster. Uthyrning av kanot och roddbåt. Närheten till nationalparken gör att campinggästerna har ett rikt utbud på frilufts-aktiviteter inom kort avstånd med bil. Vandringsleden Norra Vätterleden passerar förbi campingen. Under snörika vintrar är detta en mycket populär plats för vintersportutövare. På minuskontot: Du måste växla till dig gamla enkronor för att duscha/diska med varmvatten samt att gästerna uppmanas ta av sig skorna på toaletterna och i köken.

Systemet med enkronorna känns besvärligt och närigt och att ta av sig skorna vid ett toalettbesök är ofräscht.

Rulla till toppen