Husvagn: Knaus Südwind 500 FU

Publicerad: 2014-09-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Tycker du om att resa bekvämt kan den här husvagnen vara ett bra val. Den har längsmonterad dubbelsäng bak, kök med stor kyl och frys och bra stuvutrymmen. Knaus Südwind 500 FU är vit och sidorna består av hamrad aluminium. Tak, front och bak är av slät aluminium. Den väger 1 220 kilo i tjänstevikt (100...

Tycker du om att resa bekvämt kan den här husvagnen vara ett bra val. Den har längsmonterad dubbelsäng bak, kök med stor kyl och frys och bra stuvutrymmen.

Knaus Südwind 500 FU är vit och sidorna består av hamrad aluminium. Tak, front och bak är av slät aluminium. Den väger 1 220 kilo i tjänstevikt (100 procent vatten i tanken och toaletten, 90 procent gasol i flaskan och kabel för el) men totalvikten kan fås i tre varianter, 1 300, 1 400, och 1 500 kilo. För priset, från 239 000 kronor, får du en vagn med luftburen värme. Vill du ha vattenburen värme väljer du i stället en Südwind Exklusive men då sticker priset i väg. Den serien har också en del annan extrautrustning.

Under vagnen sitter ett chassi från Alko med 14-tumshjul, AKS stabiliseringsdrag sitter på draget och reservhjulshållare finns i gasolkofferten. Stora stabila stödben som är bultade i chassit ser till att vagnen står stadigt. Isoleringen är 31 millimeter i tak och väggar, 38 i golvet. Trafikbelysningen är av så kallad led-typ.

Ingången sitter ganska långt bak och väl inne står man med rundsittgruppen omedelbart till vänster. Framför sig har man köket och på sin högra sida en liten men effektiv instegsgarderob, en galgstång mellan vitrinmöbelns baksida och ytterväggen. Garderoben lyses upp av en nedåtriktad spot monterad i kornischen över entrédörren. Skorna kan man med fördel ställa in i vitrinmöbels nedre skåp som är stort och utan vidare rymmer ett tiotal skopar.

När man tar ett par tre kliv in i vagnen hamnar man vid dubbelsängens fotända. Toalettrummet finns allra längst bak i vagnen, i vagnens högra bakre hörn. Tvättrummet är inte mycket att yvas över men det innehåller det nödvändigaste, en toalett och några hyllor samt krokar för handdukar, morgonrockar och toapapper samt ett väggfönster. Utanför toaletten står handfatet med skåp under, spegelskåp över, och belysning ovan spegeln. Hela denna avdelning kan effektivt skärmas av från resten av vagnen med hjälp av en plissédörr. Madrassen i dubbelsängen är konstruerad så att man kan vika upp dess yttre halva. Då kommer man åt sängens ribbbotten och kan lyfta upp den för åtkomst till det stora stuvutrymmet därunder. En öppen hylla löper runt sovrummet under överskåpen. Vid sängens huvudända sitter det två spotlights som går att flytta längs en skena, för övrigt likadant som i sittgruppen.

Köket gillas med en stor köksbänk, bra belysning, stora överskådliga lådor i köksbänken och plats på bänken för matberedning. Bänken avslutas mot sittgruppen med en upprättstående skiva cirka 20 centimeter hög, och ovanpå den en smal hylla. Kökslådorna har self lock, och på köksbänkens gavel mot sittgruppen finns två svängda hyllor, lämpliga för till exempel tidningar eller annat smått. Till köket hör det ett 190-liters kylskåp med separat frys. Mittemot köket hittar vi garderoben med värmepannan undertill. I garderoben finns en galgstång och belysning. Hänghöjden är drygt 120 centimeter, vilket räcker för tröjor, skjortor och blusar men inte för kappor och eller rockar.

Husvagn: Knaus Südwind 500 FU
Sittgruppen har bra belysning och sköna platser.

Sittgruppen är oväntat bekväm med svankstöd och ett bord som är lagom stort för att fungera som middagsbord, men också tillåta att folk tränger sig in till den inre tvärsoffan. Tre fönster samt ett takfönster släpper in ljus och ut sikt. Här ryms fyra vuxna till bords, fler om det bara gäller en öl eller en kopp kaffe.

När man går ut gör man det genom en delbar dör med sophink monterad på den undre halvan och ett fönster i den övre. Knappen till utebelysningen sitter direkt innanför entrén.

Ett varv runt vagnen på utsidan ger vid handen att dess dekor med två stiliserade svalor på flykt symboliserar långa resor. Vagnens målgrupp är paret som vill ut och se sig om i världen men ändå inte vill leva vare sig trångt eller spartanskt under resan. Här finns utrymmen att få med sig diverse utrustning, här finns ett väl fungerande kök och en sittgrupp med plats nog att bre ut sig. Skall man klaga på något får det bli sängen vars madrass mäter korta 1,90 meter. Som tur är finns det en mjukt inklädd hylla eller balk som i viss mån kan förlänga bädden, vid huvudändan. Knaus Südwind 500 FU är en vagn som väl passar in i den devis som den svenska importören Bergholm saluför vagnarna under: ”Vakna där du vill”.

FAKTA
Pris: från 238 400 kronor
Utvändiga mått cm längd/höjd/bredd: 728/233/257
Invändiga mått cm längd/höjd/bredd: i.u /216/195
Tjänstevikt kg: 1 220
Totalvikt kg: 1 300, 1 400, 1 500.
Lastvikt kg: 80, 180, 280
Antal bäddar: 2+2

Rulla till toppen