Husbil: Weinsberg Caraloft 650MFH

Publicerad: 2016-04-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Instegsmärkena lockar med förmånliga priser, något enklare designlösningar och hyfsat med utrustning. Men vad får man egentligen för pengarna? Vi tog oss en titt på Weinsberg CaraLoft 650 MFH. När man för ett par år sedan klev in i en husbil av så kallad instegsmodell, var känslan ”billig”. Så är det inte längre. Visst lyser...

Instegsmärkena lockar med förmånliga priser, något enklare designlösningar och hyfsat med utrustning. Men vad får man egentligen för pengarna? Vi tog oss en titt på Weinsberg CaraLoft 650 MFH.

När man för ett par år sedan klev in i en husbil av så kallad instegsmodell, var känslan ”billig”. Så är det inte längre. Visst lyser nästan allt bling-bling med sin frånvaro, men design och möbelmoduler är långt i från kantiga och enkla.  Och utrustningsmässigt kan vi inte ens jämföra då med nu. Förr fick man nästan ta med sig egen ratt. Idag finns markis, elektrisk golvvärme, nedsänkbar taksäng och en mängd annat som gör campandet både enklare och användarvänligare redan som grudutsrustning – i varje fall hos Weinsberg CaraLoft 650 MFH.

Som så många andra husbilar på den svenska marknaden är den byggd på ett chassi från Fiat Ducato, under huven en 130-hästarsmotor. Med andra ord inget nytt under solen. Hur mycket av säkerhetsdetaljerna är då bortplockade? Glädjande nog är det inte där som konstruktörerna har sparat in för att få ned kostnaderna. Esp, asr och hill holder är på plats liksom dubbla krockkuddar. Från hytten sett noteras även uppvärmda elspeglar och att passagerarhytten är justerbar även på höjden.

Drar åt handbromsen och tar mig till entrén. Luftigt är första intrycket. Bra med plats vid spisen och inga direkt trånga utrymmen. Jo, ett, jag återkommer till de.

Husbil: Weinsberg Caraloft 650MFH
När bordsskivan viks ut kan sex personer få plats med varsin tallrik.

Det vi fascineras av är att Weinsberg CaraLoft 650 MFH är en sjumeters husbil som kan erbjuda sängplats för sex vuxna, fördelat på dubbelsäng, nedsänkbar taksäng och bäddbar sittgrupp. Det är sannerligen inte fy skam. För er som undrar så sköts den nedsänkbara taksängen manuellt. Enligt återförsäljaren handlar det inte om prisbesparing utan mer om att minimera risken för krångel. Något som kan uppstå med de elektriska taksängarna.

Efter att han inspekterat taksängen vrider jag hyttstolarna och slår mig ned i sittgruppen. Här visar det sig att den bältade soffan är utrustad med nackstöd. Deras fästen är dolda under en avställningsyta som angränsar till köksavdelningen. Det så kallade femte sätet, direkt i anslutning vid entrén, är i detta fall en 123 centimeter lång soffa som faktiskt, hör och häpna, bjuder på riktigt god komfort. Helt klart är denna soffa en skönare sittplats än den bältade motsvarigheten där svankstödet är närmast obefintligt. Att soffbordet dessutom kan förlängas med ett enkelt knapptryck är som pricken över i. Det gör att samtliga kan närvara vid exempelvis utspisning eller kortspel. Prima!

Husbil: Weinsberg Caraloft 650MFH
Köket är enkelt men förvaringsutrmmena är goda.

Köket och hygienavdelningen är ganska enkla i sig utan att ordet enkla bör få en dålig klang.  Fast det är i duschkabinen vi finner husbilens trånga parti. Måttbandet visar 78×58 centimeter vilket är i minsta laget. Inget att rekommendera för de allra mest fullvuxna. Annars är benutrymmet bra, belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd och utrymmen för diverse hygienartiklar finns det gott om både över och under tvättstället. I köket finns rymliga skåp och en 145-liters kyl utan den automatiska AES-funktionen. Värmen är luftburen och drivs av en sex kilowatts Truma Combi. För att optimera luftcirkulationen finns såväl sky roof som två takfönster.

Hur är det då med plats för diverse packning som kan fördelas på lastvikten 760 kilo? De fyra överskåpen vid taksängens underrede är tämligen små. Överskåpen vid dubbelsängen är desto större och rymligare och har luftspalter. Garderoben, som har belysning, mäter 117x68x47 centimeter (hänghöjd/bredd/djup). Under femte soffan ryms något större persedlar medan de allra mest skrymmande gör bäst i att ta plats i halvgaraget där öglor finns att surra fast lasten med. Att gasolskåpet är placerat i garaget är inget jag personligen uppskattar. En ryggmarodör om ni frågar mig, men som sagt, det är en personlig åsikt.

Hur sammanfattar vi då Weinsberg CaraLoft 650 MFH? Prislappen 610 000 kronor är ytterst human och för de som föredrar en användarvänlig husbil och pengar över till äventyr, upplevelser, diesel, inträden och oxfilé på grillgallret, framför onödig lyx, har här en ytterst intressant modell att spana in.

FAKTA
Weinsberg CaraLoft 650 MFH
Pris: 610 000:-
Chassi: Fiat Ducato, bredspårschassi
Kaross: Hagelresistent glasfiberförstärkt tak, tak och sidoväggar i sandwichkonstruktion, 5 års täthetsgaranti, isolering (väggar/golv 31/40 millimeter)
Motor: Fiat Ducato, 2,3 liters 130 hästkrafter, manuell, sex växlad
Utvändiga mått (L/B/H): 701/230/275 centimeter
Invändiga mått (L/B/H): 570/216/200 centimeter
Totalvikt: 3 500 kg
Lastvikt: 760 kg
Hjul: 225/70R 16 CP
Antal bäddar: 2+2+2 (dubbelsäng, taksäng, bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 201×133/103 centimeter (dubbelsäng), 192×140 centimeter (taksäng), 210×123/110 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Luftburen Truma Combi 6, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 100 liter
Spillvatten: 95 liter
Kyl/frys: Dometic 145 liter

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen