QTVan: Minimal vagn, maximalt mys

Publicerad: 2017-04-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Så här ser världens minsta husvagn ut om man ska tro Guinness Rekordbok. QTVan är namnet på skapelsen som trots små mått rymmer allt från säng och en 19-tums tv till tekokare och bokhylla.

QTVan: Minimal vagn, maximalt mys
Yannick Read är stolt över att ha kommit med i Guinness Rekordbok med sin QTVan.

”Man kan köra lagligt med den på trottoarer och i shoppingcenter med en cykel eller ’mobility scooter’ som dragfordon.”

Det säger mannen bakom vagnen, Londonbon Yannick Read som till vardags är entreprenör och uppfinnare och dessutom kommunikationschef på The Environmental Transport Association, ETA, som producerat husvagnen. Yannick Read är mäkta stolt över rekordet i Guinness Rekordbok.

”Jag minns min barndoms jular då jag under granen varje år hittade årets upplaga av Guinness Rekordbok. Det var alltid lika kul att bläddra i den. Och nu är man med själv i den.”

Enligt Yannick Read är britterna fixerade vid i synnerhet tre saker: köande (Q), tedrickande (T) och husvagnar (Van). 

”Så jag tänkte att jag skulle titta lite närmare på det där med caravans. Jag ville konstruera en så liten vagn som möjligt, fast ändå så pass stor att det gick att sova i den. Den skulle ha en rejäl säng och indragen el, så att det gick att koka en kopp te. Dessutom skulle den kunna dras av såväl en cykel som en liten elbil. Den skulle också fungera som ett krypin för alla dem med mobility scooters utan avtal om assistans om den skulle gå sönder. Tack vare eldriften skulle den också bli miljövänlig.”

När minivagnen QTVan var klar för premiärtur kopplade han den efter just en cykel också rullade ut på gator och torg – i den brittiska verkligheten. 

”Folk i alla åldrar stannade upp, log eller skrattade. Helt klart väckte vagnen känslor.”

Yannick berättar att han just nu arbetar på en vidareutveckling av QTVan – en vagn som ska gå lätt att sätta i serieproduktion. Yannick tänker sig ett pris runt 5.500 brittiska pund, ungefär 60.000 kronor, och tror att efterfrågan kommer att bli hög.

”Som tillval kommer då att finnas solpaneler, tuta, spelkonsol, valfri färg, extra stuvutrymme med mera.”

Fakta QTVan

Vikt: 131,1 kg
Längd: 239 cm
Bredd: 79 cm
Höjd: 153 cm
Energi: 240 volt
Toppfart: 10 km/h

QTVan: Minimal vagn, maximalt mys
QTVan kan dras av en mobility scooter.
QTVan: Minimal vagn, maximalt mys
Tv, tekokare och bokhylla får plats i vagnen.
QTVan: Minimal vagn, maximalt mys
QTVan: Minimal vagn, maximalt mys
Rulla till toppen