Fiskelycka och friluftsliv i Småland

Publicerad: 2015-03-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Visst nappar det i Bolmen! Campar du här kan du fixa både gädda och gös till middag, men du kan också paddla kanot och uppleva den småländska stillheten.   Läge – 7 poängBolmens camping ligger 18 kilometer sydväst om Ljungby och cirka en mil från E4:an eller väg 25 om du kommer från Halmstad. Platsen är...

Visst nappar det i Bolmen! Campar du här kan du fixa både gädda och gös till middag, men du kan också paddla kanot och uppleva den småländska stillheten. 

 Läge – 7 poäng
Bolmens camping ligger 18 kilometer sydväst om Ljungby och cirka en mil från E4:an eller väg 25 om du kommer från Halmstad. Platsen är inte stor men ligger mycket naturskönt vid sjön Bolmen. Närmsta affär är i Ljungby.

Service – 7 poäng     
Tågen har för länge sedan slutat att gå men det gamla stationshuset i Bolmen står kvar, fast luckan i den lilla väntsalen öppnas numera inte av en biljettsäljare utan av receptionspersonalen på campingen. Här kan du köpa fiskekort, fiskeredskap, vykort och diverse nödvändighetsartiklar för campinglivet. Du hittar ett ställ med broschyrer om trakten.

Bemötandet vid ankomsten var korrekt, men inte översvallande. När jag ville betala min plats direkt, blev svaret:
– Nej, det får du göra när du reser, för jag vill ha nyckeln också.
Det kändes faktiskt som om campingvärden förutsatte, att jag skulle strunta i att lämna tillbaka nyckeln till elskåpet.

Receptionen är öppen 9-12 och 16-19, men det finns telefonnummer på dörren, så i princip finns campingvärden alltid tillgänglig. Någon butik med nybakat bröd finns inte, men ett paket knäckebröd kan lösa en nödsituation. Glass och dricka finns.              

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Det gamla rappade stationshuset som rymmer reception och butik är förvisso charmigt, men har en doft av gammalt inne och en sliten fasad utvändigt. Det röda servicehuset med svarta knutar håller god standard, klinkerplattor på golven och kakel på väggarna. I köket finns

spis och mikro, men det är trist att dessa måste aktiveras med femkronor. Även varmvattnet i disken kostar en femkrona. Bättre är det för de som stannar lite längre, då får man nyckel till andra servicehus där varmvattnet är gratis. Även dessa servicehus är fräscha och fina. Tvättstugan är ändamålsenlig. Det finns tömningsplats för husbilar.

Skötsel – 7 poäng
De vackra naturtomterna har kombinerats med traditionella gräsmattor och det ser mycket välvårdat ut. Receptionshuset är som nämnts lite slitet. Städningen ser alldeles ordinär ut.

Campingtomter – 8 poäng
Tomterna är inte markerade, men de nya elanslutningsstolparna står utspridda, så att gästerna skall kunna ta den plats de behöver. Det är plant och lättillgängligt. Grönt gräs och gott om björkar bidrar till trivseln. Dessutom har de flesta utsikt över sjön.

Lekplats – 5 poäng
Det finns en liten lekplats med rutschkana, sandlåda och gungor. Tennisbanan får man låna gratis. Badet är kanske inte så barnvänligt inne på campingen, men det finns en badplats 500 meter bort.

Framkomlighet – 3 poäng
En liten körväg rakt igenom campingen är asfalterad, och även en gång fram till handikapptoaletten. Tyvärr finns det ingen dusch på denna, som i övrigt är rymlig och ändamålsenlig. Till kök och reception blir det svårt att komma in med rullstol. Det finns ett skötrum för barn, men också det saknar dusch.

Miljö – 4 poäng
Detta är en liten anläggning, och det förstås inte så lätt att satsa på källsorteringsanläggning. Dock finns det behållare för glasflaskor och metall.

Säkerhet – 8 poäng
Det finns en bom till campingen, fast vem som helst kan öppna den. Nu är det nog inte särskilt lätt att smita osedd in, för värdparet bor precis vid campingen och har ständig tillsyn.

Vid receptionen finns ett telefonnummer anslaget om man behöver hjälp. Platsen känns faktiskt väldigt trygg.

Ekipagen står väl utspridda och det finns brandsläckare på ett par ställen.

Helhet – 7 poäng
– Vi har varit här tidigare, och tycker här är så idylliskt, säger Rolf Kristensson från Tjörn.
Hustrun Gullvi och vännerna Christina och Kurt Berntsson från Skärhamn håller med. Ja, visst är det idylliskt att bo i björkdungen på stranden till sjön Bolmen. Bolmen är förresten Smålands största sjö, med inte mindre än 300 öar. Vi ser hela tiden folk komma och gå med fiskespö och flytvästar, för fiske är nog det man ägnar sig åt mest på den här campingen. Men det går en fin vandringsled precis förbi platsen och vid bryggan ligger rader av kanoter och väntar på att bli uthyrda.

Det är gott om tyska gäster vid vårt besök, och vi vet att tyskarna söker sig till vackra platser.
Livsmedel är det bara några få varor av, så behöver du handla mat så får du ta dig till Ljungby. Bolmens Camping är en rar plats att vara på om du vill ha lugn och ro och känna närhet till naturen. Lite trist det där med femkronorna överallt, och kontokort accepteras inte.

FAKTA
FC 457 Bolmens Camping
Bolmen
341 94 Ljungby

Tel. 0372-231 00
E-post: info@bolmen.comHemsida: www.bolmen.comÖppet: 1/4 – 30/9 (2014)
GPS-koordinater: 56o49’00”N   13o42’00”E

 Snabbguide poäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                                   7
Service                                                7                                                             
Standard                                            7
Skötsel                                                7
Campingtomter                                    8
Framkomlighet                                      3
Lekplats                                               5
Miljö                                                     4
Säkerhet                                               8
Helhet                                                   7
Summa poäng: 63

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Bolmens Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera