Möt Sherlock i Schweiz

Möt Sherlock i Schweiz

Publicerad

Hur kan det komma sig att det finns en Sherlock Holmesstaty och ett museum till detektivens ära i ett litet schweiziskt samhälle? Det finns en förklaring.

Min fru och jag står tillsammans med ett engelskt par i det lilla samhället Meiringen i den schweiziska dalgången Haslital och ser upp mot Reichenbachfall, ett storslaget vattenfall som slungar sig utför en bergssluttning högt över våra huvuden.
- Jaha, mumlar plötsligt engelsmannen medan han eftertänksamt gnider sig på den   uppåtriktade hakan. Det var alltså där uppe som Sherlock Holmes dog – om han nu hade levat, tillägger han lite högre och ser menande på oss. Och vad kan vi göra annat än nickande instämma? För visst var det i detta vattenfall, som författaren Sir Conan Doyle, den 4 maj 1891, lät sin kända detektiv och dennes ärkefiende Moriarty, tillsammans möta döden. Idag når man platsen via en vandringsled eller med en bergbana från Meiringen. Själva avstår vi dock från att åka eller vandra upp till fallet. Vi tycker att vi får en bra bild av detsamma från samhället.

Vi befinner oss under några dagar på trevliga Alpencamping för att koppla av efter ett tämligen intensivt husbilsresande under någon veckas tid, men också för att ta en titt på de Sherlock Holmes-minnen som finns i den lilla orten i form av gatunamn som Baker Street, utställningar, staty och museum.

Han hann med att ta sig en rök och en stilla fundering, den gode Sherlock, innan den sista drabbningen med Moriarty.

Min första ordentliga bekantskap med Sherlock Holmes började egentligen då jag för ett 20-tal år sedan, tillsammans med några författarvänner, av en slump kom att tillbringa en fantastisk kväll i sällskap med Hans-Uno Bengtsson, docent i teoretisk fysik vid Lunds Universitet, föreläsare, författare, översättare, estradatör och – inte minst – en av landets främsta Sherlock Holmesexperter. Vilken berättare! Det är lätt att förstå varför han blev vald till årets folkbildare i Sverige 1993 och under sina år som lärare i USA varje år fick epitetet "En enastående lärare". Tyvärr finns han inte längre med oss i livet, men minnet av honom bleknar aldrig hos oss som fick privilegiet att lära känna honom.

Hans-Uno fick oss alla att förstå att Sherlock Holmes representerar någonting mer än bara litteratur. Anrättningen är kryddad med gåtor och antydningar som riktiga fantaster ägnat hela sina liv åt att försöka lösa. Hans-Uno löste för övrigt själv en av dessa gåtor, som man kämpat med i över hundra år. Därför är det heller inte direkt överraskande att den Sherlock Holmes-staty som sedan 1988 finns på torget Conan Doyle Place i centrum av Meiringen också innehåller ledtrådar till samtliga Sherlock Holmesberättelser skrivna av Sir Arthur Conan Doyle.

Vid Conan Doyle Place finns även en fin skärmutställning kring detektiven och hans medhjälpare Doktor Watsons sista dagar i Meiringen, liksom ett Sherlock Holmesmuseum inrymt i en tidigare kyrka. Museet har naturligtvis ett stort problem: Hur gör man för att visa upp saker från en person som bevisligen inte funnits i verkliga livet? Mycket handlar därför om författaren och de många influenser från sitt eget liv som han framför allt tillskrev Doktor Watson. Påfallande många visar det sig! Men den stora behållningen från museet är ändå det återskapade rummet från Baker Street 221B, dit Sherlock drog sig tillbaka för att lösa de problem han ställdes inför, men också för att, tycks det i alla fall mig, fjärma sig från livets realiteter. Och då inte sällan med hjälp av morfin eller kokain. Han var en komplicerad människa den gode Sherlock. Rummet är det enda i sitt slag i världen och är ensamt värt den blygsamma entrén. Här får verkligen den egna fantasin fritt spelrum, även hos personer som inte kan räknas in i skaran av fanatiska Holmesbeundrare.

Men du behöver inte vara Holmesentusiast för att uppskatta ett besök i Meiringen. Omgivningarna och hela Haslital är så vackra att bara det motiverar ett besök.

Fakta om Sherlock Holmes:
Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) skrev 56 noveller och fyra romaner om Sherlock Holmes. Av naturliga skäl blev han med tiden trött på sin detektiv och ville ta livet av honom. Att han valde just Meinringen för detta ändamål beror på att Doyle ofta vistats i trakten och kände den väl. Tyvärr accepterade inte läsarna detektivens öde utan krävde en fortsättning. Efter tre år gick Doyle dem till mötes och lät Holmes mirakulöst räddas samtidigt som han förklarade dennes bortavaro med att han bland annat gjort en resa till Asien. När Doyle dog tog andra författare över och man kan nog utan överdrift säga att Sherlock Holmes idag är närmast odödlig. Han förekommer i långfilmer och inte minst otaliga TV-produktioner. Ofta iklädd den hatt som han enligt Doyle aldrig bar. Men det är, som man säger, en helt annan historia.

                                                                                                  Staffan Knutsson

Webbadresser:
Meiringen,
www.meiringen.ch
SH-museum, www.sherlockholmes.ch
Reichenbachfall, www.reichenbachfall.ch

Övernattning:
Alpencamping, Meiringen,
0041(0)339713676
Gps: N46 44 03.6 E08 10 17.4

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206