Husbil: Bürstner Ixeo Time IT 726 G

Publicerad: 2015-12-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Tyska Bürstner placerade sig som näst mest sålda husbilsmärke i Sverige 2014. Med andra ord – hög tid att kolla in en av alla deras storsäljare. Bürstner har under lång tid varit en av de mest marknadsledande husbilarna i Sverige. Men då de ingick i Mobile Living Group som gjorde konkurs i början på mars...

Tyska Bürstner placerade sig som näst mest sålda husbilsmärke i Sverige 2014. Med andra ord – hög tid att kolla in en av alla deras storsäljare.

Bürstner har under lång tid varit en av de mest marknadsledande husbilarna i Sverige. Men då de ingick i Mobile Living Group som gjorde konkurs i början på mars innebar det i klartext tvärstopp för dem i statistiken över nyregistrerade husbilar på den svenska marknaden. Men nu är de tillbaka på banan igen för att hämta hem förlorad mark och det med Hymer Sverige AB i ryggen samt branschrutinerade Jörgen Fornander som spindeln i nätet.
Modellen vi har valt att syna i sömmarna är Ixeo Time IT 726 G. Ett fordon som av Bürstner själva klassificeras som en husbil för familjen till ett attraktivt pris. Att just denna husbil, med 148 hästkrafter under huven, hade ett kampanjpris som var hela hundra tusen kronor under det ordinarie priset behöver vi inte beröra mer än att vi konstaterar att ibland är läget bra att slå till.

Husbil: Bürstner Ixeo Time IT 726 G
Långbäddarna är väl tilltagna.

Ixeo Time IT 726 G är en halvintegrerad modell med den populära planlösningen nedsänkbar taksäng och långbäddar. Inredningen är smakfull och funktionell. Framförallt fastnar vi för hygienutrymmet som kanske inte ser så mycket ut för världen. Men ”Flexo Bathroom” är i vårt tycke en av de mest finurliga och praktiska lösningar som finns på marknaden. I hygienutrymmets originalutförande syns bara ett toalettutrymme, men vrider man hela tvättställets modul åt vänster skapas ett duschutrymme från ingenstans. Platssparande är bara förnamnet. Att vi sedan finner några minus kan vi ha visst överseende med. Men 98 centimeter till handfatets kant är onödigt högt och varför har man bevärat sig med att gömma belysningsknappen? Den sitter dock på barnvänlig höjd.
 
När vi ändå är inne på kapitlet platsbesparing passar vi på att redovisa den elektriska taksängen. Att en säng kan sänkas ned från taket är som bekant smart men när den i nedsänkt läge blockerar entrédörren känns inte placeringen/konstruktionen helt genomtänkt. Ståhöjden under taksängen
är för övrigt 197 centimeter. Tre centimeter lägre än vid
övrig bodel. Den andra, fasta sovplatsen är höga långbäddar bak. De har kallskummadrasser med gummilagrad ribbotten. Vid fotändarna finns garderob (64 centimeters hänghöjd) respektive linneförråd och de båda skåpen är utrustade med belysning. Vi noterar intill sängarna 230-uttag, golvvärmereglage, taklucka, takventil samt ett litet förvaringsutrymme dolt under det översta fotsteget till sängarna.

Husbil: Bürstner Ixeo Time IT 726 G
Bordet är finurligt, men komforten i soffan drar ner helhetsintrycket av sittgruppen.

Vinkelköket hamnar mittemellan på betygsskalan. Det är inte toppenbra men inte heller dåligt. Tre brännare på rad tycker vi om och det frigör i varje fall en smula arbetsyta.  Överskåpet är okej. Skafferiet under diskhon är rymligt men man behöver inte vara Einstein för att se att skåpet är i djupaste laget. Kyl/frys rymmer 145 liter och har AES-funktion. Saknas något? Ja, en köksfläkt är aldrig fel. Hade heller inte tackat nej till fler 230-uttag utöver det enda som finns. Och soft close trodde jag fanns i alla husbilar numera. Men den lyxen har egentligen inte så mycket med funktion att göra – fast det är bekvämt.

Då hygienutrymmet är så finurligt hade vi hoppats på att ingenjörerna även hade lagt lite extra tid och krut på sittgruppens konstruktion och dess komfort. Men hej vad vi bedrog oss. Okej, soffbordet är bra och kan förlängas så att alla får sin beskärda del att ställa tallrik och glas på. Men när det gäller komforten i soffan blir det tyvärr en plump i protokollet och ett rakt streck i kolumnen för svankstöd.
Hoppar ut och kikar in i det uppvärmda garaget som är utrustat med både belysning och praktiska lastöglor. Lastluckan mäter 105×80 centimeter vilket är bra när skrymmande persedlar ska in och ut. Karossen består av en träfri konstruktion med XPS-isolering. Lägg till att tak och golv är förstärkt med glasfiberarmerad plast som är åldersbeständig och minskar risk för skador vid hagel, stensprut och fukt. Bra.

Vad blir då slutbetyget? Hygienutrymmet är genialiskt. Men det finns en och annan detalj som skulle kunna ha gjorts bättre. Tänker närmast på den nedsänkbara sängen och avsaknaden av svankstöd
i soffan.
(Ur H&C nr 8/15)

FAKTA
Pris: Grundpris 732 000 kronor. Testad husbil 692 310 kronor (kampanjpris) nedsatt från 792 310 kronor. Extrautrustad med totalviktshöjning, chassipaket 2 (airbag passagerarsidan, el-uppvärmda backspeglar, ESP, ASR, Traction +, Hill Holder, pilotstolar klädda i inredningens tyg, farthållare och hastighetsbegränsare) och vinterpaket Truma (isolerade och eluppvärmda vattentankar, elektrisk golvvärme, Truma Combi 6 E med inbyggd elkassett, sätesvärme i hyttstolarna, isolermatta, extra bodelsbatteri 90 Ah).
Chassi: Fiat Ducato 35 Light, isolering 50/30/30 millimeter (golv/tak/vägg)
Motor: Fiat Ducato 2,3-
liters, 148 hästkrafter,
6-växlad manuell
Utvändig (längd/bredd/höjd): 714/230/275
centimeter
Invändig (längd/bredd/höjd): 576/218/200/197 centimeter
Totalvikt: 3 850 kg
Lastvikt: 565 kg (beräknat på 3 500 kg totalvikt)
Hjul: 215/70R 15 CP
Bäddar: 2+2+1 (långbäddar, taksäng, bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 197×80, 203×80/60 centimeter (långbäddar), 200×139/128 centimeter (taksäng), 211×109/96 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Luftburen Truma 6 E, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 120 liter
Spillvatten: 90 liter
Kyl/frys: Dometic 145 liter AES-system

Husbil: Bürstner Ixeo Time IT 726 G