Husvagn: Fendt Saphir Scand 560 FHD

Publicerad: 2015-03-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Med målsättningen att konkurrera med svenska premiummärken har tyska Fendt byggt en husvagnsserie som heter Saphir Scand. Det är ett seriöst försök att på den krävande svenska marknaden lansera en fullfjädrad åretruntvagn.   Vattenburen värme, golvvärme, tjock isolering och hög utrustningsnivå är några av trumfkorten. Priset, som ligger klart under motsvarande svenska märken, är ett...

Med målsättningen att konkurrera med svenska premiummärken har tyska Fendt byggt en husvagnsserie som heter Saphir Scand. Det är ett seriöst försök att på den krävande svenska marknaden lansera en fullfjädrad åretruntvagn.

 

Vattenburen värme, golvvärme, tjock isolering och hög utrustningsnivå är några av trumfkorten. Priset, som ligger klart under motsvarande svenska märken, är ett annat. Redan på avstånd slås man av att vagnen verkar påkostad, den har nämligen två lastluckor, täckkåpa över dragbommarna, inbyggd kultrycksvåg och säkerhetskoppling på kulhandsken, entrédörr med fönster och ekrade aluminiumfälgar. Trafikbelysningen ger associationer till exklusiva personbilar, vagnen ger helt enkelt ett elegant intryck.

När man öppnat dörren och tagit ett kliv in via det inbyggda trappsteget står man mellan sittgruppen och den möbelmodul som rymmer både garderob, vitrinskåp och underskåp. Skorna kan man bli av med genom att sticka in dem i soffans skoskåp eller genom att ställa dem i garderoben vars botten är försedd med ventiler för att värmen skall kunna sippra upp underifrån.

Husvagn: Fendt Saphir Scand 560 FHD
En generös sittgrupp med fyra sköna sittplatser och en eller två mindre bekväma i gavelsoffan.

Sittgruppen finns längst fram i vagnen, kök och garderober mitt i vagnen och sovrum samt badrum längst bak. Inget konstigt med det men här är det gjort med eftertanke. Detaljkvaliteten samt lösningar i stort och smått känns övertygande. Sofforna har skön sittkomfort, i hörnen finns hyllor och i underkant på överskåpen löper ett öppet hyllplan. I taket sitter en plafond som ger bra allmänbelysning och mellan överskåp och tak löper en ledlist som ger indirekt belysning. Komforten är som sagt bra men sämre i tvärsoffan som saknar svankstöd. Fem eller kanske fler får plats vid bordet, som är av pelartyp och knävänligt.
 
Under sofforna finns lastutrymmen där man placerat bland annat färskvattentanken men också avloppstanken som härigenom är frostsäkert monterad då vatten från handfat och köksvask inte rinner utanför vagnen. När tanken börjar bli full tar man ut den rullbara vattentanken från gasolkofferten och placerar den under avloppet. Tömningen sker inifrån, alltså ingen frysrisk i ventilen. En av flera detaljer som vittnar om ansträngningen att göra detta till en fullfjädrad vintervagn. Under den främre soffan finns dessutom en utdragbar skidlåda försedd med stödben för stabilitet vid i- och urlastning.

Köket är elegant utformat med utdragbara lådor i bänken och en fyrlågig svart spis med grill och ugn. Lådorna har bekväm självstängning och belysningen från en ledlist under överskåpen ger bra arbetsljus. Köksfläkt finns och det tredje överskåpet med lucka av högblank plast eller aluminium ger det hela en blänkande anstrykning. Kylskåpet är klätt i samma träslag som möblerna intill.
Garderoben finns ovanför värmepannan, mellan kök och tvättrum. Den har dubbeldörrar och en galgstång upptill. Det saknas belysning och ventil i taket för att vi skall bli imponerade men visst är det bra med slitsar och ventiler i garderobens botten, det hjälper till att både torka och värma kläder. Härinne finns också vagnens elcentral med säkringar och jordfelsbrytare.

Husvagn: Fendt Saphir Scand 560 FHD
En så kallad fransk bädd tronar i husvagnens bakre högra hörn.

Sovrummet innehåller förutom dubbelsängen en hylla vid sängens fotända med antennuttag och 12 respektive 230 V-uttag. Här ställer man alltså tv-apparaten eller laddar sina mobiler och surfplattor eller vad man nu kan tänkas ha som behöver ström. Själva bädden är monterad längs långväggen vilket innebär att det är en fransk bädd. Utrymmet under kommer man åt dels uppifrån, dels genom lastluckan utifrån. Sovrummet går att stänga till med en jalusidörr.

I tvättrummet kommer man in igenom att öppna dörren med ett riktigt trycke, ytterligare en detalj som bygger upp kvalitetskänslan. Väl inne slås man av hur mycket konstruktörerna lyckats få plats med. Detta är ett tvättrum som inte står husbilarnas efter, eller vad sägs om separat duschkabin, linneskåp med hyllor från golv till tak, handdukstork, handfat med skåp under, väggskåp med skjutbar spegelfront och hållare för handdukar och toalettpapper. Sminkvänlig belysning som sköts från barnvänlig höjd. Ventilationen genom takfönstret, en lösning vi anser vara mycket bättre än väggfönster som både stjäl plats från behövlig väggyta och som kräver tillsyn då det annars är en väg in för ovälkomna besökare.

På vägen känns husvagnen stadig, välbalanserad men tung. Tjänstevikten ligger på drygt 1,5 ton, totalvikten är bastanta 1 800 kilo. Vagnen kräver alltså att den som drar den efter sin bil behöver fler bokstäver än B på körkortet och en bil som är godkänd för den höga dragvikten.
 
Sammantaget känns det som om denna vagn är lämplig för seriös vintercamping. Det är dock en bit kvar till de svenska vagnarnas vinterkapacitet, men det är också en ganska stor prisskillnad. Fendt är således ett gott alternativ med potential att bli ännu lite bättre.

FAKTA
Fendt Saphir Scand 560 FHD
Pris: 338 000:-
Totalvikt: 1800 kilo (går att få i annan totalvikt)
Lastvikt: 278 kilo
Totallängd: 772 cm. Karosslängd, bredd, höjd utvändigt: 636/250/263 cm. Invändigt: 570/230/195
Chassi: Eget chassi med Euroaxel och stabiliseringskoppling AKS 3 400
Hjul: 205/70 R 15C
Kaross: Kulhamrad aluminium sidor, glasfiber front och bak. 5 öppningsbara väggfönster, 3 takfönster
Antal bäddar: 2 + 2. Dubbelsäng och bäddbar sittgrupp
Bäddmått dubbelsäng: 200×140 cm, sittgrupp 230X157/147
Värme: Alde 3010 vattenburen, golvvärme. Total effekt gasol + el cirka 6 000 W.
Vattentank: Färskvatten 45 liter, avlopp 25 liter (invändigt monterad)

Fler husvagnar:
Knaus Südwind 500 FU
Weinsberg Caraone 450 FU
Polar 620 DBD Svit
Cabby Cruze 520 Singel