Ny husvagn: Royal Imperial 560 XL KS

Publicerad: 2014-03-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett majestätiskt namn har den, den nya serien från Kabe. Royal Imperial 560 XL KS har kök för gourmetkocken, påkostad ljudanläggning, ny slät och vit exteriör, blankpolerade aluminiumfälgar och mycket mer. Det är ingen tvekan om att den nya modellen sticker ut i mängden. Den släta utsidan med tredimensionell dekor och blanka aluminiumfälgar drar blickarna...

Ett majestätiskt namn har den, den nya serien från Kabe. Royal Imperial 560 XL KS har kök för gourmetkocken, påkostad ljudanläggning, ny slät och vit exteriör, blankpolerade aluminiumfälgar och mycket mer.

Det är ingen tvekan om att den nya modellen sticker ut i mängden. Den släta utsidan med tredimensionell dekor och blanka aluminiumfälgar drar blickarna till sig. Går man lite närmare kan man snart läsa texten Innovation Design, och man hittar också texten Imperial. Hos mig för det tankarna till kejsare eller något annat tjusigt. När jag öppnar dörren och tittar in kan jag inte annat än småle åt det pampiga namnet. Inredningen, belysningen, det tvåfärgade skinnet, den vita köksbänken med induktion och gasolhäll samt de högblanka skåpluckorna gör att namnet känns helt rätt.

Med 1 900 kilos totalvikt och cirka 250 kilos lastförmåga är detta är en vagn för folk som inte har bekymmer med körkortsbehörigheter. Det visar sig också i Kabes återkommande marknadsundersökning, att nästan inga ägare av vagnar i Kabes Royalserie är bekymrade för vikter på sina husvagnar. Man antar från Kabes sida att många från just den gruppen kommer att attraheras av den nya serien.

Imperial visades på Elmiamässan i höstas, men då bara med den nya utsidan. Danska återförsäljare föreslog den svenska husvagnsbyggaren att producera en särdeles välutrustad modell som utifrån och in skulle kunna förses med det bästa huset förmådde. Köket tog man från Haciendaserien, i tvättrummet satte man in en porslinstoalett och handdukstork. Sofforna kläddes i ett nytt mjukt tvåfärgat skinn, ventilationen Air vent förbättrades ytterligare med en till termostaten kopplad fläkt i takluckan i sovrummet. Vattensystemet försågs med en automatisk tömningsventil, och vagnens värme och kyla kan skötas via ägarens telefon, Phone Up. Imperial var därmed född, men förädlingen tog inte slut med det. Vagnen har också fått takrails, pianolack på överskåpen, stort takfönster av modell Heki de Lux, klimatanläggning och mikrovågsugn.

Nu har Kabe tagit beslutet att lansera den även på den svenska marknaden. Premiärvisning för den stora publiken blev på Kistamässan. Vid vårt besök på fabriken fick vi veta att man för att åstadkomma den helt släta ytan på den nya vagnen har försett långväggarna med ett aluminiumlager även på insidan.

Planlösningen är bekant sedan tidigare. Sittgruppen i vagnens front, kök och garderober i vagnens mitt samt sovrum med fransk säng, det vill säga en dubbelsäng placerad i det bakre hörnet, och tvättrum i motstående hörn. Det nya är utrustningsnivån och materialvalet.

– Våra återförsäljare har redan fått kika på vagnen och deras reaktion övertygade oss om att producera en serie baserad på Royal 560 XL. Om modellen mottas väl av marknaden kommer den troligtvis att produceras även på de större modellerna, säger Alf Ekström, vd för Kabe, till Husvagn & Camping.

Vi ser breddningen av modellprogrammet, denna gång uppåt på skalan, som en naturlig utveckling i Kabes kamp om kunderna på en lätt sviktande husvagnsmarknad. Med Classic som instegsmodell och Imperial som ”top of the line” har Kabe verkligen breddat sin modellpalett, och man har gjort det på ett elegant sätt.

Priset i det här utförandet är 498 000 kronor.

Ny husvagn: Royal Imperial 560 XL KS
Nytt mjukt tvåfärgat skinn i sofforna och högblanka lackade överskåp.
Rulla till toppen