Nostalgitripp i vax

Publicerad: 2015-01-12   Uppdaterad: 2015-01-12

Nostalgiutställningar finns det gott om i Sverige, men Cesarstugan, norr om Falköping, är lite annorlunda – här hyllas lantlivet som det var innan jordbruket blev motoriserat.  För ungefär 20 år sedan byggde StigMartin och Britt-Marie Lindgren en restaurang på sin gård vid Östra Tunhem, bara ett stenkast från Hornborgasjön. Namnet Cesarstugan tog de efter den...

Nostalgiutställningar finns det gott om i Sverige, men Cesarstugan, norr om Falköping, är lite annorlunda – här hyllas lantlivet som det var innan jordbruket blev motoriserat.

 För ungefär 20 år sedan byggde StigMartin och Britt-Marie Lindgren en restaurang på sin gård vid Östra Tunhem, bara ett stenkast från Hornborgasjön. Namnet Cesarstugan tog de efter den indelte knekten Cesar som en gång ägt den lilla gården. Restaurangen gick bra och tankarna på att bygga ut tog form.
– Innan vi startade restaurangen drev vi jordbruk. Nu hade vi en del utrymmen som vi inte utnyttjade. I första hand ville vi ha ett eget bageri med butik, men det blev även en ny festlokal, en teater och en utställning, berättar Britt-Marie.

Utställningens tema var självklart – eftersom det är en gammal bondgård skulle givetvis bonden hyllas.
– Vi hade mycket redskap, men insåg att det skulle bli ganska tråkigt att bara visa upp dem.
Geniknölarna gnuggades och olika idéer prövades innan det kom fram ett lämpligt koncept.
– Det skulle vara en levande utställning och jag ville visa besökarna hur det såg ut på landet innan traktorerna och maskinerna tog över, någon gång från 1930- till 1950-tal, förklarar StigMartin.

Skyltdockor kunde förstås användas, men de ser plastiga ut. Bättre var då idén med vaxdockor.
– Fast att hitta någon som kunde tillverka vaxdockor var inte lätt. Vi fick till slut tag i några kvinnor som kunde hantverket och lät dem få skapa våra dockor.

Utställningen byggdes upp som en 1 000 kvadratmeter stor labyrint med olika miljöer.
– Totalt blev det ett femtiotal vaxdockor, alla skapade för sin plats i utställningen. Det tog omkring två och ett halvt år att skapa dem. Under tiden kom vi över fler prylar, målade upp olika bakgrunder för att få lite mer liv och djup i utställningen. Sedan spelade vi in samtal och vardagsljud som en kuliss, säger StigMartin medan två gubbar resonerar om dagens slit på bred västgötadialekt i de dolda högtalarna.

Utställningen följer bondelivet genom alla fyra årstiderna, med avstickare både till vardagsslitet och till fest, hos rikemän och fattighjon. Ståtligast är kanske logdansen där man genom ett sinnrikt system med speglar har fått några vaxdockor att fylla hela logen, givetvis med dragspelsmusik.

– Mycket har jag hämtat från mina egna barndomsminnen, även lekarna som var populära då, säger StigMartin.
– Då satt man på mjölkpallen och skrev av bilnumren på de förbipasserande bilarna. Hade man riktig tur fick man en bil som inte hade R (Skaraborgs län, numera del av Västra Götalands län/reds anm) i registreringsnumret.

En komplett konfektionsaffär med leende bodbiträde och hattprovande dam finns också med, liksom huggningen på vintern då man med yxa och såg drog till skogs med sin spark.
– När jag guidar i utställningen får jag ofta höra kommentaren ”just det – så här var det ju” och många berättar egna minnen.
– Den vaxdocka som väcker mest uppmärksamhet är mannen som läser Husmodern på utedasset. Fler än en gång har det hänt att besökare bestämt hävdat att han rört på sig…

FAKTA
Cesarstugan
Tunhems Västergård
521 94 Östra Tunhem

Telefon 0515-72 04 31
E-post: info@cesarstugan.se

Hitta hit:
Cirka 15 kilometer nordost om Falköping. Skyltat från väg 184 (Falköping-Skara). GPS: N 58° GPS-koordinater 13’035”, E 13° 29’909”

Se och göra:
Restaurang, gårdsbageri med egen brödbutik, festlokal, teater, nostalgiutställningen ”Bondens år”.

Uppställningsplats:
ör kunder erbjuds uppställningsplats i mån av plats.

Camping:
Cirka 15 kilometer till Mössebergs Camping, Falköping.

Rulla till toppen