Den lättdragna vagnen är en utmärkt reskamrat, helt enkelt ett ”rum för resande”.

Weinsberg CaraTwo kräver varken stor bil eller plånbok

Publicerad: 2018-01-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Välutrustad husvagn som varken kräver stor bil eller stor plånbok. Det borde vara något för alla som går i husvagnstankar. Vi har hittat en sådan och vi uppskattar dess rättframma utstrålning och funktionella utrustning. Den är stor nog för fyra, väger 1.200 kilo och den har gott om stuvutrymme. Reportaget kommer från Husvagn & Camping 12-2017.

Weinsberg CaraOne är en husvagnsserie som slagit väl. Många av de mindre modellerna köps av folk som har kvar både reslust och nyfikenhet och därför söker lättdragna funktionella vagnar som inte kräver extrastarka motorer eller körkort med minst behörighet B 96 eller BE. 

Weinsberg CaraTwo är en ny serie som i allt väsentligt påminner om CaraOne men vagnarna i CaraTwo-serien är lite enklare utrustade och därmed billigare. Men det är ingen skillnad på byggmetod eller basfunktioner och det är samma leverantör av både toalett, kylskåp, panna och annat i de bägge serierna. På Alkochassit finns såväl stötdämpare som antislingerkoppling, detaljer som bidrar till följsamhet på vägen.

Taket är hagelresistent, sidorna är kulhamrade, tak, bak och front av slät aluminiumplåt. Vagnen har en tvådelad så kallad stalldörr, den har lastlucka på vänster sida för åtkomst till utrymmet under bädden och den har fem öppningsbara väggfönster och två takfönster. En taklucka i toarummet kompletterar ljusinsläpp och vädringskapacitet. Gasolkofferten rymmer två elvakilos gasolflaskor och dess botten är av metall.

Weinsberg CaraTwo kräver varken stor bil eller plånbok
Takfönstret bidrar i hög grad till rumskänslan i den lilla vagnen.

Interiören består av en u-formad sittgrupp längst bak, till vänster om entrédörren, kök mittför entrén, garderob direkt till höger och en så kallad fransk bädd längst fram i vagnens vänstra hörn med tvättrummet i det högra. Handfat och kommod utanför toadörren, mellan garderob och toa. Vagnen är liten, bara 4,7 meter invändigt så med två meters inre bredd har man således ganska exakt 9,4 kvadratmeter till förfogande. Det låter inte mycket men det är förvånansvärt vad mycket som ryms på den lilla ytan. Sen hör det ju till bilden att detta i första hand är en vagn för tre säsonger, vår, sommar och höst, årstider då man är mycket utomhus och med en markis eller ett förtält behöver man inte känna sig trångbodd. Fördelen med litenheten är att vagnen är lätt. Den bidrar inte med avskräckande ökning av bränsleförbrukningen och den är hanterlig, både i trafik och för hand på trånga campingtomter.

Mittför entrédörren står köket. Ett ganska litet arrangemang med kylskåpet integrerat i bänken som också rymmer en besticklåda och ett grytskåp. Ovanför de tre brännarna och vasken finns två överskåp med en hylla i vardera. En ledlist i underkant står för arbetsbelysningen, i övrigt är det tjusigt illuminerat av ett indirekt ljus mellan tak och överskåp. Ett öppningsbart fönster försett med både mörkläggningsgardin och myggnät förbättrar vid behov ventilationen.

Mellan kök och säng finns ett litet mellanrum precis lagom stort för att rymma ett rejält draperi som man kan skärma av bädden med. Här passar det inte att prata om sovrum som om det vore tydligt rumsindelat, det är vagnen för liten för. I stället kan man prata om att vagnens främre räjonger upptas av en fransk bädd, ett toalettutrymme med duschmöjlighet och utanför toan en kommod med handfat, speglar och förvaring. 

Innanför toalettdörren finns duschen, eller rättare sagt det utrymme man tar i anspråk när och om man vill duscha. Längst in i det cirka 80 centimeter smala och 1,3 meter långa utrymmet finns själva toastolen. Ett arrangemang som kräver att man torkar upp efter sig annars riskerar toabesökare att kliva i vattensamlingar på duschgolvet. Här kanske man kan tipsa om att köpa in ett trägolv, att lägga på duschgolvet torrt och rent, efter att man duschat! Härinne finns en öppen hylla på gavelväggen och här finns en taklucka. Duschdraperiet dras runt i en skena i taket och skyddar därmed både dörr och toalett. Handfatet och speglarna har ett litet så kallat medicinskåp på väggen intill ena spegeln. Skåpet under handfatet har ett hyllplan och ser ut att rymma diverse artiklar så som handdukar och annat. Belysningen är av det sminkvänliga slaget, både uppifrån och från sidorna.

Weinsberg CaraTwo kräver varken stor bil eller plånbok
Sittgruppen rymmer fyra personer men gavelsoffan har lite för kort sittdjup för vuxna.

Bädden är rymlig, måtten 197 x 137 centimeter ger gott om plats för två och bädden är lätt att ta sig i och ur från fotändan då där inte finns någon garderob eller högskåp som annars är brukligt. Man behöver således inte klättra över den som ligger ytterst, när man skall i eller ur sängen.

Garderoben är placerad direkt till höger om entrédörren, mellan handfat och entré. Skåpdörren öppnas inåt vagnen så man måste därför stå i köket för att komma åt innandömet. Under garderoben står värmepannan, en Truma S3004. 

Denna vagn har en del extrautrustning, bland annat en 45 liters inbyggd färskvattentank med en 25 liters rullbar avloppstank, och indirekt ledbelysning mellan tak och skåp, detaljer som gör att man inte behöver fara tillbaks till handlaren direkt efter att man köpt vagnen, det man behöver finns redan, det är just det vi uppskattar med vagnen. Den har bra funktioner och den gör det den är tänkt för, nämligen stimulerar reslust hos de som har upptäckarglädje inom sig och gärna ger sig iväg runt nästa krök, och nästa.

Tekniska data: Weinsberg CaraTwo 450 FU

PRIS: Från 194.300 kronor, visad vagn 186.900 kronor

CHASSI: Alko, enkel axel, KAROSS: Kulhamrad alu, front/bak slät. Isolering golv/tak/vägg mm 33/31/38

UTVÄNDIGA MÅTT (L/B/H): 662/232/257 cm, INVÄNDIGA MÅTT (L/B/H): 470/216/196 cm

TOTALVIKT: 1 200/1 350 kg, LASTVIKT: ca 200/350 kg

HJUL: 195/70R14 

ANTAL BÄDDAR: 4, BÄDDMÅTT: Dubbelsäng 197×137, sittgrupp: 199/157/133

VÄRME: Truma 3004S luftburen 

VATTEN: 45 liter invändigt, SPILLVATTEN: Utvändig 25 l, dunk/tank på hjul.

KYL/FRYS: Dometic 107 l. 12V/230/Gasol

Weinsberg CaraTwo kräver varken stor bil eller plånbok
Köket fungerar hyggligt men visst skulle man kunna önska sig fler lådor och skåp.