Husvagn: Dethleffs Beduin 550 ER

Publicerad: 2015-11-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Tyska Dethleffs visade upp åtta nya husvagnar på årets Elmiamässa. En av de spännande modellerna är vinterutrustade Beduin 550 ER. Efter ett par säsonger med enbart husbilar på den svenska marknaden är Dethleffs tillbaka och det med serierna C`Go, C´Trend, Camper, Nomad, Beduin och Exclusiv. Under 2014 hyste Dethleffs in sig i Aldes köldkammare för...

Tyska Dethleffs visade upp åtta nya husvagnar på årets Elmiamässa. En av de spännande modellerna är vinterutrustade Beduin 550 ER.

Efter ett par säsonger med enbart husbilar på den svenska marknaden är Dethleffs tillbaka och det med serierna C`Go, C´Trend, Camper, Nomad, Beduin och Exclusiv. Under 2014 hyste Dethleffs in sig i Aldes köldkammare för omfattande tester (se artikel i Husvagn & Camping nr 1/2015) och av den anledningen har vi valt att att kika närmare på en modell som har utrustats med ett så kallat vinterkomfortpaket, Alde Snow. Det innebär att husvagnen vinteranpassats med Aldes vattenburna värmesystem, vattenburen golvvärme, XPS-isolering samt isolerade och uppvärmda vattentankar. Det bör samtidigt poängteras att detta paket innebar en vikthöjning med 72 kilo, vilket i sin tur begränsar lastförmågan till maximalt 174 kilo.

Dethleffs har även infört luftcirkulationssystemet AirPlus, som innebär fria luftvägar vid möbler, fönster, överskåp och dubbelgolv så att ingen kondens skapas. Vidare har man runt hela karossen applicerat en luftuppvärmd slang som ligger tätt intill vattenledningarna. När det gäller golvet har Dethleffs valt ett högdensitetsskum för att optimera isoleringen och fuktavvisandet. Golvet är även utrustat med fjärilsbleck som ska sprida värmen bättre än tidigare.

Husvagn: Dethleffs Beduin 550 ER
Den rymliga sittgruppen har hög komfort med ett bra svankstöd.

Exteriört finns införingshjälp för veven som gör att stödbensskruvarna enkelt blir nåbara. I gasolkofferten gäller oöm, räfflad plåt och reservhjulshållare. Vid entrén finns myggnätsdörr. Fönster och papperskorg är integrerade i entrédörren och direkt innanför dörren finns en utdragbar låda med plats för tre, fyra par skor. Vi slår oss ned i den stora u-soffan där komfort och svankstöd håller hög klass. Vid denna avdelning finns även tv-hållaren samt två av husvagnens totalt sju 230-uttag.

 

Husvagn: Dethleffs Beduin 550 ER
Bra genomtänkt kök med bland annat utdragbara trådbackar och vikbar skärbräda.

Köket har två fiffiga detaljer, dels utdragbar trådback och dels en dold skärbräda som utökar arbetsytan med cirka 50×35 centimeter. Lägg till den ordinarie arbetsytan 60×38 centimeter och vi skriver ”lättarbetat” i protokollet. Men det finns fler saker att gilla. Den fyrlågiga spisen är en av dem. Den höga, smala kylskåpet/frysen är en annan. Breda lådor och god belysning hamnar också på plussidan.

Husvagn: Dethleffs Beduin 550 ER
På toaletten finns bland annat toalettrulleshållare, krokar, tvålkopp och tandborstmugg. Duschhandtaget drar vi ut från handfatet.

Mitt emot köket har vi hygienutrymmet. När vi först kikar in ser det en smula trångt ut men det visar sig faktiskt att när vi provsitter toan så är benutrymmet riktigt bra. Två alternativ till ventilation finns – öppningsbart, frostat fönster samt taklucka (det finns totalt tre takluckor och ett takfönster i denna husvagn). Ett plus i kanten är att belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd, men bäst av allt är utrymmena för alla hygienartiklar. Här pratar vi stort!
 

Husvagn: Dethleffs Beduin 550 ER
Långbäddarna är utrustade med justerbar huvudända.

Som vi nämnt tidigare finns det 174 kilos lastvikt att fördela. Hur och var? Under sängarna är det soprent och under en av dem når vi dessutom packningen från den yttre lastluckan. Tomt är det även under en av de längsgående sittdynorna. 16 överskåp! Hoppsan! Däremot imponeras vi inte av garderoben. Det är inget fel på storleken 122x58x66 centimeter (hänghöjd/bredd/djup), däremot saknas belysning och låset känns aningen klen med tanke på hur husvagnen är utrustad i övrigt. Planlösningen med långbäddar gillas som bekant och med justerbara huvudändar blir bra ännu bättre.

Det är också så vi känner när det är dags att summera Beduin 550 ERs helhetsbetyg. Bra har blivit ännu bättre och med paketet Alde Snow blir denna husvagn även slagkraftig som året-runt-husvagn.

Husvagn: Dethleffs Beduin 550 ER

FAKTA
Dethleffs Beduin 550 ER
Pris: Grundpris 365 800:-, testat fordon 381 251:- (ribbotten med justerbar huvudända, kuddar, sängöverkast, aluminiumfälgar, alternativa överskåpsluckor)
Chassi: Alko, ATC-antisladd-system, AAA-självjusterande bromsar och AKS-system
Kaross: Glasfiberförstärkt tak/front/bak, XPS-isolering
Utvändiga mått (L/B/H): 650/250/265 centimeter
Invändigt mått (L/B/H): 607/240/199 centimeter
Totalvikt: 1 800 kg
Lastvikt: 174 kg
Hjul: 195R 14 C
Antal bäddar: 2+2 (långbäddar + bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 200×195, 195×95 centimeter (långbäddar), 230×150/145 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Vattenburen Alde, vattenburen golvvärme
Färskvatten: 38 liter
Spillvatten: 22 liter
Kyl/frys: Thetford AES-funktion 142 liter

Läs mer:
Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK
Husbil: Magic Edition I EB

Alla tester av husvagnar, husbilar och dragbilar sedan 1976
Se hela listan här