Husbil: Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX

Publicerad: 2015-01-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Utsikt som från en helikopter. Helintegrerade Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX är utrustad med panoramavindruta och känslan av lyx infinner sig snabbt. Just den här husbilen är försedd med robotiserad växellåda (så kallad automat) som sköter både koppling och växling via elektriska motorer. Vi petar bara i autoläget på växelspaken, rullar i väg och...

Utsikt som från en helikopter. Helintegrerade Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX är utrustad med panoramavindruta och känslan av lyx infinner sig snabbt.

Just den här husbilen är försedd med robotiserad växellåda (så kallad automat) som sköter både koppling och växling via elektriska motorer. Vi petar bara i autoläget på växelspaken, rullar i väg och låter vänsterfoten vila under vår färd. Trots sin storlek är den helintegrerade husbilen förhållandevis smidig och på motorvägen är det som att koppla på autopiloten när vi ställer in farthållaren på prick 100 kilometer i timmen. Luta dig tillbaka och njut. På mindre, krokiga och kuperade vägar samt vid stopp för trafikljus märks det tydligt att vi har 150 hästkrafter. Ingen bromskloss här inte. Om siktfältet mot döda vinkeln till höger säger vi – sådär. Vi får lite assistans av fönstret i entrédörren, men det är endast till marginell hjälp. En smula problematiskt är det av förklarliga skäl när vi försöker oss på att parkera hyfsat nära entrén till en livsmedelsbutik. Trång och bökigt är bara förnamnet. Men i ärlighetens namn finns massor av lediga platser hundra promenadsteg längre bort.

Vi stannar till på en rastplats utmed Utsiktvägen i utkanten av Getå för att lära känna husbilen mer än bara bakom ratten. Standardutrustningen är diger, och eftersom denna modell dessutom är anpassad för Skandinavien ingår paketet Scandinavian Selection.

Husbil: Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX
Helt ok ergonomi i soffan, men man sitter mest bekvämt i pilotstolarna.

I Scandinavian Selection ingår Goldschmittfjädrar, viktökning till 4 250 kg, stor kyl/frys med AES-system (190 liter), vattenburen värme, golvvärme, värmeväxlare, booster (alla komponenter från Alde), Truma Duo Control CS, Midi-Heki med belysning, isolerade fönster i hytt, dubbla airbags, markis, elektriskt trappsteg vid entrén, trägolv till duschutrymmet och extra garagedörr för att nämna något.

Vi ska ha i åtanke att utrustningsnivån är god redan utan Scandinavian Selection. Vi kikar runt och upptäcker ESP/ASR, startspärr, uppvärmda backspeglar, pilotstolar från Aguti, hagelresistent GPC-tak, ytterbelysning med rörelsedetektor, servicelucka med åtkomst från utsidan (för alla anslutningar, avloppskranar och strömförsörjning), 30 centimeter dubbelgolv med GPC-skyddande skikt (gäller även underrede), myggnätsdörr, soft close i köket, femzoners kallskummadrass, mugghållare i hytten, CI-Bus system (för full kontroll av vatten- och batterinivåer samt luftkonditionering), lättåtkomliga vattentankar i golvlucka, ventilerade förvaringsutrymmen, nedsänkbar taksäng samt spishäll med Piezotändning. Imponerande.

I akterpartiet finns en centralt placerad dubbelsäng (192×167 centimeter) med ställbar huvudända vilket är till belåtenhet för de som önskar halvligga och vila, allternativt läsa. Tillsammans med den nedsänkbara taksängen (200×150 centimeter) konstateras fyra fasta, högkvalitativa sängplatser.

Hygienutrymmet är nära till hands för de som belägrar den bakre sängen. När toalettdörren öppnas helt fungerar den även som rumsavskiljare. I hygienutrymmet bör det poängteras att ena väggen kan dras ut 23 centimeter vilket leder till utökat utrymme för benen när man sitter ned. (se foto). Vi noterar lyxig vattenkran, taklucka, krokar, toalettrulleshållare och 230-uttag. Den separata duschkabinen mäter 70×70 centimeter och är utrustad med trätrall och takventil.

Köket är tämligen litet, men å andra sidan smart konstruerad. Med tre brännare i rad frigörs avställningsyta jämfört med om brännarna hade suttit i triangelform. Bra. Stänkskydd finns. Kryddhylla, 230-uttag, handdukskrokar och trådbackar i ett skåp likaså. Den stora kyl-frysen är placerad bakom ryggen och har gasolugnen (tillval) ovanför sig.

Entrén följer samma mönster som övrig utrustningsnivå. Uppvärmd skoförvaring, krokar för ytterkläder, papperskorg, fönster integrerat i dörren och myggnät hamnar på pluskontot. Tv:n är undangömd i ett upp- och nedsänkbart tv-skåp bakom den längsgående sittplatsen vid entrén. Den platsen är för övrigt inte speciellt bekväm med en låg ryggdyna som inte är ämnad för fullvuxna. Komforten i soffan är godkänd, i pilotstolarna är den bättre än bra.

Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX kostar knappt en miljon kronor i standardutförande, strax över miljonen för just detta specifika fordon. Det är en hel del pengar men oj, vilken utrustningsspäckad husbil vi får. Lyxcharter till Dominikanska Republiken eller lyx i ett rullande hotellrum? Valet är ditt.

Husbil: Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX

FAJTA
Knaus Sky i Scandinavian Selection 700LX
Pris:
Grundpris 989 800 kronor (visad husbil 1 048 600 kronor, extrautrustad med backkamera, navigator, stereo, aluminiumfälgar, automatväxel och gasolugn)
Chassi: Fiat Ducato
Motor: Fiat 2,3 liters Multijet, 150 hästkrafter automat
Utvändig längd/bredd/höjd: 744/234/290 centimeter
Totalvikt: 4 250 kg
Tjänstevikt: 3 235 kg
Antal passagerare: 3
Antal bäddar: 4 + bäddbar sittgrupp