Husbil: Karmann Dexter 595

Publicerad: 2013-03-01   Uppdaterad: 2023-04-18

En liten och elegant husbil med plats för allt, finns det en sådan? Ja, Karmann Dexter har vagnsbrett tvättrum, vinkelkök, generös sittplats och dubbelsäng. Och allt ryms i en biltyp som annars ses ila runt som budbil, postbil eller mångsidig skåpbil. Husbilsbyggaren Karmann har tagit denna populära bil till sitt hjärta och gjort om den...

En liten och elegant husbil med plats för allt, finns det en sådan? Ja, Karmann Dexter har vagnsbrett tvättrum, vinkelkök, generös sittplats och dubbelsäng. Och allt ryms i en biltyp som annars ses ila runt som budbil, postbil eller mångsidig skåpbil.

Husbilsbyggaren Karmann har tagit denna populära bil till sitt hjärta och gjort om den till husbil. Den är ju vare sig lång eller bred och det kan man inte göra så mycket åt, men man kan göra den lite högre och just detta med höjden blev avgörande. Man har helt enkelt anammat idén med säng i taket (när den inte används) och på så sätt frigjort massor av yta baktill i bilen där man normalt hittar just sängen. Där finns nu innanför bakdörrarna, som är öppningsbara, ett tvättrum med handfat, spegel och badrumsskåp längs ena långväggen, med toalettsitsen i rummets mitt och duschutrymmet längs andra långväggen. Här längst bak har bilen ett cirka 15 centimeter högt dubbelgolv, men när man kommer längre fram, till köket som är byggt i vinkel bakom passagerarsoffan, har bilen enkelgolv.

Husbil: Karmann Dexter 595
Man har fina arbetsytor på den vinklade köksbänken.

När man står framför spisen har man 156 liters kylskåp med automatiskt energival bakom sig. Ovanskåpen är två med begränsad plats, men trots allt finns det hyllplan och fallkant i skåpen, och ovanför kylen samt garderoben finns rymliga överskåp. Man kan också förvara saker som hör köket till i det snedställda skåpet direkt innanför ytterdörren, det har upptill en öppen hylla lämplig för till exempel tv-apparaten eller vad man nu kan vilja lägga ifrån sig när man kommer in i bilen. Hattar kanske?

Sittgruppen har faktiskt plats för fem, bordet har en utsvängbar extraskiva lämplig att ta i anspråk om man har en gäst på sidositsen innanför skjutdörren. Sittkomforten i framstolarna är som vanligt riktigt bra, lite sämre i soffan vars ryggdynor inte erbjuder något bra svankstöd. Gruppen går att bädda ner till en extrasäng med plats för två. Då har man sängar i två plan, taksängen och därunder den omvandlade sittgruppen. Måtten på bädden i taket är 190 x 130 centimeter, sittgruppen något bredare och längre.

Husbil: Karmann Dexter 595
Soffan i sittgruppen kunde ha varit mer bekväm, men går att bädda om till en extrasäng för två.

Värmen sköts av en dieselpanna, Webasto Dual Top, en kombinerad luft- och vattenvärmare med tio liters varmvattenberedare. Bilen är välutrustad med bland annat cykelhållare för två cyklar, markis3,5 meter och centrallås för hela bilen. Bordet kan användas även på utsidan och bilen har 100 liter färskvattentank invändigt och uppvärmd avloppstank under golvet. Den har två 100 Ah batterier för bodelen, ytterbelysning och elmanövrerat fotsteg.

Motorn är den vanligen förekommande 2,3-litersmotorn med 130 hästkrafter, men både 150 och 180 hästkrafter går att få mot tillägg. Det finns ingen anledning att välja en större motor, 130-hästarn gör bilen både kvick och stark så det räcker. Den rullar på 15-tums hjul, och har cirka 350 kilos lastförmåga och baktill mellan golvskivorna finns ett utrymme lämpligt för campingmöbler och annat. Skidor kan man också få in där, man kan nämligen också öppna en lucka framåt och göra utrymmet betydligt längre men då sticker de fram på golvet i köket.

Summeringen kan inte bli något annat än att bilen är genial. För att hitta något negativt måste man använda bilen en höst- eller vinterhelg och konstatera att bilen fungerar bäst om man går till sängs och stiger upp samtidigt som sin partner, för det går visserligen att sitta i sittgruppen under överslafen men då får man lågt i tak.

FAKTA
Karmann Dexter 595
Chassi: Fiat Ducato 33( normal totalvikt 3,3 ton här uppvägt till 3,5 ton)
 Motor 2,3L 130 hk
 Utvändiga mått L/B/H: 5.99/2.05/2.88m
Totalvikt: 3.5 ton
Tjänstevikt: Cirka 3.1 ton
Antal passagerare: 3
Antal bäddar: 4
Pris: Visad bil 579 000 kronor.

Rulla till toppen