De uppblåsbara förtälten har blivit en succé. Utbudet har blivit större och nu finns modeller för nästan alla campingfordon.

Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé

Publicerad: 2017-04-12   Uppdaterad: 2023-04-18

En mängd fabrikat, diverse kulörer och ett stort antal olika storlekar. Efter en smygstart har de uppblåsbara förtälten nu tagit husvagns- och husbilscamparna med storm.

Vi ska kanske inte säga tack och adjö till de klassiska, konventionella förtälten. Men det är uppenbart att de har fått konkurrens på marknaden av de uppblåsbara. Succén är påtaglig och via ett enkelt och smidigt koncept har flertalet husvagns- och husbilscampare övergivit sina gamla trotjänare. Nu är det praktiska nymodigheter med uppblåsbara stativ som gäller.

”Det finns många fördelar med uppblåsbara förtält. Kanske allra flest för de som inte står still på samma plats under en längre tid. Jag tänker närmast på helgcamparna med husvagn och husbilsresenärerna. De kan kvickt som ögat blåsa upp tälten och ännu snabbare, släppa ut luften och ta ned dem”, förklarar Jörgen Almfors, säljare på distrikt syd hos Kama Fritid, som är ett av flera campingrelaterade företag som saluför uppblåsbara förtält.

Men det finns flera plus än enbart det praktiska med att fylla på eller släppa ut luft. Det visar sig nämligen att det inte enbart är tidsbesparande att ha ett uppblåsbart förtält.

”Det är enkelt och praktisk och exempelvis slipper man alla stativ. Med ett uppblåsbart förtält sparar man dessutom både vikt och utrymme då allt ryms i en och samma förpackning. Något som är nog så viktigt för en campare”, understryker Jörgen Almfors.

På campingmarknaden har de funnits i tre, fyra år men det var var först i fjol som försäljningen tog fart på allvar. En av de bidragande orsakerna var att utbudet har breddats markant. Nu finns det modeller som passar i stort sett allas tycke och smak, samt storlek på campingfordon.

”Ibland tar det sin tid innan allt faller på plats. Vi märkte tidigt av intresset på framförallt mässor. Då kom många fram och ställde frågor kring tältens konstruktion och hållbarhet. Men den verkliga boomen kom i somras. Då ökade försäljningen markant”, avslutar Jörgen Almfors.

Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé
Uppblåsbara tält passar kanske allra bäst för helgcampare och de som flyttar på sig ofta.

8 steg: Så går du tillväga

• Veva ut markisen så långt att ni räcker frontprofilen.
• Fäll ned markisens stödben och lägg en matta på marken för att inte smutsa ned tältet.
• Placera tältduken på plats i skenan och dra in tältet i frontprofilen.
• Veva in markisen och fäll in dess stödben.
• Pumpa upp de horisontella och vertikala lufttuberna.
• Montera de horisontella tuberna mellan de vertikala.
• Montera stödstolparna mot fordonsväggen för att få tätt med svulsten (skumgummikudden mot marken).
• Slå i markpinnarna och spänn upp stormlinorna.Klicka på tabellen nedan för att se den i ett större format.

Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé
Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé
Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé
Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé
Vi granskar: Uppblåsbara förtält är en succé