Husbil eller husvagn?

Publicerad: 2018-09-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Den ständiga frågan, vad är bäst – husbil eller husvagn? Vi har provat båda alternativen i form av husbilen Hymer Tramp 678 "60 Edition" och husvagnen Eriba Nova S 620. Allt för att reda ut frågan som har många svar, alla lika korrekta. Det beror nämligen på användarens behov och intresse vad som är bäst.

Husbil eller husvagn?
Husbilen har ett stort lastrum, garage, under bäddarna med utvändig åtkomst från båda sidor.

HYMER TRAMP 678 60 EDITION

Husbil som signalerar frihet

I år är det 60 år sedan Hymer i Tyskland byggde sina första fritidsfordon. Varumärket rymmer allt från små kompakta husbilar till teknikunder i premiumklassen. Här tittar vi närmare på en halvintegrerad bil med namnet Tramp (luffare).

Bilen är framhjulsdriven, chassit kommer från Fiat. Den har sexväxlad manuell låda och dieselmotorn är på 150 hästkrafter. Den har vändbara hyttstolar som integreras i bodelen då de svängs runt. Bilen rymmer fyra bältade reseplatser. Direkt bakom förarhytten finns ett litet bord och två soffor. En soffa sitter längs med långväggen på passagerasidan, den andra är framåtvänd bakom förarstolen.

På vägen går bilen förvånansvärt tyst, något som brukar vara ett tecken på att alla bitar i inredningen sitter väl fast och hopmonterat. Sikten snett bakåt höger är dålig då väggen mellan entrédörr och passagerarstol saknar fönster. Kraften i motorn räcker väl till för snabb kontinentkörning, men också för att kunna susa fram på behagligt låga varvtal. Vridet är imponerande starkt, bilen är ganska lätt när den som nu går tom.

Husbil eller husvagn?
Sittgruppen rymmer fyra, fem om man sitter fint.

På utsidan ser vi att detta är en 2018-årsmodell genom dekalen ”60 Edition”. Invändigt har den en ljus klädsel och vita detaljer i den ljusbruna möbelfärgen. Innanför dörren, på väggen till vänster, sitter det, förutom en rejäl handledare, även en hållare för tv och över den ett vitrinskåp.

Ett kliv in i bilen och man står mitt i bilens hjärta, umgängesdelen. Ovanför ena soffan finns krokar på väggen för ytterkläder (där önskar vi ett fönster i stället). Ett utrymme för skor hittar vi under soffan. Golvet är upphöjt under sittgruppen (som kan bli extrabädd) och bordet som sitter på ett pelarben går att skjuta både framåt och bakåt.

Man kan sitta fyra till bords men då blir det lite trångt om saligheten, både för knän och tallrik. I taket ovanför sittgrupp och kök finns stora öppningsbara fönster vilket i hög grad bidrar till en känsla av rymd.

Husbil eller husvagn?
Toalett på ena sidan om mittgången, dusch på den andra. Till höger: Utrymmet under bäddarna kan nyttjas både som garage och garderober.
Husbil eller husvagn?
En snabb överblick visar att det är betydligt trängre i husbilen än i husvagnen.

Köket bakom ryggstödet på den framåtvända soffan är inte stort men innehåller det som behövs – vask med täcklock, spis med tre brännare uppdragna mot fönsterväggen och ett stort, djupt överskåp.

I köksbänken finns fyra lådor och ett smalt utdragbart skåp med två gallerhyllor. Ett smart arrangemang för att fästa vaskens täcklock underlättar köksarbetet men beredningsytorna är begränsade. På motsatta sidan finns kylen som har automatiskt energival. Över och under kyl/frys finns ett större och ett mindre skåp. 

Tvättrummet eller rättare sagt utrymmena för toabesök respektive tvagning sker med fördel bakom lyckta dörrar. Man kan nämligen öppna toalettdörren och samtidigt stänga av mot bilens främre del så att man skapar ett vagnsbrett tvättrum.

Längst bak i bilen, ovanpå det rymliga bagageutrymmet (garaget) finns två längsmonterade bäddar. De är av naturliga skäl höga då man annars inte får rum med cyklar eller annat skrymmande därunder.

Två trappsteg leder upp till sängarna och i bäddarnas fotgavlar har de byggt in två garderober. Begränsad hänghöjd, javisst, men de finns där och de är två. En utdragbar skiva mellan bäddarna gör att sängarna kan bli till en generös dubbelbädd.  Takluckor och väggfönster står för ventilationen.

Husbil eller husvagn?
Köket i Hymer Tramp har små ytor för beredning men bra funktioner ändå.

Bilen är lockande med alla sina fina detaljer som till exempel Aldevärmen som gör att husbilen kan användas året runt. Här finns isolergardiner i förarhytten, isolermatta utvändigt för enkelglasen, värmeväxlare som gör att man kan få varmt i bilen under färd från motorns kylarvatten eller tvärt om. Möjligheten att värma motorns kylarvatten med bodelens värme känns också omtänksamt och funktionellt.

Laga mat, duscha och slippa snåla på dropparna är en av flera signaler om frihet och oberoende. Sådana reservoarer finns inte i husvagnar.

Att bilen har olika nivåer på golvet gillar vi inte, då man kan snubbla om man ska upp på natten. Men, det är förmodligen en vana, och det mesta känns riktigt genomarbetat och bra. Modellen är populär och har i många år tilltalat husbilsåkare inte minst för sin kvalitet, goda funktion och märkets service- och reservdelshantering.

Husbil eller husvagn?

ERIBA NOVA-S 620

Husvagn med hög funktion

Med en totalvikt på 2 500 kilo är Eriba Nova-S en vagn i tungviktsklassen. Prislappen är lika tung, man får nämligen lämna ifrån sig 595 900 kronor om man vill bli dess ägare. Varför då kan man undra, det finns ju vagnar för mindre än halva priset. Svaren hittar ni i denna provkörningsrapport.

Vi ger oss ut på vägarna runt Nora och i det vackra sommarskrudade landskapet böljar vägen genom ett kuperat landskap brutet av sjöar, vattendrag, åsar och sköna dalar. Vagnen rullar stadigt och lugnt efter bilen som för tillfället är en inlånad stöddig VW Tiguan med sexcylindrig motor och rejäl egenvikt.

Det behövs, för vagnens vikt och storlek riskerar annars att ta överhand. Men ingenting dramatiskt sker förutom att vi vid några tillfällen, när vi får möte på särdeles smala vägsträckor, får hålla tungan rätt i mun.

Husbil eller husvagn?
Eriba Nova 620 S är en bastant vagn med 2 500 kilos totalvikt och den tar plats.

När vi väl parkerat för att närmare bekanta oss med vagnen går vi först en lov runt vagnens utsida. Den roliga detaljen med hål i karossen baktill som ser ut som avgasutblås vid stödbensskruvarna, väcker vår uppmärksamhet. Utsidan är för övrigt helt slät. Den har rymlig gasolkoffert integrerad i fronten och den har lastluckor som ger tillträde till utrymmet under långbäddarna.

Vi kliver in i vagnen via en elektriskt utfällbar trappa. Framtill finns en u-formad läderklädd sittgrupp, i vagnens mittsektion finns kök, garderob och tvättrum och den bakre tredjedelen upptas av två längsmonterade sängar.

Husbil eller husvagn?
Sittgruppen rymmer ledigt sex personer — och alla sitter bekvämt.

Slår oss ned i sittgruppen och konstaterar att sittkomforten är utmärkt, även i gaveldelen av soffan. Sofforna har monterats en liten bit ifrån den sluttande gaveln och på så sätt fått bra höjd och utrymme för huvudet för de som sitter där. I taket sitter en plafondbelysning inramad av en svängd kornisch. I de främre hörnen står två små bordslampor under högtalarna som är inbyggda i hörnpanelen.

Ovan sittgruppen löper en obruten led av överskåp i kontrasterande färger, mörkbrunt och vitt och till gruppen för vi in den kombinationsmöbel som står på vänster sida om ytterdörren. Innanför en lucka i möbelns nedre del döljer sig Aldepannan.

Husbil eller husvagn?
Singelsängarna kan snabbt och enkelt göras om till en generös dubbelbädd.

Köket innehåller både spis, ugn och grill. Spisen har tre gasollågor plus en elplatta, smart och effektivt. I bänken finns enbart lådor, en lösning som ger betydligt lättare överblick än med skåp. Överskåpen har sidohängda luckor och den lösningen gör att det ligger i farans riktning att man slår i huvudet, förr eller senare.

Husbil eller husvagn?
Köket kan glädja den mest kräsne kock. Ett och annat pannknack kanske med sidohängda överskåpsdörrar.

Annars är köket både elegant och väl disponerat med ytterligare en finess, en utdragbar hylla för kaffebryggare. Fläkt saknas och takfönstret sitter inte centrerat över köket, snarare över sittgruppen. En liten plump i protokollet.

Den separata duschkabinen i tvättrummet har träribbor på golvet. Under och över handfatet finns medicin- och förvaringsskåp och hela rummet förutom själva kabinen ger mycket träkänsla. Belysningen, i taket i duschen och över handfatet plus en ledlist under överskåpet, ger bättre än bra ljus. Hållare för toapapper och handdukar.

Sovrummet längst bak går att skärma av med skjutdörren, och de två enkelbäddarna kan lätt omvandlas till en stor dubbelbädd via en utdragbar extraskiva dold i nattduksbordet. Vid huvudändan finns skinnklädd väggskiva att luta sig mot när man halvsitter i sängen, i kontrasterande mörk färg som matchar textilierna. Här finns läslampor, och vid en ena fotändan en tv. Ett rum att må bra i.

Detta är en husvagn med mycket hög funktion och generöst utrymme. Komforten är på topp, jämfört med husbilen är den betydligt bättre att bo i, men avgjort mer krävande att köra, i vissa trafikmiljöer.

Husbil eller husvagn?

HUSBIL ELLER HUSVAGN?

VAD ÄR BÄST?

Är du en passionerad utförsåkare med lika entusiastisk familj eller är du en mer stillsam stadsvandrare eller golfare? Då är det helt skilda behov som ska uppfyllas vid valet av fordon.

Husbil eller husvagn?
Husvagnsekipaget ger betydligt större bostad men är mer platskrävande i trafiken, tvärtom med husbilen.

Den förstnämnde får bäst förutsättningar att trivas med en större vinterbonad husvagn med vattenburen värme, inklusive golvvärme. Den sistnämnde ska ha en husbil, den behöver inte vara rustad att fungera om vintern eftersom det är svårt att spela golf på snötäckta banor. Och, mellan dessa typer finns en hel palett av intressen och användningsområden.

Rent tekniskt är det fråga om två olika fordon. Husvagnen är ett så kallat efterfordon, det vill säga fungerar ute på vägarna bara tillsammans med ett annat fordon, dragbilen. Det gör att vagnens rese- eller vägegenskaper är helt beroende av hur dragbilen är beskaffad. Husbilen däremot är ett självständigt fordon med de begränsningar kompromissen mellan bostad och bil ger. Samtidigt gör föreningen bil och bostad att husbilen blir kompaktare och därmed betydligt mer lättmanövrerad i skilda trafikmiljöer. Man kan påstå att husbilen ger större rörlighet, ger mer frihet.

Å andra sidan – när husvagnsåkarna väl kommit fram till sin destination, kopplar de loss dragbilen från husvagnen och har därmed mycket stor rörlighet och frihet att besöka svårtillgängliga resmål.

Boendet är också annorlunda och förutom utrymmet som nästan alltid är generösare i en husvagn så finns det en annan stor skillnad och det handlar om vikter. Husbilarna är inte lika känsliga för detaljer som till exempel stora vattentankar eller el-alstrande generatorer och omvandlare, vilket i sin tur ger komfort som hemma då man kan använda sig av vanliga saker som kaffebryggare, hårtork, brödrost och annat utan att vara kopplad till elnätet.

Att kunna duscha utan att vara orolig för spillvattnet eller för frysrisk i uppsamlingskärl är en annan stor skillnad. Än har undertecknad inte sett någon husvagn med generösa vattentankar för både spill- och färskvatten ombord och då menas storlekar om minst 100/100 liter, frostsäkert monterat. Jo förresten, ett undantag och det är tyska husvagnen Eriba Nova som redan för några år sedan lanserade frostsäkrade generösa vattentankar nedsänkta mellan underramens balkar i uppvärmda utrymmen.

Svaret på frågan kvarstår och här får användarna fälla det avgörandet beslutet – allt efter sina behov.