Husbil: Adria Coral Axess S 670 SL

Publicerad: 2015-10-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Adrias instegsmodell, halvintegrerade Coral Axess S 670 SL, har till 2016 års lansering förbättrats på en mängd punkter. Innan vi sätter oss bakom ratten går vi raskt på nyheterna där sittgruppen blivit större och där även sittkomforten fått en skjuts i rätt riktning. Under sängen finns en elektriskt uppfällbar garderob. Ett slimmat kylskåp på 141...

Adrias instegsmodell, halvintegrerade Coral Axess S 670 SL, har till 2016 års lansering förbättrats på en mängd punkter.

Innan vi sätter oss bakom ratten går vi raskt på nyheterna där sittgruppen blivit större och där även sittkomforten fått en skjuts i rätt riktning. Under sängen finns en elektriskt uppfällbar garderob. Ett slimmat kylskåp på 141 liter (CleVer Kitchen) har tagit plats mitt emot köksbänken och färskvattentanken är nu på 145 liter.

Exteriört gäller från och med nu aluminiumlister runt lastluckorna. Utöver det har ytterväggarna blivit glasfiberförstärkta, garagehöjden har ökats med fem centimeter, bakväggen är ny och har horisontella lampor och till sist har entrédörren blivit bredare (60 centimeter).
 
På väg bjuder inte den här husbilen på några överraskningar alls. En sju och en halvmetersbil med ett chassi från Fiat Ducato säger väl allt. Fästena till säkerhetsbältena sätter vi dock ett plus i kanten för då de kan höjdjusteras. På tal om säkerhetsbälten finns det även Isofixfästen för barnstol
i soffan.

Husbil: Adria Coral Axess S 670 SL
Handtaget i mittkanalen tillhör bäddbreddaren son förvandlar de båda långbäddarna till en dubbelsäng.

Visst handlar det väldigt mycket om tycke och smak när man väljer husbil men när vi kikar närmare på boendekomforten känns Coral Axess S 670 SL som en komplett husbil med en mängd praktiska lösningar. Och prislappen 660 100 riksdaler talar knappast emot.

Höga långbäddar och stort garage som enkelt sväljer cyklar och andra skrymmande föremål är en populär planlösning som tilltalar många. När dessutom singelbäddarna kan bli en fordonsbred dubbelsäng med hjälp av en utdragbar bäddbreddare blir bra ännu bättre. I anslutning till bäddbreddaren finns dessutom en utdragbar låda och ett dolt packutrymme i det nedersta fotsteget. Ska vi anmärka på något vid sängarna så hade vi gärna sett att distansskivor funnits intill väggarna.

För att vara en husbil i segmentet instegsmodell håller hygienavdelningen mycket hög klass. När vi dessutom med hjälp av toalettdörren kan stänga om oss och därmed skilja denna del från kök och sittgrupp, gör vi dubbla tummar upp. I duschen finns sittplats, stor taklucka för god luftcirkulation och handdukshängare. På toaletten finns 230-uttag, takventil, öppningsbart fönster (inte med frostat glas), krokar och en spegel som finurligt kan skjutas åt sidan så förvaringshyllor blir tillgängliga. Som plus i kanten är benutrymmet dessutom bra.

I köket finns det smala AES-kylskåpet, tre brännare på rad, 230-uttag, stänkskydd och kryddhylla. Men det som im-
ponerar mest är utrymmet för kastruller och annan köksutrustning/livsmedel. Utöver överskåpen finns nämligen fem rymliga lådor och ett litet skåp under diskbänken samt ett skafferi ovanför kylskåpet. Om man nu inte väljer att använda detta utrymme som tv-skåp.

Entrén har myggnätsdörr (tillval) och en elegant multimediavägg med USB-port och kontrollpanel med touchskärm. När det gäller teknik i övrigt så är Coral Axess S 670 SL förberedd för radio, högtalare, tv och backkamera. I sittgruppen har vi tidigare nämnt att det finns Isofix-fäste för barnstol. Bra. Samma betyg får sittkomforten i såväl soffan som de svängbara hyttstolarna. Inte på några som helst villkor är det lika skönt att slå sig ned i det femte sätet, men det hade väl ingen räknat med. Nytt för i år är att det finns värme i samvaroavdelningen för bättre boendestandard.

Husbil: Adria Coral Axess S 670 SL
Sittgruppen har blivit större i 2016 års modell. Vi gillar även värmeutblåset och bordsförlängaren.

Värmen är luftburen, och vi finner nio strategiskt placerade utblås i bodelen samt en i garaget. När det gäller förvaring finns det en hel del att förmedla. Garderober finns det, om man så önskar, tre av. Två vid fotändan på långbäddarna samt en smal, hög variant som är granne med duschkabinen. Under denna finns dessutom två lådor för diverse pryttlar. Men bara för att det finns en trio galgstänger behöver nödvändigtvis inte alla dessa utrymmen användas som garderob, framförallt inte de under sängarna. Överskåpen har luftspalter för god luftcirkulation men de kan dessvärre täppas igen, då skåpen å sin sida saknar distansskivor.

Hur sammanfattar vi då? Coral Axess S 670 SL? Jo, det är en tämligen välutrustad
instegsmodell som erbjuder mycket för pengarna.

FAKTA
Pris: Grundpris 629 900:-, testat fordon 660 100:-, extrautrustat med myggnätsdörr, komfort- och textilpaket
Chassi: Fiat Ducato 35L
Kaross: Glasfiberarmerad plast i GFK Comprex-konstruktion
Motor: Fiat Ducato 2,3-
liters 130 hästkrafter, sexväxlad manuell
Utvändiga mått L/B/H: 738/232/273 centimeter
Invändiga mått L/B/H: 607/218/198 centimeter
Totalvikt: 3 500/ 3 650 kg
Lastvikt: 545/695 kg
Hjul: 215/70R 15 CP
Antal bäddar: 2+1 (långbäddar och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 215×80 och 189×80 centimeter (längbäddar), 210×110/60 centimeter (sittgrupp)
Värme: Luftburen Truma Combi 6E, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 145 liter
Spillvatten: 85 liter
Kyl/frys: Thetford 141 liter, AES-system

Rulla till toppen