Husbil: Pilote Galaxy G740 GJ Essentiel

Publicerad: 2014-10-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Alla integrerade Pilote heter numera Galaxy, och finns från och med 2015 i tre nivåer, Essentiel, Sensation och Emotion. Med garage och enkelsängar får den tillägget GJ. På Stora Nolia hittade vi en Galaxy G 740 GJ Essentiel. Det är en 7,5 meter lång husbil som kostar ganska exakt 100 000 kronor per meter.  Bilen på...

Alla integrerade Pilote heter numera Galaxy, och finns från och med 2015 i tre nivåer, Essentiel, Sensation och Emotion. Med garage och enkelsängar får den tillägget GJ.

På Stora Nolia hittade vi en Galaxy G 740 GJ Essentiel. Det är en 7,5 meter lång husbil som kostar ganska exakt 100 000 kronor per meter.  Bilen på bilderna är extrautrustad, bland annat med vattenburet värmesystem, glasfiber utvändigt i stället för aluminium och större motor. Den har entrédörr med fönster och den har utvändig dusch.

Ingenjörerna på Pilote har jobbat mycket med de nya modellerna, det märks inte minst på bilens insida. Om vi börjar med förarmiljön så ser man att den är omgjord på flera sätt. Bland annat är den del som byggs av Pilote, och fyller utrymmet mellan Fiat original
instrumentbräda och den bredare Pilotekarossen, helt omgjord. Den är anpassad för
navigatorplacering på vänster sida om ratten, men mest märkbart är nog ändå att hela fronten fått ny isolering. Annat reseorienterat är att nackstöden vid bältesplatserna i soffan är justerbara.

Husbil: Pilote Galaxy G740 GJ Essentiel
Sittruppen har setts över och dynorna har nu en mycket bättre ergonomisk form. Långsoffan bakom förarstolen har dessutom blivit cirka 20 centimeter längre,

Köket är omdisponerat och de tre brännarna är nu uppdragna mot köksväggen så att det finns bra plats för matberedning på köksbänken. I bänken finns det fem kökslådor. Det fina med dem är att de är olika stora, anpassade till skilda storlekar på karotter och grytor och förpackningar. Köksfläkt finns och överskåpen har i denna version lackerats högblanka.Fönsterväggen är klädd med en grå glasskiva och har två uttag, ett för 12V-apparater och ett för 230V.

Kylskåpet från Thetford är nytt och har fått manöverdelen utflyttad så att man numera inte behöver öppna dörrarna för att reglera funktionen; batteridrift, eldrift eller gasdrift. Smart.   
Hygienavdelningen är delad med toalett och handfat på den ena sidan om mittgången, och dusch på den andra. Till golvet i duschen finns ett tillval, en trätrall som höjer intrycket till det bättre. En nyhet hittar vi i själva toadörren. Låskolven sitter alltid i inskjutet läge, en magnet i låsjacket i dörrens ram drar ut kolven först när dörren är stängd. Finessen är att man räddar dörrkarmen från fula märken, smart också det.

En tredje smart detalj hittar vi i sängarnas fotände, eller rättare sagt under dem. Där har man valt att placera garderoberna, och för att man inte skall behöva kröka rygg varje gång man tar ut eller hänger in ett plagg har man gjort skåpen tillgängliga uppifrån. Man tippar madrassen och lyfter den del av ribbotten som ligger över skåpet och får på så sätt enkel åtkomst till garderoben. Vad som händer med bäddningen vid denna manöver
vet jag inte, men det ligger i farans riktning att det blir lite skrynkligt.

Sovrummet har  i övrigt två ganska höga enkelsängar, 100 centimeter. Den ena madrassen är exakt två meter lång, den andra tio centimeter kortare men lika bred, 80 centimeter. Ett öppet hyllplan löper runt väggarna härinne och ovanför sängarnas fotändar sitter det överskåp. Ett sådant finns också mitt emellan sängarnas huvudändar. Snyggt och praktiskt, om det vore överskåp runtom skulle man bli tvungen att sänka sängarna för att få tillräckligt utrymme mellan madrass och skåp.
 
I entrédörrens sophink hittade vi ett litet städkit för att hålla smulor borta från bord och soffor. Att Pilote med dessa attraktiva husbilar och vettiga priser kommer att sopa mattan med konkurrenterna är ett magstarkt påstående, men Pilote har haft stora framgångar i Sverige på senare tid. Denna bil kommer sannolikt att driva på den utvecklingen.

FAKTA
Pris: Från cirka 720 000:-  (lilla motorn, Trumavärme) till cirka 820 000:- (130 hk, Emotion utrustningsnivå, Aldevärme)
Chassi: Fiat Ducato 3,5 ton  
Motor: 2,3 l  115 hk
Utvändiga mått längd/höjd/bredd cm: 750/230/275
Totalvikt kg: 3 500
Tjänstevikt kg: 3 000
Antal passagerare: 3 + förare
Antal bäddar: 2 (+2 i fällbar taksäng)

Rulla till toppen