Allt du behöver veta om att hyra husbil

Publicerad: 2018-06-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.

Allt du behöver veta om att hyra husbil
Det enda man behöver tänka på när man hyr husbil, är egen packning säger Kevin Harrison på Solhem Husbilar.

Hur gör man då om man vill prova på, om man vill testa hur det är att resa och bo i en husbil under någon vecka eller så? Jo, man hyr. Söker man på ”hyra husbil” på nätet får man många träffar. Alltifrån privatpersoner som hyr ut sin husbil, kanske för att få bidrag till finansieringen, till seriösa uthyrningsföretag som erbjuder en bred flotta av modeller och utrustningspaket.

Välj rätt bil – och försäkring

Förutom att välja rätt husbil för sina egna syften med resan så är det klokt att gå igenom vilka försäkringar som gäller. Kolla med din egen försäkring vad som gäller om du blir stå- ende ett par dagar in i hyres- veckan med en trasig bil och måste avbryta semestern. Får du hemresan betald, får du en övernattning betald?

Hör också efter med uthyraren vad de har för försäkringar, vem tar ansvaret och vem betalar självrisken i olika situationer.  Här är det nog så att de seriösa uthyrarna har de bästa villkoren för dig.

Hyr du av en privatperson bör ni skriva ner en överenskommelse om vad som gäller i olika scenarier, vem som betalar och hur mycket (självrisken) om en olycka sker. Avtalet bör täcka både enklare materiella skador och mankerande funktioner, och tydliggöra vems och vilka försäkringar som gäller vid en personskada.

Allt du behöver veta om att hyra husbil
I en alkovbil finns det en fast dubbelsäng ovanför förarhytten…
Allt du behöver veta om att hyra husbil
…och ofta en våningssäng bak samt bäddbar sittgrupp i bilens mitt.
Dyrt men populärt

Det är inte billigt vare sig att äga eller att hyra en husbil. Den som vill komma undan dessa kostnader får vända sig till privata uthyrare som hyr ut sitt begagnade fordon för ibland bara halva priset av vad det kostar hos uthyrningsfirmorna.

En snabb koll av prisläget våren 2018 ger vid handen att man får betala mellan 12 000 och 20 000 kronor i veckan hos uthyrningsfirmorna och mellan 5 000 och 10 000 kronor i veckan hos privatpersoner. Priserna varierar naturligtvis efter säsong och ju större och lyxigare husbil, desto högre kostnad.

Vi vände oss till Solhem Husbilar som sedan flera år tillbaka hyr ut husbilar i samarbete med Mc Rent, Europas största husbilsuthyrare. Vi frågade varför man skall hyra hos ett företag när det är billigare att hyra privat. Vi frågade också om man vägleder förstagångskunderna till rätt val – en smidig resebil om det är syftet med hyran, eller en vinterduglig välventilerad bil om det gäller en skidresa.

Allt du behöver veta om att hyra husbil
En säng framtill över sittgruppen och en dubbel- eller två singelbäddar bak.
Allt du behöver veta om att hyra husbil
Här en så kallad queensbed bak i en halvintegrerad husbil med taksäng över sittgruppen.

– Vi vet av erfarenhet vilka fordon som passar bäst till vad, och både avråder och vägleder säger Kevin Harrison, ansvarig för uthyrningen på Solhem Husbilar.

– Det är liksom det som är finessen med att vända sig till en seriös uthyrningsfirma. Man får rätt fordon, man får kompletta lösningar med både köksutrustning, linne, utemöb-ler kablar, vattenslang och -kanna. Hyr du privat vet du inte om fordonet är det rätta, och upplevelsen kan bli sämre än den blir med rätt fordon och komplett utrustning.

Allt du behöver veta om att hyra husbil
I en helintegrerad husbil håller bodelen samma bredd ända fram till frontrutan och där finns oftast en taksäng.
Allt du behöver veta om att hyra husbil
Den helintegrerade husbilen är den dyraste att hyra.

– Vi erbjuder åtta olika fordonskategorier, anpassade för olika familjer och olika resmål. Det behövs. Om man till exempel har tänkt sig en resa för att närmare bekanta sig med Europas medeltidsstäder skall man ha en liten smidig bil, helst en plåtis. Tvärtom om man skall åka till fjälls för en skidsemester, då skall man ha en bil med gott om utrymme och generösa förvaringsmöjligheter.

Den populäraste hyrbilen är alkovbilen. Den har en planlösning som kan innehålla upp till sex sovplatser och lika många bältade och samtidigt erbjuder den ofta bra kök och badrum. Den billigaste hyrbilen är en gammal bil och för den händige eller för den som inte skall göra någon längre utfärd är det kanske den bästa lösningen. Valet är ditt.

Allt du behöver veta om att hyra husbil
En så kallad plåtis passar bäst för två personer.
Allt du behöver veta om att hyra husbil
Hos större hyrfirmor finns flera modeller att välja mellan. Alkov, plåtis, delintegrerad eller helintegrerad.
Rulla till toppen