Ska du lägga om till sommardäck nu? Eller vänta lite?

Publicerad: 2017-03-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Våren är här med den eviga frågan – när är det rätt att lägga på sommarhjulen? Här reder vi ut vilka regler och datum som gäller.

Ska du lägga om till sommardäck nu? Eller vänta lite?
Råder det vinterväglag är det vinterdäck som gäller. Men från 1 april behövs inte vinterdäck, såvida man inte ska resa norrut och väntar sig vinterväglag.

Vårsolen har värmt upp stora delar av södra Sverige och många längtar nog efter att ge sig ut på vägarna. Dags att skifta till sommarhjul på dragbilen? Eller bör man vänta?

När det är dags att skifta till sommardäcken beror förstås väldigt mycket på var man bor i vårt avlånga land. Den gångna helgen (25-26 mars) bjöd på 15 plusgrader och mer i södra Sverige. Men tyvärr ser det ut som att vi får nattliga minusgrader och snö (!) igen redan i den här veckan.

De som ska skifta till sommardäck på bilen gör förmodligen klokt i att vänta ytterligare någon vecka. Dessutom är det lag på att använda vinterdäck fram till fredag, 31 mars. Först på lördag, 1 april, är det ”fritt fram” med sommardäck.

Kraven att använda vinterdäck gäller mellan 1 december – 31 mars, med tillägget ”om det råder vinterväglag”. Enligt lagstiftarna är det följande definition som gäller: ”Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.”

Förutom risken att få böter för felaktiga däck är det sannolikt att ditt försäkringsbolag blir ytterst ovilliga att stå för reparationer och skador som uppstått vid en olycka – ifall din bil hade sommardäck under vinterväglag.

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 15 april. Det innebär att senast påskdagen 16 april måste dubbdäcken monteras av. Men om det ser ut att bli vinterväglag är man undantagen, så här står det hos Transportstyrelsen: ”Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.”

De här undantagen gör alltså att det går att anpassa användandet av vinterdäck. Ska man långt norrut med husbilen för säsongens sista skidtur är det alltså motiverat med vinterdäck. Sunt förnuft får gälla, även om det ytterst är polisen som avgör.

Måste man flytta husvagnen under perioden för vinterdäckslagen, 1 december – 31 mars, gäller regeln att om dragbilen har dubbdäck måste även husvagnen ha det. Har dragbilen dubbfria vinterdäck kan husvagnen ha antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Minsta mönsterdjup på vinterdäck till personbil är tre millimeter, på sommardäcken är det 1,6 millimeter.

Även husbilar ska ha vinterdäck, 1 december – 31 mars. Husbilar (alltså personbilar klass II) med en totalvikt över 3,5 ton ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivhjul. Om husbilen är framhjulsdriven ska fordonet vara försett med vinterdäck eller likvärdig utrustning även på fordonets bakre hjulaxlar. Här gäller fem millimeters däckdjup.

Ska du lägga om till sommardäck nu? Eller vänta lite?
Dags att skifta vinterhjulen på dragbilen? Från 1 april gäller inte vinterdäckslagen längre, men givetvis ska man anpassa däcken efter underlaget. Många i södra Sverige kör redan på sommardäck.
Ska du lägga om till sommardäck nu? Eller vänta lite?
Med för lågt däcktryck försämras bilens vägegenskaper men framför allt ökar bränsleförbrukningen och däcken slits snabbare. En sänkning av däcktrycket med en tredjedel, från exempelvis 2,2 till 1,5 bar, kan halvera livslängden på däcken. Undersökningar i trafik har visat att upp till var tionde bilist i Sverige kör med så lågt däcktryck på minst ett hjul. Det finns tusenlappar att tjäna på rätt däcktryck.