Husbil: CI Sinfonia 86 XT

Publicerad: 2014-01-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Låga långbäddar, stort lastrum, taksäng och vinterisolering är några argument som tillverkaren framhåller när CI Sinfonia 86 XT kommer på tal. Bilen är dessutom snygg och har flera påkostade detaljer. CI har utvecklat en ny konstruktionsmetod, EPS, Extreme Protection System heter det. Det betyder bland annat att väggarna är pressad plast, och har laminerad plast...

Låga långbäddar, stort lastrum, taksäng och vinterisolering är några argument som tillverkaren framhåller när CI Sinfonia 86 XT kommer på tal. Bilen är dessutom snygg och har flera påkostade detaljer.

CI har utvecklat en ny konstruktionsmetod, EPS, Extreme Protection System heter det. Det betyder bland annat att väggarna är pressad plast, och har laminerad plast på hela insidan och golvet har växt till 75 millimeters tjocklek. Det skall ge bättre skydd mot dåligt väder, och tystare färd. Med den nya byggmetoden lämnar CI sex års fuktgaranti. Detta är detaljer som inte syns men väl märks på årsmodeller 2014.

På förarplatsen känner man igen sig från många andra märken. Instrumentbräda, växellåda, sittkomfort och sikt är i det närmaste identisk med delintegrerade bilar byggda på Fiat Ducato. Det betyder tyvärr också att man inte har bra sikt snett bakåt, åt höger – bakom passagerarstolen är väggen fönsterlös. Entrédörren har ett fönster, men det hjälper inte då det sitter för långt bak för att ge god sikt. Däremot uppskattar vi fönstret i dörren när det står besökare utanför.

Just denna bil är utrustad med ett så kallat Thermo Pack, vilket innebär bland annat elektrisk golvvärme, Trumapanna med elpatron och uppvärmda utrymmen för vattentankarna, men också ett speciellt tjockt tyg att dra för och isolera mot kalla dörrar och väggar i förarhytten. Utöver det finns i Thermo Pack en matta för hyttgolvet, även den elektriskt uppvärmd.

Med hyttstolarna vända mot sittgruppen erbjuds en umgängesyta för fem personer, två i hyttstolarna, två i vinkelsoffan och en i soffan under den fönsterlösa väggen mellan entrédörr och passagerarstol. Sittkomforten går att variera då man under körning med fördel monterar ett annat ryggstycke i soffan, en dyna utan vinkel, och tar bort vinkeldelen av sittdynan. Bordet är skjutbart i alla riktningar vilket underlättar passage. Ovanför sittgruppen hänger en taksäng som man manuellt drar ner till natten.

Man kan placera den i två olika höjdlägen, ett lite högre så att man kan sitta i gruppen, ett lite lägre då man inte räknar med att ha folk kvar i sittgruppen. Sittgruppen går att omvandla till en säng, så sammanlagt finns det plats för fem övernattare.

Husbil: CI Sinfonia 86 XT
Husbilen har elektrisk golvvärme i bodelen samt en elektrisk värmemattamatta i förarhytten.

Köket är av vinkelmodell och är placerat direkt bakom vinkelsoffans rygg. Gasflaskorna har sin plats längst in i vinkeldelen av köksbänken, och utrymmet är tillgängligt utifrån. I stället har man monterat ett skåp i bänkgaveln som är normaldjupt, en lösning där många andra i stället har ett extradjupt skåp, på gott eller ont. Mittemot köket finns bilens kylskåp med separat frys högst upp. Ovanför frysen ett skåp med inbyggd tv-släde.

Köksfläkt finns, och ett stort öppningsbart fönster samt uttag för 230V. Kryddhylla i krom, utdragbar glasad dörr mellan kök och hygienavdelning, infälld belysning och eleganta kromade detaljer i handtag och lucklås skapar en exklusiv atmosfär, inte bara i köket, det gäller i hela bilen. Det intrycket skapas och förstärks också av de små ledlamporna nere vid bilens golv och det rökfärgade glaset som återkommer i kök och hygienutrymme.

Bilen har en separat hygienavdelning – toalett och handfat bakom en dörr, duschkabin bakom en annan. Om det är snyggt eller inte med beigefärgad avrundad kommod och mörkt bruna trädetaljer får var och en avgöra, men visst är det genomtänkt och påkostat.

Likadant är det längst bak i bilens sovrum där två långbäddar som går att koppla ihop till en gigantisk dubbelbädd dominerar inredningen. På gavelväggen lyser en indirekt grönskimrande belysning upp gavelns textilklädda huvudända, och mellan sängarnas huvudändor hittar vi garderoben. Den är inte tillräckligt stor för att härbergera klänningar, hänghöjden är bara 70 centimeter. Bredden är 55 och djupet drygt 40 centimeter.

Husbil: CI Sinfonia 86 XT
Bäddarna är visserligen för korta, men sköna och döljer ett praktiskt stuvfack.

Under sängarna finns i den ena en utdragbar låda som motsvarar ungefär halva sänglängdens underdel, under den andra sitter pannan, mittemot lådan. I de bakre halvorna av sängbottnarna har sparats utrymme för en utifrån åtkomlig lastplats. Att påstå att det är ett garage är att överdriva, men det är överraskande rymligt med plats för allehanda utrustning som till exempel förtältsmöbler eller sportutrustning. Luckorna, det finns en på vardera sidan, är 80 centimeter breda och 60 höga, utrymmet har belysning men saknar lastöglor eller annat att spänna fast last med.

Sammanfattningsvis ger Sinfonia 86 XT intryck av att vara både väl utrustad och väl byggd. Den har det som många efterfrågar, en attraktiv planlösning och ett tilltalande designspråk med mycket exklusiv känsla. Den har vinterduglighet, den har plats för övernattande gäster och den har ett fint hygienrum. Men, det fattas en del saker, till exempel är bäddarna i sovrummet bara 190 centimeter, fem centimeter under vårt normmått, köket har ingen bra yta för köksarbete och bilens garderob sitter längst bak.

Krokar för kläder vid dörren samt skoförvaring (lucka till den lilla sofflådan) går enkelt att ordna själv. Det sistnämnda är detaljer man kan leva utan och den som väljer en CI Sinfonia 86 XT väljer definitivt en snygg bil med goda förutsättningar att fungera året runt.

FAKTA
CI Sinfonia 86 XT
Pris: 695 000:- (I denna bil ingår bland annat vinterutrustningen Thermo Pack, elektrisk golvvärme även i hytten, tv-antenn, radio med cd och funktionsknappar på ratten, Truma med elpatron).
Motor Fiat 2,3 130 hk
Längd/höjd/bredd: 743/280/231
Invändigt höjd under taksäng 190 cm. Invändig bredd 216 cm.
Antal bäddar: 4 (+3 tillval)
Antal bältade reseplatser: 4