Tänk rätt vid begagnatköpet

Publicerad: 2018-06-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Går du i tankar på att köpa begagnad husvagn? Funderar du på vilken typ av vagn som passar just för dig? Vi guidar dig igenom några av alla de frågor och funderingar man kan ha inför ett köpbeslut.

Börja med att fundera på hur du ska använda vagnen, det bör påverka köpbeslutet. Ska det vara en liten smidig resevagn, en mer bastant och väderoberoende åretruntvagn, eller rent av en vagn att använda som gäststuga? Frågorna är många och utbudet är stort. Vi fokuserar här på två typer av köpare, barnfamiljen och paret utan barn.

Den första frågan man skall besvara är helt enkelt hur mycket den bil man har får dra. Nästa fråga är hur många kilo våra körkort tillåter att husvagnens totalvikt är. Det första, bilens maximala släpvikt finns i registreringsbeviset, och det andra är maximal sammanlagd totalvikt för bil plus vagn, 3 500 kilo med körkort B. Med B96 får du ha en sammanlagd totalvikt på 4 250 kilo. 

Nästa fråga är hur mycket vagnen får kosta, det vill säga skall ni köpa en nästan ny, eller ordentligt begagnad. Det kan vara förvånande att se att and-rahandsvärdet på husvagnar står riktigt bra och därför
kan det vara klokt att köpa en nästan ny, för att få bra funktioner.  

Hur många bäddar skall vagnen ha?

Det är inte nödvändigt, men ett klart plus om vagnen har en bädd mer än antalet familjemedlemmar. Att bjuda med en kompis eller få besök när man är på camping är alltid kul och om man dessutom kan erbjuda övernattning är succén given. Vi rekommenderar en bädd extra, eller rättare sagt möjligheter att bädda en extra sängplats.

Hur kommer vagnen att användas? 

Resor runt om i Skandinavien och Europa, eller kommer vagnen att köras till ett och samma ställe där den står hela sommaren? En resevagn skall vara så liten och lätt som möjligt och innehålla nödvändigt antal bäddar. Däremot behöver den inte ha spatiösa inre utrymmen, då den ju kommer användas under sommarhalvåret då man gärna sitter utomhus, både till frukost och middag. Bra säng, smidigt format, lättdragen och hyggligt kök samt möjlighet att sitta skönt inomhus. Det kan ju regna hela dygn även på sommaren.

En husvagn för långliggare är det tvärtom med. Den skall vara så stor som möjligt, ha gott om plats invändigt, inte bara i antal bäddar. Den skall också ha ett bra kök, generösa garderobs- och förvaringsutrymmen och sist men inte minst, den skall ha plats för umgänge, också med vänner.

Helst skall det finnas ett separat utrymme för barnen då deras sovtider och aktiviteter inte alltid sammanfaller med föräldrarnas. Barnfamiljer tjänas därmed bäst av barnkammarvagnar.

Gå igenom vagnen noga!


Att köpa en husvagn
från en privatperson skall vara billigare än en likvärdig vagn hos handlare. Privatpersonen lämnar inga garantier och behöver därför inte ta höjd i priset för att täcka sådana kostnader.

Därför är det väldigt viktigt att kolla skicket, vagnens kondition. Se efter i serviceboken att den är servad regelbundet. Finns det ett nyligen utfärdat fuktprotokoll är det ett plus. Om inte, be att säljaren göra en fuktmätning hos en seriös handlare.

Vi pratade men Kenta Ros på M o M Caravane i Bro som dagligen värderar inbytesvagnar, se nedan hur han går till väga.

Tänk rätt vid begagnatköpet
Kolla dragbom, kulhandske och handbroms.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Kolla däck, i en oval ring är veckonummer och årtal angivet. Ett däck som närmar sig tio år bör bytas.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Kolla att alla lampor lyser, viktigt för trafiksäkerheten.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Titta efter sprickor och skador på fönster. Ett nytt frontfönster är dyrt!
Tänk rätt vid begagnatköpet
På insidan går Kenta igenom alla funktioner. Ett bra tips för den som köper privat: Be säljaren att starta panna och kyl dagen innan du/ni kommer och tittar. Då kan man nämligen känna att värmen fungerar och att kylskåpet verkligen blir kallt. Lås, luckor och dörrar gås också igenom och eventuella brister kan ju fungera som anledning att pruta eller åtgärdas före leverans. Han letar också efter missfärgningar som kan avslöja läckage.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Titta uppe på taket efter skador eller tecken på läckage.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Se till att stödbenen fungerar som de ska.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Provtryck gasolen.
Tänk rätt vid begagnatköpet

Välj rätt planlösning

Tänk rätt vid begagnatköpet
Planlösningen är viktig – hur kommer vagnen att användas?

En bra vagn för ett par utan hemmavarande barn som vill prova på husvagnslivet är en vagn som inte kostar en förmögenhet. Den skall inte heller vara för stor och tung, men den skall ändå ge ägarna både komfort och utrymme. 

Vagnen som passar barnfamiljen får däremot vara både stor och generös då resandet hålls nere men boendet prioriteras. Den skall erbjuda bra funktion året runt, ha separat barnkammare, stor kyl/frys, ett bra kök och gott om skåp och förvaring.

Tänk rätt vid begagnatköpet
En centralt placerad sittgrupp i barnkammarvagnen ger separata barn- och föräldrasovrum.
Tänk rätt vid begagnatköpet
Med generösa mått och multifunktioner i köket underlättas campinglivet.
Rulla till toppen