Husbil: Rapido i90 Distinction

Publicerad: 2015-09-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Vid mässan Caravan Stockholm i vintras blev Rapido i90 Distinction utsedd till bästa helintegrerade husbil av en fyrmannajury. Nu har vi skärskådat vinnaren lite extra. Tidningarna Husvagn & Camping, Husbil & Husvagn, Husbilen Test och Fritidsmagasinet Caravan var eniga. När portarna till mässan öppnades och besökarna vällde in var Rapido i90 Distinction en av fyra...

Vid mässan Caravan Stockholm i vintras blev Rapido i90 Distinction utsedd till bästa helintegrerade husbil av en fyrmannajury. Nu har vi skärskådat vinnaren lite extra.

Tidningarna Husvagn & Camping, Husbil & Husvagn, Husbilen Test och Fritidsmagasinet Caravan var eniga. När portarna till mässan öppnades och besökarna vällde in var Rapido i90 Distinction en av fyra husbilar som fick stå i centrum via utmärkelsen Best in Show.

Medan juryn fick nöja sig med att klämma och känna lite på ett stillastående fordon i mässalen, kunde vi nu rulla ut på vägen. Här är det automatlåda som gäller och 180 hästkrafter under motorhuven, något som många gillar. Sikten till höger är det lite och så med även om Rapido gärna vill stoltsera med extra stor vindruta med vidvinkelsikte. Då finns det andra detaljer som är än bättre. Vi tänker närmast på centrallås, backkamera, stödben, Pioneers multimediastation, dubbla krockkuddar, ESP, ASR och Traction +. Komforten på väg är det inget fel på. Plattformen består av ett Alkochassi med bredare spårvidd bak och förstärkt hjulupphängning fram.

Golvet är ett så kallat tekniskt, uppvärmt och ljudisolerat dubbelgolv där förvaring av färsk- och spillvatten, gaskretsar, elförsörjningen och värmen finns smart förpackad för att inte stjäla utrymme för mer personliga attiraljer. Vi gläds åt även åt att inga nivåskillnader på golvet finns. Karosstrukturen består av polyuretan i väggar, golv och tak med isolering i form av styrofoam. Samtliga sidofönster har dubbelglas.

Husbil: Rapido i90 Distinction
Sittgruppen är njutbar var vi än slår oss ned. Läderklädseln är dock tillval.

Efter att ha dragit år handbromsen och snurrat på hyttstolarna (som har inbyggda säkerhetsbälten) registrerar vi att inredningen ser inbjudande lyxig och elegant ut. Allt ädelträ har en stilfull lyster, tillhörande lister är av massiv lönn. Sittgruppen har läderklädsel, ett tillval ska tilläggas.

På just denna plats är det kvalitet och komfort vid samtliga positioner samt ett plus i kanten för soffbordet som kan vikas ut/ihop. Snett ovanför sittgruppen finns en gigantisk taklucka och precis ovanför sittgruppen finns den manuella taksängen som är exemplariskt placerad utan att blockera entrén det allra minsta. Det märkliga i taksängen är inte att det finns två läslampor, utan dess placering. En vid huvudändan och en vid fotändan. Jaha, sova skaföttes? Såväl konstruktionen som komforten av dubbelsängen bak är en pärla med stort P. Madrassen är hela 13 centimeter tjock och har spjälförsedd botten.

Huvudändan är justerbar och detsamma gäller höjden på hela dubbelsängen som på så vis påverkar storleken på garageutrymmet. En annan fiffig lösning är tvättkorgen som är placerad bredvid dubbelsängen och framför ena garderoben. Högtalare, USB-, 230-, 12V-uttag samt kontroll för ljusdimmer och ljudvolym finns också intill dubbelsängen.

Det finns två rumsavskiljare. Den ena är en skjutdörr som förseglar sovrummet vid fotändan. Den andra är toalettdörren som sätter stopp vid köket. Är båda dörrarna stängda blir således toaletten och duschen en egen enhet. Duschutrymmet är cirka 60×65 centimeter och har ”sittplats”, taklucka samt handdukshållare. På toa finner vi bra benutrymme, mycket bra förvaringsutrymmen, krokar, toalettrulleshållare och även här en taklucka.  

Öppnar den minst sagt robusta toadörren och träder in i vinkelköket som är av modell flerfunktionskök med bland annat borttagbar serveringsplatå mellan köket och sittgruppen. Här antecknar vi även dubbla diskhoar (den ena med sopstation och diskställ), kryddhylla, sopstation, hållare för hushållspapper, AES-kyl/frys, 230- och 12V-uttag, fläkt, soft close samt ett skafferi av den något udda kombinationen låda/skåp.

Hur är det med förvaring då? Garderober finns det två av – på var sin sida av dubbelsängen. Upplysta är de precis som de fem robusta överskåpen. Garaget är stort och mattbeklädd samt har fyra härliga detaljer direkt innanför dörren – värmeutblås, lampa, lastöglor och utedusch.

Vad blir då helhetsintrycket? Jo, här finns det gott om harmoni, elegans och komfort utan att det blir överarbetat.

FAKTA
Rapido i90 Distinction
Pris: Grundpris 939 700:- (denna bil 1 081 860:- som är extrautrustad med automatlåda, läderklädsel och Al-Ko-chassi)
Chassi: Alko Heavy AMC
Motor: Fiat 3,0-liters, 180 hästkrafter, automat
Utvändig (längd/bredd/höjd): 739/235/293 centimeter
Invändig (längd/bredd/höjd): 590/219/198 centimeter
Totalvikt: 4 400 kg
Lastvikt: 893 kg
Hjul: 225/75 R16CP
Bäddar: 2+2 (dubbelsäng/taksäng)
Bäddmått: 193×140 centimeter (dubbelsäng), 190×140 centimeter (talsäng)
Värme: Luftburen Truma 6 EH
Färskvatten: 180 liter
Spillvatten: 100 liter
Kyl/frys: Dometic 160 liter (AES)

Best in Show – Caravan Stockholm 2015
Bästa helintegrerade husbil (juryns motivering): Exklusivt bygge med få missar och rimligt pris. Välutrustad med bland annat Alko inklusive ALC nivåreglerande stötdämpare.

Husbil: Rapido i90 Distinction
Rulla till toppen