Husvagn: Knaus Südwind 590 FUS

Publicerad: 2014-07-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Den är tänkt för två men fungerar för fyra. Man riskerar att få dela semester med självinbjudna, mysfaktorn är nämligen riktigt hög. Det första man ser när man öppnar entrédörren som har ett fönster och är 60 centimeter bred, är det generösa vinkelköket. När man väl tagit ett kliv in i vagnen lägger man märke...

Den är tänkt för två men fungerar för fyra. Man riskerar att få dela semester med självinbjudna, mysfaktorn är nämligen riktigt hög.

Det första man ser när man öppnar entrédörren som har ett fönster och är 60 centimeter bred, är det generösa vinkelköket. När man väl tagit ett kliv in i vagnen lägger man märke till ytterligare detaljer som hamnar på plussidan. Sittgruppens u-form är nästan en o-form då den del som avslutas mot köket är vinklad så att gruppen faktiskt ger tre hörnor. Soffhörnor kan man inte få för mycket av. Dessutom finns det en allsidigt användbar möbel i omedelbar anslutning till entrén. Det är en kombination av hatthylla, garderob, tv-hylla, vitrinskåp och underskåp. Praktiskt!

Husvagn: Knaus Südwind 590 FUS
En sittgrupp med tre soffhörn välkomnar husvagnensbesökare.

Längre fram i vagnen hittar vi garderob, toalettrum och sidomonterad dubbelsäng, men vi börjar med att slå oss ned i sittgruppen.  Här sitter man bra med hyggligt svankstöd, och man sitter bra även i den del av sittgruppen som utgörs av gavelsoffan. Här finns justerbara spotlights som löper på en glidskena i skåpens underkant och under överskåpens luckor löper en öppen hylla, runt hela gruppen. Pelaren som bordet står på har en platt fot som ger stabilitet och gör bordet flyttbart. Måtten är cirka 90 x 90 centimeter vilket ger god plats för fyra kuvert. Skulle man vilja stuva undan något och utnyttja sofflådan går det numera väldigt smidigt. Man har nämligen integrerat sofflocket i dynans undersida och man kan därför snabbt och smidigt, utan att behöva flytta dynor eller annat, komma åt utrymmet därunder. Gruppen får ljus och rymd också av det stora takfönstret utöver de tre öppningsbara väggfönstren och från takarmaturen som består av tre justerbara lampor.

I köket konstaterar vi förnöjt att man har gott om arbets- och avställningsytor. En komposthink döljer sig under ett lock på bänken och i köksbänkens underdel hittar vi en mycket fin grytkarusell i vinkeldelen. Köksbänken har totalt tre lådor och två skåp, och vinkeldelen har ett litet men fiffigt övre hyllplan, bra att utnyttja i samband med dukning. Överskåpen har bägge två ett hyllplan och där kökets överskåp går över till sittgruppens dito sitter det ett vitrinskåp. Belysning i köket får man från nedåtriktade spotlights i kornischen mot taket och av en led-list under överskåpen. Ett öppningsbart fönster och en likaledes öppningsbar taklucka sörjer för ventilationen. Köksfläkt finns inte. På motstående vägg finns ett högskåp som rymmer 190 liters kyl med separat frys. Över och under kyl och frys finns skåp, det övre lämpligt för lätta torrvaror, det undre för till exempel dricka.

Garderoben som står ovanpå värmepannan, Truma S 5004, är rymlig med måtten 70 x 55 centimeter och har hänghöjden 115 centimeter och uttagbar botten varunder vagnens elcentral döljer sig. Tillsammans med garderobsfunktionen vid ytterdörren och övrig förvaring i överskåp och soff- respektive sänglådor är omdömet gott i fråga om förvaring.

Toarummet längst fram i vagnens högra hörn innehåller en toalett och några hyllor för förvaring av smärre hygienartiklar. Hållare för handdukar och toapapper finns också, samt ett frostat väggfönster. Handfatet finns utanför, mellan garderob och toarum. Över handfatet hittar vi ett spegelskåp med öppna hyllor på sidorna, under handfatet finns ett rymligt skåp. Hela sovrummet inklusive handfatet går att skärma av med en plissévägg.

Husvagn: Knaus Südwind 590 FUS
Sovrummet kan enkelt skärmas av med en plissédärr.

Sängen står i vagnens främre vänstra hörn, madrassen är delad på mitten längs med, vilket underlättar tillgången till utrymmet under. Genom att lyfta den yttre halvan av sängen kommer man enkelt åt det som ligger under sängen, ett utrymme som också är åtkomligt utifrån via lastluckan på vagnens vänstra sida. Vid sängens huvudända finns på den ena väggen en textilficka lagom för tidningar eller för böcker. Under överskåpen finns en öppen hylla och två läslampor. En taklucka ovanför sängen samt ett öppningsbart sidofönster sörjer för luftväxling. Kuddarna, överkastet och nyss nämnda textilficka finns i tre varianter och ingår i vagnens svenska standardutrustning.
 
Vi tillbringade en halv dag i och kring vagnen, när vi kom till vagnen var det 2-3 minusgrader ute och inne. Vi kopplade på 230 V och startade värmen. Efter ett par timmar blev det hyggligt varmt inne men som vanligt räcker inte den luftburna elvärmens kapacitet för att snabbt få upp temperaturen i en utkyld vagn. Pannan har dock 2 kw kapacitet på 230V och vagnen har elektrisk golvvärme.  Vattenförrådet, 45 liter, är placerat allra längt bak i vagnen, under sittgruppens bakre vänstra hörn. En lite märklig placering sett ur last- och balanssynpunkt, vi rekommenderar er att inte fylla vatten i vagnen förrän ni är framme på resmålet.

Vagnens utsida är vit och slät på front och akter. Sidorna är kulhamrade och vagnen har en så kallad antislingerkoppling från Alko (AKS) som standard. Backautomatik, servoassisterad handbroms och reservhjulshållare i gasolkofferten samt extra stora stödben ger vagnen en icke så liten kvalitetskänsla och priset, 266 100 kronor, känns i sammanhanget attraktivt. Vill man ha mer lyx, högre utrustningsnivå och vattenburen värme väljer man en vagn i Exclusiveserien, likadan men med ett annat namn, nämligen 580 UF. Visserligen är Exclusive cirka 40 000 kronor dyrare men det är fortfarande mycket pengar kvar till priset för nordiskbyggda vagnar, och världen omkring oss är precis lika spännande och vacker betraktad från en Knausvagn som från en svensk vagn.

FAKTA
Knaus Südwind 590 FUS
Pris: 266 100 kronor
Chassi: Alko enkelaxel
Utvändiga mått cm: L/B/H 804/250/257
Invändig L/B/H cm: 590/234/196
Totalvikt kg: 1 800/1 900/2 000
Tjänstevikt kg: 1 480
Antal bäddar: 4

Rulla till toppen