Retrodrömmen som blev sann

Publicerad: 2016-02-01   Uppdaterad: 2023-04-18

En natt eller två i en brittisk husvagn från 1960-talet utan vare sig internet eller tv. Det är som att återupptäcka husvagnslivet som det var förr i tiden. Bakom idén ligger webbdesignern Karolina Brantås som vi träffar på hennes kontor i centrala Stockholm. Det är där hon kläcker nya, innovativa affärsidéer medan själva högkvarteret för...

En natt eller två i en brittisk husvagn från 1960-talet utan vare sig internet eller tv. Det är som att återupptäcka husvagnslivet som det var förr i tiden.

Bakom idén ligger webbdesignern Karolina Brantås som vi träffar på hennes kontor i centrala Stockholm. Det är där hon kläcker nya, innovativa affärsidéer medan själva högkvarteret för företaget Retro Roll är i Edsbruk. Det är där Karolina bor och det är där som de gamla brittiska husvagnarna och retrocampingen finns.
– Retrocampingen rullar på men uthyrningen ligger lite på is just nu. Det har varit svårt att få till logistik och lönsamhet. Fast en av husvagnarna har varit uthyrd till en filminspelning. Den om ATG-hästen Vinnie som tar in på en campingplats, säger Karolina med viss stolthet.

Upprinnelsen till hela idén med Retro Roll kom sig av en annan uthyrning – hennes lägenhet. Då föddes en tanke som Karolina spann vidare på. Det mynnade ut i gamla, brittiska husvagnar och en retrocamping på gården, en gammal smedja, hemma i Edsbruk. En smula märkligt med tanke på att hennes campingerfarenhet nästan är lika med noll. Men i takt med att Retro Roll började rulla på har även hennes intresse accelererat.
– Jag trodde aldrig jag skulle bli nördig. Men nu kan jag se skillnaden på modeller och från vilka årtal de är, berättar hon.

Retrodrömmen som blev sann
På retrocampingen i Edsbruk är det precis som förr, inget internet och inga tv-apparater.

Att orten Edsbruk med 300 invånare är en okänd liten prick på kartan är inget som hindrar Karolina att tänka stort och blicka framåt.
– Jag har ett tacksamt läge. Det ligger ostört, fridfullt och ändå nära E22:an. Retrocampingen är som att kliva in i en nostalgivärld från 1950-, 1960- och 1970-talet. Internet har vi inte. Det är back to basic, förklarar Karolina.

Vissa av husvagnarna har blivit döpta, ja eller i varje fall tilldelats namn.
– Dolly är efter min mamma och Dagny är lite som kaffestuga, sägerr Karolina och nynnar på refrängen till Owe Thörnqvist klassiker: Dagny, kom hit och spill…

Retrodrömmen som blev sann
Husvagnen Dolly är uppkallad efter Karolinas mamma.

Att skapa från grunden och samla ihop attiraljer till såväl husvagnarna som till retrocampingen har hon sett som ett enda stort nöje.
– Bara en sådan sak som att få gå på loppis på arbetstid, säger hon och ler. Jag har hela tiden haft fokus på att återvinna saker. Gamla, slitna spel typ Monopol finns att låna, cyklar och serietidningar likaså. Allt följer en röd retrotråd. Det är egentligen bara sängkläderna som är nya.

Husvagnarna har hon mer eller mindre fixat till på egen hand.
– Jag svetsar inte men i övrigt har jag gjort det mesta. Från att slipa rost till den sista interiöra designdetaljen, säger Karolina och erkänner att hon vill lära sig allt från grunden.

Nästa sommar blir den tredje med Retro Roll och så här långt har mycket gått på magkänsla.
– Men nu har jag bra koll på vad som fungerar och inte. Samtidigt som det här är ett fantastiskt jobb med stor variation tar jag ett år i taget då jag ser olika scenarier framför mig. Vilka blir mina kommande samarbetspartners? Ska jag ha anställda? Just nu är det jag som sköter precis allt, avslöjar Karolina.

Innan vi tar adjö är det två frågor vi önskar svar på. Varför just brittiska husvagnar och hur ser kundkretsen ut?
– Många pratar om ”äggen” men jag ser en charm i de brittiska husvagnarna från slutet av 1960-talet. När det gäller kunderna är det en salig blandning där de flesta har hittat mig via sociala medier. Det har handlat om kompisgäng, par som uppskattar retrokänslan och vill uppleva gamla minnen och de som vill göra något annorlunda, avslutar Karolina.

Retrodrömmen som blev sann

Om Karolina
Namn: Karolina Brantås
Ålder: 32 år
Bor: Hus i Edsbruk, mitt emellan Valdemarsvik och Västervik.
Familj: Singel

Fordon: Sprite Alpine S (1967), Swift Coronette (1968), Bluebird Europe (1967) med flera.
Vad tillagas i husvagnarna: Våfflor, självklart i retrovåffeljärn
Webbplats: http://retroroll.se/

Rulla till toppen