Så slår nya skatteförslaget mot husbilarna

Publicerad: 2017-09-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Det var nog många husbilsägare som fick en kalldusch när regeringen presenterade bonus/malus-förslaget skatt på bilar i april. Enligt det förslaget hade vanliga husbilar fått årsskatten höjd till långt över 20.000 kronor (malus), samtidigt som bilar med lägre utsläpp subventionerades (bonus). Anledningen var att regeringen ville straffskatta framför allt smutsiga dieselbilar utan den senaste avgasreningen. Men...

Så slår nya skatteförslaget mot husbilarna

Det var nog många husbilsägare som fick en kalldusch när regeringen presenterade bonus/malus-förslaget skatt på bilar i april. Enligt det förslaget hade vanliga husbilar fått årsskatten höjd till långt över 20.000 kronor (malus), samtidigt som bilar med lägre utsläpp subventionerades (bonus).

Anledningen var att regeringen ville straffskatta framför allt smutsiga dieselbilar utan den senaste avgasreningen.

Men när regeringen nu presenterar en ny version av förslaget har skattehöjningen för befintliga fordon tagits bort. Du som redan har en husbil behöver alltså inte oroa dig för någon ”skattechock”, även om skatten förmodligen kommer höjas en del jämfört med idag.

När det gäller nya husbilar är läget ett annat.

Bensin- och dieselbilar får förhöjd fordonsskatt under de första tre åren. Husbilar körs oftast på diesel och för dieselbilar räknas skatten ut så här:

• Varje gram koldioxid över 95 och under 140 gram per kilometer beskattas med 82 kronor.
• Varje gram koldioxid över 140 gram per kilometer beskattas med 107 kronor.
• Dieselbilar får också betala ett miljötillägg på 250 kronor.

Från fjärde året kostar varje gram koldioxid över 111 gram per kilometer 22 kronor.

En ny husbil som släpper ut 220 gram koldioxid per kilometer skulle därmed kosta 12.500 kronor att skatta om året enligt det nya förslaget. Efter tre år sänks skatten till 2.648 kronor.

En vanlig dragbil, en dieseldriven Mazda CX-5 2,2D 150 AWD med koldioxidutsläpp på 144 gram per kilometer, kostar enligt det här förslaget 4.368 kronor om året att skatta, en ökning med 1.544 kronor om året jämfört med idag.

Det så kallade bonus/malus-förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2018.

Rulla till toppen