Husvagn: Hobby Prestige 620 CL

Publicerad: 2016-03-15   Uppdaterad: 2023-04-18

En ny planlösning som också kan fås som barnkammarmodell.  Det lät spännande tyckte vi, och tog en titt på Hobbys Prestige 620 CL. Husvagnen har ett rymligt kök och extremt stor sittgrupp, och att man kan få den här planlösningen som barnkammarvagn gör knappast saken sämre. Då byts långbäddarna ut mot dubbel- och våningssäng och...

En ny planlösning som också kan fås som barnkammarmodell.  Det lät spännande tyckte vi, och tog en titt på Hobbys Prestige 620 CL.

Husvagnen har ett rymligt kök och extremt stor sittgrupp, och att man kan få den här planlösningen som barnkammarvagn gör knappast saken sämre. Då byts långbäddarna ut mot dubbel- och våningssäng och vips får den tilltalsnamnet 620 CFK. Nu är det långbäddsversionen som vi har kikat närmare på.

Toppnyheten för i år är köket, där samtliga Hobbys husvagnar har utrustats med en ny spis/kökshäll som är längre och har bättre avställningsytor än tidigare. Att brännarna dessutom ligger på rad ger bättre arbetsyta. Vid sidan av den förlängda spisbänken finns ytterligare en köksbänk att tillgå (102×44 centimeter) plus en hylla ovanför desamma som även den utgör en form av avställningsyta.

Husvagn: Hobby Prestige 620 CL
Det stora köket och de många avställningsytorna är en av de stora nyheterna hos Hobby i år.

En annan nyhet är kylskåpet Super Slim Tower som är smalare än sin föregångare men som faktiskt rymmer mer (150 liter). Frysfacket som rymmer 15 liter är dessutom uttagbart. Att det nya kylskåpet sväljer fler liter handlar mestadels om att dörren har blivit försedd med justerbara fack vilket nu öppnar för exempelvis stora PET-flaskor. Det bör dock poängteras att kylskåpet inte är utrustat med AES-system (automatisk omställning mellan gas och el), den sköts manuellt.
 
När vi ändå är i köksavdelning går det inte att förbise det finurliga hörnunderskåpet vars modul är av det innovativa slaget. I hörnunderskåpet finns utdragbara hyllor (se foto) som rymmer en hel del.  Vi behöver inte kröka rygg utan det blir enklare än enkelt att nå alla livsmedel/kastruller. Andra plus i köksavdelningen är dubbla 230-uttag, tre breda kökslådor med soft close, köksfläkt, kryddställ och bra belysning.
 
Andra nyheter som höjer standarden på Hobbyvagnen är fönstren, vars nya material ger bättre isolerings- och ljuddämpningsegenskaper. Även framrutan, som ger ett behagligt ljusinsläpp, är omgjord. Exteriört finns det en del godsaker som är värda ett ord eller två. Exempelvis är de stabila rangeringshandtagen i krom nydesignade. Vi gillar ennyckelsystemet som går till entrédörren, serviceluckan, gasolkofferten och toatanken.  Entrédörren är tvådelad samt försedd med fönster, fack, papperskorg och myggnätsplissé. Men allra bäst är stödbensskruvarna vid bakpartiet. Man behöver knappt böja på benen ens, världsklass!

I direkt anslutning till entrén sitter TFT-displayen vars grafik och ikoner ska förenkla användandet. Status som vattennivåer, batteriövervakning och inner- och ytterbelysning avläser man enkelt via denna display. Och som bekant kan man med tillvalet MyHobby styra husvagnens enheter från en smartphone.

Husvagn: Hobby Prestige 620 CL
Den rymliga sittgruppen har hög komfort och vi ger ett extra plus för det vridbara bordet.

Vi slår oss ned i den stora sittgruppen som enkelt sväljer ett helt knattelag i fotboll. Lite hårda dynor, men helt klart har vagnen mycket hög sittkomfort. Bordet är vridbart vilket gör det okomplicerat att komma i och ur soffan även om man klämmer in sig längst in i hörnet. Vi får leta en stund men finner till slut två 230-uttag i ena hörnet även om de inte sitter direkt användarvänligt till. Bra belysning i form av taklampa, mysbelysning i överskåpskonsolen och spotlights i hörnen.
Köket har vi redan berört så vi hoppar direkt till hygienavdelningen där Hobby har lyckats utnyttja varenda millimeter av utrymmet med någon form av förvaring i skåp, lucka eller fack. Vi noterar prima belysning, toalettrulleshållare, krokar, taklucka, belysningsknapp på barnvänlig höjd och gott benutrymme vid toalettsitsen. Saknas det något? Det ska vara dusch då. Sedan kan vi tycka att det är närapå överdrivet många, stora speglar som tapetserar väggarna. Men det är självklart en fråga om smak.
 
Vid enkelsängarna finns central strömbrytare och ett 230-uttag. Sängskåpet mellan långbäddarna gillas även om hela frontväggsmodulen med trion hyllplan kanske är än mer användbar. Tre öppningsbara fönster plus ett takfönster kommer utan tvekan att ge god luftcirkulation vid varma sommarkvällar och vi lägger även till distansskivor runt sängarna på pluskontot. Men hur tänkte konstruktörerna när det gäller läslamporna? De har endast en punktbelysning lite snett riktat mot hörnen. Hade det inte varit bättre med vridbar spotlight?  Via fjädringsmekanism fäller vi upp sängarna. Här finns bästa stuvutrymmet för skrymmande persedlar. Under vissa av sofforna finns det också gott om utrymme. Det finns 15 överskåp med ventilation i bakkant för att förhindra kondens. I garderoben sitter jordfelsbrytaren och säkringsdosan lättåtkomliga. Garderoben har för övrigt belysning och måttet 123x67x55/40 centimeter (höjd/bredd/djup).

Husvagn: Hobby Prestige 620 CL
Långbäddar är poppis bland svenska husvagnscampare.

Hur sammanfattar vi då kortfattat denna husvagn? Ny planlösning, långbäddar och nytt rymligt kök. Tre starka faktorer som talar för att modellen Prestige 620 CL kan bli Hobbys nya storsäljare.

FAKTA
Hobby Prestige 620 CL
Pris: Grundpris 269 800 kr (testad husvagn 307 200 kr, extrautrustad med Alde Compact 3020, golvvärme, köksfläkt, Gebo antennmast).
Chassi: Boggiaxel med Winterhoff WS3000 stabilisatorkoppling.
Kaross: Formpressad PU-ram, sandwichkonstruktion med EPS-kärna. Tjocklek tak/golv/väggar (39/31/31 millimeter).
Utvändiga mått: (L/B/H):802/250/258 cm
(685 cm karosslängd)
Invändiga mått (L/B/H):636/236/195 centimeter
Totalvikt: 1 900/ 2 200 kg
Lastvikt: 252/552 kg
Hjul: 155R 13
Antal bäddar: 2+2 (långbäddar och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 2x199x91
centimeter (långbäddar), 214×210/163 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Vattenburen Alde Compact 3020, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 50 liter
Spillvatten: Rullbar tank
Kyl/frys: Dometic Super Slim Tower150 liter

Rulla till toppen