Husvagn: Polar 520 CTH

Publicerad: 2016-02-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Det låter motsägelsefullt, och det är en konst att få 12 kvadratmeter att kännas rymliga. Men det går, det är Polars minsta husvagn ett exempel på. Att karaktärisera 520 CTH som en liten husvagn känns en smula galet. Den må vara Polars minsta, men liten känns den inte. Vid entrén är det trivsamt och ombonat,...

Det låter motsägelsefullt, och det är en konst att få 12 kvadratmeter att kännas rymliga. Men det går, det är Polars minsta husvagn ett exempel på.

Att karaktärisera 520 CTH som en liten husvagn känns en smula galet. Den må vara Polars minsta, men liten känns den inte. Vid entrén är det trivsamt och ombonat, och den känslan växer sig starkare längre in i husvagnen. Det ljusa klinkermönstrade golvet ger hemkänsla och detsamma gäller för de vita lådorna och skåpluckorna i köket som stilrent bryter mot övrig mörk träinteriör. Visst, smaken är som baken. Men designavdelningen hos Polar har lyckats skapa en mycket trivsam husvagn som känns både robust och elegant, och som ger hemkänsla.

Husvagn: Polar 520 CTH
Hög komfort i den rymliga sittgruppen samt exemplarisk belysning.

I flertalet exklusiva husvagnar är många högkvalitativa komponenter och byggkonstruktioner dolda för ögat. Polar inget undantag. Vi återkommer till det, vi går husesyn först. Dimper ned i den gigantiska u-soffan, med tyg i två blå kulörer. Sitter kungligt i hörnen och vid de längsgående dynorna. Förstör däremot frisyren i den tvärställda soffan då gardinkappan rufsar om i håret, smått irriterande. På pluslistan hamnar i gengäld fyra högtalare och bra ljus med en mängd belysningspunkter och mysig kvällsbelysning.

Kikar på entrén och här markerar Polar omgående att det handlar om en högkvalitativ året-runt-husvagn. Vid kyla och/eller slask är det nämligen bara att hänga av sig ytterplaggen vid instegsgarderoben som vid sidan av en mängd krokar även är försedd med hatthylla, droppskål och skoförvaring.  

Den fria golvytan från entrén till kök och sovrum avslöjar inte ett dugg att vi bara har 12 kvadratmeters boyta. Tvärtom har vi här en hel del luftigt spelrum. Köket speglar det vi tidigare nämnde, en liten husvagn som känns stor. Även om man oftast bara använder två brännare åt gången, så finns här fyra. Köksfläkt, kryddställ, 230-uttag, dubbla sophanteringskärl, 190-liters AES-kyl, fem rymliga lådor med soft closesystem är bra. Som plus i kanten skriver vi till en utdragbar köksmodul som trollar fram en trådback. Extra arbetsyta (25 x 45 centimeter) förhöjer intrycket av finurlig design.
 
Fortsätter till sovavdelningen, viker upp överkastatet och noterar tjock resårmadrass inklusive bäddmadrass. Hylla för nattlektyr gillas, liksom nattbelysningen, 230-uttaget och distansskivan längs med långsidan.  Att sängen dessutom är utrustad med en sänggavel känns gediget. Mitt emot finns upplyst garderob med trådkorgar, en möbelmodul med fyra lådor och till sist tvättrummet. Utmärkta förvaringsutrymmen, 230-uttag, bra benutrymme, taklucka och uppvärmd handdukstork finns där. Enda minustecknet är väl att dusch saknas.

Plustecken däremot till stödbensskruvarnas placering. Varken fram eller bak behöver vi gå ned på knä, det är alldeles utmärkt. Tänkte att vi till sist skulle återvända till bekvämligheterna som kanske inte är synliga för ögat men som finns där. Exempelvis konstruktionen för värmespridning (vattenburen Alde) och ventilation som gör boendekomforten hög vare sig det är sommar eller vinter. Och det kommer mer – tjock freonfri isolering, flera tätningar i karossen inkluderat en bred aluminiumprofil över skarven mellan tak och väggar, entrédörr med inbyggt luftskikt, fönsterkarmar av polyuretan för optimal isolerings- och ventilationsförmåga, vinterkoppling, shunt i sovrummet för att kunna justera värmen i bara den avdelningen, vattenburen golvvärme som kan justeras och vara påslagen i vissa avdelningar och avstängd i andra, frostskyddsinstallerade vatten- och avloppssystem, elbox med 230-uttag, LED-belysning i skidfacket och gasolkofferten. Läckindikator (gasol) har varit standard på Polars husvagnar sedan 1976.

Husvagn: Polar 520 CTH

FAKTA
Pris: Grundpris 359 000:-. Testad husvagn 380 850 kronor med extrautrustningen lastlucka, täckkåpa till drag, komfortpaket (ledstripes i fönster, Heki II, cd/dvd, 190-liters kyl, myggnätsdörr, gas- och brandvarnare, elektrisk handdukstork)
Chassi: Enkelaxel, BPW WS 3000, säkerhetskoppling
Kaross: Sandwichteknik där tak, väggar och golv byggs i lager med plywood, isolering, aluminiumplåt för att sedan formpressas i ett stycke. Tjocklek väggar 37 millimeter, golv 44 millimeter
Utvändiga mått L/B/H: 568/254/265 centimeter
Invändiga mått L/B/H: 507/236/195 centimeter
Totalvikt: 1 450 – 1 500 kg
Lastvikt: 150 – 200 kg
Hjul: 195/70R 15C
Antal bäddar: 2+2
(dubbelsäng och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 198×145/130 centimeter (dubbelsäng), 225×160/132 centimeter (sittgrupp)
›ärme: Alde vattenburen centralvärme (3020 Compact), vattenburen golvvärme
Färskvatten: 40 liter
frostskyddad tank
Spillvatten: 40 liter
frostskyddad tank
Kyl/frys: Thetford 190 liter, AES-system

Rulla till toppen