Husvagn: Knaus Südwind Silver Selection 460 EU

Publicerad: 2015-09-28   Uppdaterad: 2023-04-18

En gedigen trotjänare i en elegantare förpackning. Så skulle man enkelt kunna beskriva 2016 års Knaus Südwind med benämningen Silver Selection. Vi har modellen 460 EU till vårt förfogande, en av Südwinds minsta husvagnar. Och det passar oss utmärkt bra. I går kände vi på Weinsbergs lilla resevagn CaraOne 390 QD, och med den i...

En gedigen trotjänare i en elegantare förpackning. Så skulle man enkelt kunna beskriva 2016 års Knaus Südwind med benämningen Silver Selection.

Vi har modellen 460 EU till vårt förfogande, en av Südwinds minsta husvagnar. Och det passar oss utmärkt bra. I går kände vi på Weinsbergs lilla resevagn CaraOne 390 QD, och med den i färskt minne ska det nu bli spännande att känna på ännu en resevagn om än i något större och elegantare förpackning. Silver Selection är nämligen försedd med slät aluminiumkaross, aluminiumfälgar, ett tilltalande grafiskt mönster och en hel del smått och gott på insidan.

Det blir en behaglig och lugn färd ned till den pittoreska grannsocknen Söderköping. Vetskapen att AKS-säkerhetskopplingen omfattar en stabilisator som motverkar krängningar känns skön att ha om något oförutsett skulle inträffa. Jag stannar till och drar åt handbromsen. Stödbensskruvarna fram kunde ha varit enklare att nå. Betydligt bättre är det bak. Stödbenen är för övrigt av den kraftiga modellen. Ska jag vara kinkig tycker jag att gasolkoffertens lucka är i vägen lite då gasolflaskorna ska lyftas i eller ur. Den lösningen kunde ha gjorts bättre. Entrén är i gengäld om inte exemplarisk, så i varje fall till stor belåtenhet. Här finns myggnät, stalldörr, papperskorg, ett skåp för skor och en enkel lösning som tar hand om tidningar.

Husvagn: Knaus Südwind Silver Selection 460 EU
Bra svankstöd och god sittkomfort i sittgruppen.

Lika förtjust blir jag över planlösningen. Långbäddarna kommer att gillas av många husvagnsresenärer även om den ena bara är 185 centimeter lång. När mittstycket dessutom kan dras ut och utgöra en vagnsbred dubbelsäng är det bara att göra tummen upp. Läslamporna löper på skena och kan därmed justeras in i minsta detalj för optimal belysning. Tygklädda distansskivor finns längs med sängarna och vid huvudändan. Det lilla sängskåpet mellan de båda långbäddarna gillas, och inte enbart för att det är en god yta att placera nycklar, läsplattan eller vad man nu har med sig till sängen. Det finns nämligen ett 230-uttag och ett USB-uttag också. USB-uttag finns det förövrigt två av i husvagnen, den andra vid sittgruppen. Men vi är inte riktigt klara i sovrummet än. Vi har faktiskt sparat det bästa till sist. 5-zoners kallskummadrasser är bra. Men konstruktionen på sängbotten är ännu bättre då Silver Selection har fått med sig det bästa som Tabbert har att erbjuda i form av blomsterliknande komfortfjädrar för optimal bekvämlighet. Mycket bra.

För att vara en så pass liten husvagn är utrymmet på toaletten tämligen stort. Här finns duschmöjlighet, krokar, taklucka, stora speglar, toalettrulleshållare samt bra med förvaring i såväl över- och underskåp som hyllor/fack. Benutrymmet är helt okej och höjden upp till tvättställskanten prickar boendenormen 85 centimeter. Däremot får jag leta efter belysningsknappen som sitter något gömd under överskåpet.

Arbetsytan på köksbänken är god då de tre brännarna sitter på rad. Rymliga lådor med soft close uppskattas. Stänkskydd åt båda sidor, samt papperskorg och kryddhylla likaså. Och i taket upptäcker jag det som borde finnas som grundutrustning i varje svensksåld husvagn – ett brandlarm. Sittgruppen ger en känsla av att det rör sig om en liten, stor husvagn. Med det menas att 460 EU nästan känns större på in- än utsidan. Slår mig ned i soffan och gläds åt att det finns svankstöd som gör stunden i soffan riktigt behaglig. Knyter händerna bakom nacken för en stund och bara njuter. Det finns sex öppningsbara fönster och tre takluckor, eller fyra om den i hygienutrymmet ska inkluderas.

Husvagn: Knaus Südwind Silver Selection 460 EU
Tre brännare på rad gör det enklare att arbeta i köket.

Samtliga överskåp har distansskivor och luftspalter som håller kondens borta. Bra. Värmen är luftburen, Truma Ultra Heat. Vattenburen Alde finns som option. Elektrisk golvvärme finns också liksom tekniska komponenter som stereo, cd/mp3, antenn, högtalare, utvändigt tv- och 230-uttag och stämningsbelysning.

Sammanfattningsvis är det utan tvekan en tilltalande, stor liten husvagn. Planlösningen känns genomtänkt och Silver Selection 460 EU har mycket hög boendekomfort.

FAKTA
Knaus Südwind Silver Selection 460 EU
Pris:233 600:-
Chassi: Alko Euro, AKS-säkerhetskoppling, hydrauliska stötdämpare, backautomatik
Kaross: Slät aluminium, hagelresistent GRP-tak. Tjocklek/isolering vägg/golv/tak: 31/31/38 centimeter
Utvändig längd/bredd/höjd: 686/232/257 centimeter
Invändig längd/bredd/höjd: 490/216/196 centimeter
Totalvikt: 1 400/1 500/1 600/1 700 kg
Lastvikt: 132/232/332/432 kg
Hjul: 195/70 R15
Antal bäddar: 2+2 (långbäddar och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 196×85 och 185×85 centimeter (långbäddar), 198×107 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Truma S3004 Ultra Heat, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 45 liter
Spillvatten: ingen uppgift
Kyl/frys: Dometic 107 liter